RELATEREDE ARTIKLER

Hjælp vores kammerater i den værste flygtningekrise i nyere tid Baba Jan for Højesteret Alternative nyheder fra Indien og Kashmir Kammerat Ruben er død Smædekampagne mod Baba Jan og hans parti Med rigsretsdommen mod Park Geun-hye har ”stearinlys”-bevægelsen vundet en vigtig sejr Verdens største generalstrejke Baba Jan og hans kammerater dømt til 40 år i fængsel Filippinernes nye stærke mand Fanget i Kinas klapjagt på faglige aktivister Nationalisme og krigsmageri vandt valget Fra lokomotiv til bremsevogn "Jeg er marxist" Anti-terrordomstolene terroriserer arbejdere, fagforeningsledere og aktivister i sociale bevægelser Støt Hong Kong-borgernes kamp for frie valg Hvorfor regeringen ikke stopper højrefløjens sabotage Hayian-Yolanda: Klimaets budbringer 40.000 demonstrerer mod atomkraft i Tokyo Modstanden på Taksim Optøjer og politivold i Tyrkiet Støt asiatiske kammeraters regionale samarbejde En højreorienteret sejr Sabelraslen eller trussel mod mange millioner? Den tabte krig Det 21. århundredes socialisme i Pakistan? Stop de territoriale konflikters onde cirkel Høj bølgegang i den indonesiske arbejderbevægelse Arbejderkampe angriber elitens magt Terroranklage mod aktivister Den filippinske stat i stormens øje Fjerde Internationale går stærkt frem i Asien Update: Socialister frigivet Et år efter katastrofen på Fukushima atomkraftværket International aktionsdag mod atomkraft Hvilke nye vinde blæser i Burma? Sociale bevægelser i Mindanao har brug for hjælp efter stormen Venstrefløjen og de sociale bevægelser kæmper i Bangladesh Et slag mod Pakistans fagbevægelse Brutal undertrykkelse i det nordlige Pakistan Jaitapur: en ny nuklear tåbelighed Appel om solidaritet med malaysiske socialister Hævnfølelsen stopper ikke med Osamas død Økonomisk solidaritet med ofrene og de evakuerede fra jordskælvet, tsunamien og atomkatastrofen i Japan Katastrofen i Japan og dens konsekvenser Erfaringer fra Labour Party Pakistan Ikke med godgørenhed alene Stræben efter sindsro i en krigshærget region Den internationale situation sommeren 2010 Det ødelagte Pakistan venter på hjælp Hjælp "Labour Relief Campaign" med at hjælpe folk i Pakistan Ny fase i klassekampen Alcatel på oprørt hav Militære operationer styrker fundamentalisterne Fra valgfiasko til eskalerende krig Bryd tavsheden om krigen Militæret holder hånden over Taliban Socialistisk revolution, kapitalistisk genopretning Støt kampen mod Taleban og det pakistanske militær Den religiøse fundamentalisme, militæret – og befolkningen De første ni måneder med Pakistan Peoples Party Indiens ledere bør søge i egen baghave Den nye kinesiske kapitalisme Den gode krigs blændværk Afvis imperialistisk indgriben i Georgien! En besejret diktator

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Pakistan | Asien

19.09.12 | Åge Skovrind

Tip en ven      |    Print  

Pakistan: Baba Jan løsladt

Efter næsten et år i fængsel er Baba Jan blevet løsladt mod kaution. Baba Jan og fire andre ledere af den pakistanske Progressiv Ungdoms Front blev fængslet i september sidste år, sigtet efter terrorlovgivning og for vold mod politiet.

I virkeligheden er de politiske fanger. Sagen drejer sig reelt om myndighedernes dårlige og korrupte håndtering af nødhjælpen efter oversvømmelseskatastrofen i Gilgit-Baltistan i 2010, hvor den 32-årige Baba Jan har stået i spidsen for de massive folkelige protester. Baba Jan er medlem af landsledelsen i Labour Party Pakistan (LPP) og samtidig en meget populær leder og derfor en torn i øjet på myndighederne.

Ugen før løsladelsen havde komiteen for menneskerettigheder i det pakistanske Senat krævet en forklaring fra statssekretæren i Gilgit-Balbistan på, hvorfor Baba Jan blev udsat for tortur og fortsat sad fængslet. Da statssekretæren kørte frem med, at Baba Jan er en statsfjendtlig aktivist, blev han afvist af Afrasayab Khatak, formand for senatskomiteen. Afrasayab Khatak bad ham om at holde op med at fortælle ham den slags vrøvl og fortalte ham – den øverste embedsmand i Gilgit-Balbistan, at han udmærket kendte til disse anklager, og at han selv en gang var blevet stemplet som statsfjende, og at han ville se dokumentation på påstande mod Baba Jan.

Efter få dage blev Baba Jan løsladt.

International kampagne
Det var efter en vedvarende kampagne både i og uden for Pakistan, at regeringen og domstolene måtte give efter. Der var demonstrationer og aktiviteter i 22 lande til fordel for de politiske aktivister i Gilgit-Balbistan. I Pakistan har der været afholdt over 50 demonstrationer. En række internationale organisationer, blandt andet, den pakistanske Menneskerettighedskommission, har givet Baba Jan status som politisk fange.

Da Baba Jan efter løsladelsen kom hjem til Hunzadalen, blev han modtaget som en helt. Over 4000 personer var mødt frem for at tage imod ham i dalen, hvor han for over et år siden stod i spidsen for en kampagne mod myndighedernes korrupte administration af nødhjælpen. I hans hjemby Nasir Abad ventede flere tusinder på ham.

Her sagde Baba Jan på et offentligt møde, at han fortsætter kampen for en retfærdig erstatning til ofrene for oversvømmelsen.

”Ungdommmens Che Guevara”
Baba Jan er blevet bredt anerkendt som en ung arbejderklassehelt, og han er den mest populære leder af den folkelige kamp i dalen. I det landsdækkende dagblad Express Tribune blev han omtalt som ungdommens Che Guevara. Alle nyhedsmedier i Gilgitdalen bragte forsidehistorier om hans løsladelse.

Andre steder iPakistan fejrede medlemmer af LPP løsladelsen af en af deres mest centrale ledere. Sammen med Fjerde Internationale har LPP kørt kampagne i et år for hans løsladelse. Mange menneskerettigheds-organisationer og progressive organisationer fra hele verden har skrevet breve og organiseret protester foran pakistanske ambassader.

Løsladelsen af Baba Jan giver associationer til en anden sag – “de 9 fra Faisalabad”. Den handler om ni tekstilarbejdere knyttet til LPP, som står over for sammenlagt 590 års fængsel for at have krævet højere løn under en strejke i juli 2010. LPP vil nu forstærke indsatsen for at få dem frigivet.

Socialistisk samling
LPP er et socialistisk parti, som siden 2005 har haft permanent observatørstatus i Fjerde Internationale. Partiet har udviklet sig bemærkelsesværdigt gennem de sidste få år. Det gælder både medlemsmæssigt (nu over 7000 medlemmer), geografisk udbredelse (nu i alle landets provinser) og social forankring (blandt bønder, arbejdere, kvinder mv.).

Netop nu er LPP i gang med en sammenslutning med to andre partier på venstrefløjen, Awamipartiet og Arbejderpartiet.

De tre partier har de seneste måneder holdt møder for at diskutere muligheden for at slutte sig sammen.

”Vi forventer ikke pludselig at opstå som en ”tredje” kraft i pakistansk politik,” skriver de tre partier i en fælles udtalelse, ”for vi har ikke samme beskyttelse fra staten og uafhængige magtcentre som højrefløjens partier. Men vi tror på, at folk i Pakistan ønsker at se nye alternativer skyde op, og vi forventer, at en sammenslutning af de eksisterende venstrefløjsgrupper vil være et stort skridt fremad for opbygningen af et sådant alternativ.”

“Det er sandt, at et flertal af den pakistanske befolkning er unge, og mange af disse unge er dødtrætte af de nuværende politiske valgmuligheder. Vi tror, at et venstreparti kan blive et talerør for denne unge og kæmpende befolkning, ikke med udgangspunkt i tomme slogans, men i form af en realistisk anti-imperialistisk, ikke-religiøst, anti-feudalt og demokratisk socialistisk program.”

Der bliver afholdt en national kongres den 4. november i Lahore, hvor delegerede fra de tre partier deltager. Her vil man vælge en midlertidig ledelse for det næste halve år. Det nye parti skal holde sin første rigtige kongres i midten af 2013.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.