RELATEREDE ARTIKLER

En vej ud af krisen? Hvilken løsning for arbejderbefolkningen? Efter generalstrejken 28. april Brasilien ramt af første generalstrejke i 20 år Bliver Venezuela til et diktatur? Sandinisme eller "Danielisme"? Masseprotester over hele Mexico mod ”gasolinazo” - prisforhøjelser på el og benzin Historisk revolutionært massemøde Fidel Castro er død Skal vi stemme eller lade være? Temer opretter en komité for racerenhed Hilser freden velkommen, men presser på for social retfærdighed Bittersød eftersmag En blå bølge "Jordskredsvalget": Den bolivariske proces i krisetider »Vi vil have en hård venstrefløj, som fordømmer den politiske kaste og kæmper med arbejderne.« ”Der er ingen vej tilbage” "Hverken den 13. eller den 15. repræsenterer os" Vejen til folkemagt? Cuba: En sejr og et par risikomomenter Hvad har menneskerettighederne at gøre med en kanal i Nicaragua? Krise og modstand i Mexico Genvalg til Morales - revolutionær forandring stadig på dagsordenen? Den aktuelle debat handler om, hvordan man stopper offensiven fra den neoliberale højrefløj Kan et land have en revolutionær stat og en kapitalistisk økonomi? Vores Cuba Hernandez godkendt som vinder, anklager om valgsvindel Juni-vinden blæser stadig Da Pinochet inviterede nyliberalismen Ingen fredelig vej til socialisme Den folkelige opstand er retfærdig! Stop undertrykkelsen! Historien om en revolutionær Efter Chavez: Et muligt scenarie Nyt politisk landskab i Mexico Nederlag for højrefløjen, udfordringer til venstrefløjen Argentinas eksempel fra 2001 Rio +20 og videre frem Topmøde i Venezuela starten på “ny historisk fase” Nye perspektiver for den antikapitalistiske venstrefløj Udsigt til et socialt og politisk forår Humalas sejr - et ryk til venstre Den neoliberale strategi slog fejl i Cuba Et farligt og modsætningsfyldt dokument Den venezuelanske revolution PT-valgsejr med bismag Venstrefløjen vinder valget, men højrefløjen gik frem Revolutionens udfordringer Den internationale situation sommeren 2010 Forsvar og styrk den bolivarianske revolution med et bevæbnet og mobiliseret folk Cochabamba viser vej Lav en aftale om jordens overlevelse! Solidaritet med indfødte folk fra den peruanske regnskov Konsolidering af kuppet i Honduras? Uafhængig kandidat udfordrer de to blokke Tiltrængt demokratisering af medierne Det herskende oligarkis kup Nationaliseringer og klassekamp Venstrefløjen sejrede Morales vandt – igen Alle er enige: De andre tabte Fri abort stoppet af veto Regionalvalg i Venezuela Mexico i krig Livet efter Fidel Hugo Blanco – arresteret og løsladt Peruviansk bondeoprører arresteret Karakteristiske træk ved erfaringerne fra Venezuela, Bolivia og Ecuador Historisk afstemning viser vilje til forandring Karakteristika ved udviklingen i Latinamerika Venezuelas arbejderbevægelse ved en skillevej Venezuelas revolution i krydsild Falliterklæring for Chavez?

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Venezuela | Latinamerika

05.10.12 | Carlos Miranda

Tip en ven      |    Print  

Venezuela: “7. oktober: Chavez som præsident – 8. oktober: Ud med bureaukraterne”

Dene artikel fra Marea Socialista blev oprindeligt skrevet til det argentinske blad Alternativa Socialista. Marea Socialista er en revolutionær strømning i Venezuela, som giver kritisk støtte til den bolivariske regering.

Præsidentvalget i Venezuela finder sted om få dage. Præsident Chavez går efter sit tredje genvalg og står over for Capriles Radonski – personlig deltager i kupforsøget i april 2002 og samlet kandidat for oppositions-koalitionen Mesa de Unidad Democrática (MUD).

Alle målinger peger på, at Chavez vil vinde valget, selv om afstanden mellem de to kandidater er mindsket betydeligt de seneste dage. Efter en triumferende start opfordrer ledelsen af PSUV (Chavez’ parti, o.a.) nu befolkningen til at øge afstanden og sikre en sejr til Chavez.

Relancering af de sociale programmer
Chavez’ kampagne bygger på tre grundlæggende initiativer fra det seneste halvandet år. Det handler om to store sociale programmer og en reform af arbejdsmarkedsgrundloven, som har været et løfte siden den bolivariske regering kom til magten for 14 år siden.

Den store Boligpakke (Gran Misión Vivienda), som blev igangsat for halvandet år siden, har allerede resulteret i over 200.000 rimelige boliger over hele landet som led i en plan for 2 millioner boliger i den næste regeringsperiode. Og den store Kærlighedspakke (Misión Amor Mayor) har sikret pensionsbidrag til næsten en million mennesker, som ikke havde nogen social sikring.

For det tredje blev en reform af arbejdsmarkedsgrundloven vedtaget i april. Den indarbejdede forskellige rettigheder for arbejdstagerne, som for eksempel sikkerhed mod afskedigelse, seks måneders barselsorlov for moderen og to for faderen, stop for outsourcing af ansættelser, nedsættelse af prøvetiden for nyansatte fra tre til en måned, og andre tiltag, som af de fleste lønmodtagere opfattes som progressive.

På denne baggrund er budskabet i oppositionens kampagne, at man vil fastholde sociale fremskridt fra Chavez-perioden, mens skytset især sættes ind mod regeringens akilleshæl: misbruget, ineffektiviteten og ligegyldigheden – som alt sammen påvirker befolkningen.

Statsbureaukratiet, kræftbylden i den revolutionære proces
De 14 år med Chavez-regeringen har set vigtige fremskridt med hensyn til folks levestandard, som har været mulige på grund af exceptionelle oliepriser. På den anden side er disse fremskridt utilstrækkelige.

I fraværet af et brud med kapitalens logik har de primært været det lokale borgerskab og dele af de multinationale selskaber, som har nydt godt af olieindtægterne. Dette borgerskab, sammen med en ny sektor af forretningsfolk med statslige kontrakter – kendt som “boliburguesía” (dvs. det bolivariske borgerskab), har arbejdet tæt sammen med regerings-bureaukratiet. Ministre, embedsfolk, ledere i PSUV, fungerer som det statslige aspekt af kapitalens logik med en blandingsøkonomisk model, og nyder godt af enorme og uanstændige privilegier. Samtidig udestår en væsentlig gæld til arbejderne, for eksempel diskussion en om kollektive overenskomster for offentligt ansatte og for sundhedsarbejdere, som er blevet udskudt i syv år.

Oven i disse privilegier kommer så den dårlige behandling af det bolivariske folk. Forfølgelse af faglige ledere og fagforeninger. Straffrihed for lejemordere. Uopfyldte løfter i forhold til bedre forretningsvilkår. Og blandt mange andre ting en ineffektivitet, som skjuler korrupte procedurer i administrationen af offentlige selskaber, og som fører disse ud i kriser eller på randen af knockout. Dette er baggrunden for bekymring, skuffelse og hård kritik fra en del af befolkningen, som er en af motorerne i den revolutionære proces og udgør den sociale basis for Chavez. Beundring for Chavez, som er udbredt hos det bolivariske folk, bliver nu ødelagt af forvaltningen hos det bureaukrati, som beskyttes af selvsamme Chavez.

Et nyt fænoment tager form
Den mest dynamiske sociale proces i landet er den voksende spænding mellem dele af avantgarden i arbejderklassen og den folkelige bevægelse, og bureaukratiet. Samtidig med et forsvar for Chavez, er det en kendsgerning, at kritikken af PSUV er vokset, og at det ikke længere er partiet for frontkæmpere i processen.

Partiets vigtigste ledere – guvernører, borgmestre og parlamentsmedlemmer, som er tæt sammenvævet med statsbureaukratiet, har mistet deres oprindelige gnist og er blevet tømt for græsrodsaktivisme.

Sammen med denne proces ser vi begyndelsen på et nyt fænomen blandt Chavez-aktivister, hvor der sker en fornyelse i fagforeninger og blandt mellemledere i de folkelige bevægelser. Der er en stigende kritik af de traditionelle Chavaz-fagforeningsfolks udemokratiske metoder, og der er en stigende demokratisk praksis blandt græsrødder på arbejdspladser og i beboerorganisationer, som direkte konfronterer bureaukratiet. Ide seneste måneder har fraktionen Alianza Sindical vundet flertal i fagforeningen på stålværket SIDOR, ligesom en liste anført af Marea Socialista vandt det faglige valg hos Chrysler. Det vidner om, at noget nyt er undervejs. Disse ledere har format til at konfrontere Chavez, som det er sket på SIDOR, hvor José Meléndez, leder af Alianza Sindical og Marea Socialista, på en af Chavez’ direkte tv- og radiokanaler har krævet, at præsidenten opfylder sine løfter.

Marea Socialistas kampagne
Marea Socialista, som en kritisk strømning inden for PSUV, har i nogle måneder kørt en betydelig valgkampagne med et andet indhold end det, der kommer fra regeringen, PSUV og Gran Polo Patriótico (valgkoalition bag Chavez, o.a.). Vores kampagne har, med udgangspunkt i kritikken af statsbureaukratiet og en mobilisering af arbejdere, unge og folk fra boligområderne, rejst parolen: “7. oktober: Chavez som præsident – 8. oktober: Ud med bureaukraterne”

Hundredtusinder af flyers og titusinder af plakater er blevet distribueret, og kampagnen har vundet genklang hos folk i PSUV, som er kritiske overfor den officielle kurs. Det afspejler sig også i en medlemstilgang hos Marea Socialista.

Arbejdere fra forskellige sektorer, boligkvarterer, medlemmer af sociale programmer og studerende har fundet sammen i en fordømmelse af parti- og statsbureaukratiet. Det venezuelanske folk står over for mange problemer, og selv om de ikke ønsker at vende tilbage til fortiden, repræsenteret af Capriles Radonski, og derfor igen vil stemme på Chavez, så forkaster de åbent hovmodet, misbruget og de urimelige privilegier hos parti- og statsbureaukratioet. Efter valget og en ny triumf for Chavez, bliver kampen mod bureaukratiet et krav fra det venezuelanske folk til dets præsident. Nødvendigheden af at opbygge et demokratisk og derfor revolutionært alternativ bliver oplevet over hele landet.

Carlos Miranda er leder af Marea Socialista, som er en revolutionær strømning i Venezuela, som giver kritisk støtte til den bolivariske regering. Oversat af Karina Skov fra International Viewpoint.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.