RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Anarkismen under behandling Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Trotskij for begyndere Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

08.12.12 | Jørgen Bodilsen

Tip en ven      |    Print  

”Syndikatet”: PETs udsigt fra Karmeliterklosteret

Ny udgave af Jørgen Bodilsens politiske thriller afslører, at PET lejede øverste etage i Karmeliterklosteret over for Helsingør Værft. Herfra kunne efterretningtjenesten følge med i, hvad der foregik på værftet, hvor der blev bygget krigsskibe til Saddam Hussein.

Da Jørgen Bodilsen fra Helsingør for halvandet år fik udgivet sin politiske thriller Syndikatet bygget over en virkelig hændelse med nogle tvivlsomme skibsbyggerier på Helsingør Værft i 80’erne, havde han en anelse om, at thrilleren kunne prikke ved noget, mange helst så begravet i arkiverne. Men at han skulle få så mange reaktioner, som han har gjort – og solgt så mange bøger, at Syndikatet nu udkommer i 2. oplag – det kommer alligevel bag på den debuterende forfatter.

Jørgen Bodilsen arbejdede på Helsingør Værft i 80’erne. Han var derfor med til at bygge tre skibe til Irak, som værftet fik en ordre på i en tid, hvor det var i fare for at lukke på grund af manglende opgaver. Officielt var det handelsskibe, men alle på værftet vidste, at det drejede sig om troppetransportskibe, og disse var det ifølge dansk lov ikke tilladt at bygge, da Irak var i krig mod Iran. Der kunne dengang være blevet en sag ud af det, men ingen politikere havde interesse i, at Helsingør skulle gå glip af en masse arbejdspladser, så skibene blev bygget. Jørgen Bodilsen glemte dog aldrig den fortiede opgave, og den er omdrejningspunkt i hans thriller Syndikatet, som udkom for halvandet år siden, og som stadig skaber ringe i vandene og bringer forfatteren ny viden.

”Egentlig har jeg jo bare skrevet en thriller med udgangspunkt i en virkelig hændelse. Det bekræfter mig dog, at sagen dengang skulle have været genstand for større interesse, når så mange mennesker i dag – 30 år efter – kommenterer på min bog, og at jeg hele tiden finder ud af mere, der understøtter de teorier, jeg arbejder med i min fiktive fortælling,” siger Jørgen Bodilsen, som i 2. oplag af Syndikatet, der udkom 1. oktober, har skrevet et nyt efterskrift, hvor han opremser det, han har hørt og fundet ud af om sagen siden bogens første udgivelse, blandt andet udtalelser fra tidligere ansatte i og omkring Helsingør Værft om PET’s aktiviteter.

”Jeg har som så mange andre søgt aktindsigt hos PET, og fået afslag, mens andre med samme tilknytning til venstrefløjen har fået aktindsigt. Jeg må tro, ud fra de løse ender, jeg kan finde, at PET under bygningen af de tre skibe, var aktiv med at registrere og overvåge medarbejdere på Helsingør Værft, der var modstandere af Saddam Husseins diktatur i Irak. Flere tidligere medarbejdere på Karmeliterklosteret lige over for værftet har i hvert fald fortalt mig, at PET havde en central på klosteret, hvorfra det var muligt at overvåge indgangen til værftet,” fortæller Jørgen Bodilsen.

Jørgen Bodilsen stiller gerne op til interview. Kontakt via telefon 40 34 87 91 eller j.bodilsen@pc.dk.


Forfatterens forord til 2. oplag af ”Syndikatet”:

Når en bog bliver trykt i løbende oplag, er det svært at afgøre, hvornår man skal kalde det 2. oplag. Vi har valgt at kalde det 2. oplag, da de første 1000 eksemplarer var afsat. Dermed er bogen også solgt i et antal over gennemsnittet for en bog i Danmark.

Mit mål var at få fortalt en historie, baseret på virkeligheden, på en måde folk gider læse, derfor i thriller-form, og samtidig med en underspillet humor, hvor det er svært at skille fiktion fra virkelighed.

Jeg er glad og stolt over de gode anmeldelser og den omtale, min bog har fået. Jeg er især glad for alle de tilbagemeldinger, jeg har fået fra læsere. Blandt andet har adskillige mennesker fortalt om oplevelser, der bekræfter, at den fiktive krimi-del slet ikke er så fiktiv endda. Disse beretninger har jeg samlet bag i bogen i et efterskrift til 2. oplag, ”Hvad jeg siden hørte”.

Jørgen Bodilsen

Hvad jeg siden hørte …

Jeg har, efter at bogen udkom, snakket med en del personer, der på forskellig måde har bekræftet dels Danmarks omfattende samarbejde med Iraks diktator Saddam Hussein i 70erne og 80erne, dels PETs rolle i denne forbindelse.

I den fiktive del af bogen beskriver jeg en ledende irakisk officer, der opholdt sig i Helsingør under bygningen af skibene, og hans ture ud i Helsingørs natteliv. Men der er også en virkelig historie. En iraker fik øretæver i Helsingørs natteliv og havnede på skadestuen på Helsingør sygehus. Her fik han besøg af en bekymret socialdemokratisk industriminister, Erling Jensen, der mødte op med blomster og gaver.

I midten af 70erne lettede et SAS-fly fra Kastrup med én passager om bord. En af landets dygtigste overlæger i ryglidelser skulle, sammen med en række andre vestlige eksperter, se på en iraker, der havde fået ondt i ryggen. De fik aldrig at vide, hvad manden hed, men han lignede påfaldende manden på de plakater og statuer af Saddam, som Bagdad var fuld af. Saddam havde en diskusprolaps, der blev klaret. De måtte aldrig omtale det, da Iraks befolkning ikke måtte få at vide, han havde været syg. Saddam skulle fremstå som en stærk leder.

PET var særdeles aktive under bygningen af de tre skibe på Helsingør værft. Flere tidligere medarbejdere på Karmeliterklosteret lige over for værftet har fortalt, at PET havde en central på klosteret, hvorfra det var muligt at overvåge indgangen til værftet. De har samstemmigt fortalt, at der var et værre rod af en utrolig masse telefonledninger og affald, da der skulle ryddes op efter PET.

En ledende medarbejder på værftet, som jeg havde hørt kendte til samarbejdet med PET, har indirekte bekræftet, at PET havde styr på medarbejderne. Han nægtede at sige noget som helst om det samarbejde, men da vi snakkede om alt muligt andet om værftet, kunne han fortælle noget om min person, fra dengang, blandt andet at jeg kom fra Hillerød. Hvilket var lidt mærkeligt, da vi aldrig havde haft noget med hinanden at gøre på værftet i sin tid.

I forbindelse med udgivelsen af min bog udtalte den tidligere værftsdirektør Hans J. Esmann Olesen til Helsingør Dagblad:
”Der var ikke nogen betænkeligheder ved, at vi fik en ordre fra Irak. Irak blev ikke betragtet som et fjendtligt land. Dengang samarbejdede Vesten med Irak som en allieret part mod Ayatollah Khomeni, som var kommet til magten i Iran.”

Jeg har som så mange andre søgt aktindsigt hos PET, og fået afslag, mens andre med samme tilknytning til venstrefløjen har fået aktindsigt. Jeg må tro, ud fra de løse ender, jeg kan finde, at PET under bygningen af de tre skibe, var aktiv med at registrere og overvåge medarbejdere på Helsingør Værft, der var modstandere af Saddam Husseins diktatur i Irak.

Det store spørgsmål, der står tilbage, er: udleverede PET oplysninger til Saddams efterretningstjeneste om politiske modstandere, og skyldes PETs lukkethed om denne sag, at samarbejdet med Saddams diktatur betød, at demokratisk sindede irakere mistede livet i Saddams fængsler?

Jeg har mødt mange, der kan fortælle om andre former for samarbejde med Irak. F.L. Smidth opførte en betonfabrik i det nordlige Irak, og Nationalbanken i Bagdad skulle for eksempel være opført af et dansk firma. Andre har fortalt, at man var langt fremme med planer om at opføre et skibsværft i Basra til Iraks Flåde, men at planerne faldt, da Irak-Iran-krigen havde tømt statskassen.

Historien gentager sig. I marts 2011 letter seks danske F16-fly for at deltage i krigen mod Gadaffi i Libyen. Et år før havde den konservative udenrigsminister Lene Espersen givet et firma i Aarhus en tilladelse til eksport til Gadaffis luftvåben. Det drejede sig om elektronik, der ville forbedre mulighederne for at skyde fly ned. Det nåede aldrig at blive leveret, og firmaet måtte selv spørge ministeriet, om tilladelsen blev trukket tilbage. Det ville have været tragisk, hvis et dansk fly var skudt ned på grund af dansk elektroniks fortræffeligheder.

Militær produktion rykker stadig moralske holdninger. Selv de mest demokratiske lande leverer militært isenkram til en hvilken som helst slambert. Og kan se overraskede ud, når det bliver brugt mod civilbefolkningen.

Titel: Syndikatet
Forfatter: Jørgen Bodilsen
Pris: 149 kroner
ISBN: 978‐87‐92573‐31‐5
Sideantal: 174 sider
Udgivelsesdato: 8. marts 2011, 2. oplag 1. oktober 2012
Kan købes hos: Alle landets boghandlere, diverse netboghandlere og www.skriveforlaget.dk

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.