RELATEREDE ARTIKLER

"Utryghedsskabende"? SDs nye principprogram Post Danmark - resultatet af statslig misregimente Lille sejr midt i en humanitær katastrofe Regeringen blæser til vandkamp Den sidste olie (fra Nordsøen…) For de rige og formuende (2) ”New Public Management” – eller ”Regnedrengenes Amokløb” Sammenhold mod Uber For de rige og formuende DF´s vælgere er ordentlige mennesker! Fattigdomsgrænsen er kun toppen af isbjerget Hvem betaler, når Løkke ryster posen? Welcome to Denmark Finansloven er en tillidserklæring til regeringen De rige svin slap igen alt for let Dansk Folkeparti og den danske højrepopulisme Recepten til S og SF Winter is coming Landsdækkende aktionsdag 2. oktober Optøjer afspejler sociale problemer Permanent ophold bliver nemmere Fortryder, men lægger linjen Enhedslistens rolle under en S-R-SF-regering Slut med point på kærlighed SRSF-regeringen og klimaet En antibureaukratisk regering? S og SF på afveje i Fair Løsning 2020 Fagforeningsfolk vil stille krav til en rød regering Om SF's højredrejning og fremgang Fem års mobilisering baner vejen for ny regering Kommunale 3F’ere kræver rød regering Kampen for holdbare industriarbejdspladser Mail-gate: Næste offer bliver vel tyngdeloven Velkommen til veltilpassede udlændinge Profitstyringen af energiforsyningen skal stoppes I clinch med systemet Hvem skal betale? Etniske mindretal får pisk Vi holder sammen på Danmark S-SF og klimavisionerne Rejs krav om behovsstyret produktion Dyrere og dårligere post i vente Fattigdommen vokser Når Helle og Villy overtager krisen Socialdemokratiet – et sikkert kort?

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Dansk politik

05.01.13 | Michael Voss

Tip en ven      |    Print  

Kommentar: Nytårshilsen fra en anden planet

For et par uger siden udtalte 3F’s formand, Poul Erik Skov Christensen, at Helle Thorning-Schmidt lød, som om hun talte fra en anden planet.

Anledningen var, at hun varslede reformer, der skal øge arbejdsudbuddet midt i en arbejdsløshedstid. Med nytårstalen er jeg nu endegyldigt blevet overbevist om, at hun kommer fra en anden planet, at hun tilbringer det meste af sin tid på en anden planet, og at hun ikke har brugt meget tid på at sætte sig ind i forholdene på denne del af planeten Jorden.

For jer, der hverken så eller læste talen, har jeg fundet nogle citater fra talen frem.

”Vi danskere tror på, at Danmark er et godt og solidarisk land.””Vi skal holde fast i og udvikle det Danmark, vi holder af. Et trygt land, hvor vi tager os af hinanden.”

I dette Danmark tager regeringen sig af de svageste ved at forringe førtidspension, fleksjob og smide folk ud af dagpengesystemet.

”Lighed. Frihed. Tryghed. Det er de grundlæggende værdier, som vores fællesskab bygger på.”
”Det er et fællesskab, hvor vi tager ansvar for hinanden, også under krisen.”


I dette Danmark tilraner den rigeste procent af befolkningen en stadig større del af den samlede formue, og forskellene mellem højtlønnede og lavtlønnede vokser, også i det offentlige.

”Flere virksomheder har det svært. Utryghed får os til at holde på pengene”

I dette Danmark er problemet ikke, at almindelige mennesker holder mere på de færre og færre penge, de har til rådighed, men at virksomhederne har iværksat en investeringsstrejke. De ophober overskuddene i virksomheden eller udbetaler dem til aktionærerne.

”Nullernes overflod kommer ikke igen.”

I dette Danmark var det ikke alle, der levede i ”overflod” i 00’erne. Det mindretal, som for alvor scorede kassen, blev reddet af bankpakker, og lever stadig i overflod.

”Jo, det var oliekrisen dengang i 70’erne. Krisen kom udefra. Den satte den vestlige verden i stå.”

På denne planet var krisen godt på vej i den kapitalistiske økonomi flere år før den såkaldte oliekrise, der blot var den – tilfældige – udløsende faktor.

”Danmark er et land med stor lighed. Hverken køn, bankkonto eller familiebaggrund må stå i vejen for vores muligheder. Vi har en stor frihed hver især. På den måde får vi flere talenter i spil.”

I dette Danmark bliver det sværere og sværere at bevæge sig fra én samfundsgruppe til en anden. Den sociale mobilitet bliver mindre og mindre, og den sociale arv betyder mere og mere.

”I det nye år er der udsigt til, at det langsomt vil vende. Ikke meget, men dog en fremgang.”

I dette Danmark forudser regeringsøkonomerne altid og uden undtagelse, at det bliver bedre til næste år. Som efter en manual bliver de og politikerne overraskede ved årets slutning – som Margrethe Vestager gjorde for et par uger siden.

”Vi hjælper de mennesker, der er kommet i klemme, fordi de har opbrugt deres dagpengeret eller er tæt på det. De får tilbud om uddannelse. Bedre muligheder for jobrotation. Og det bedste er selvfølgelig, hvis de kommer i arbejde. Det er en vanskelig opgave. Men vi forsøger at løse den i fællesskab.”

I dette Danmark nægter folketingsflertallet at investere i nye jobs. De vedtager akutpakker, der ikke har nogen konsekvenser, og de smider folk ud af dagpengesystemet, mens de trøster dem med en discount-forsørgelse i et halvt år.

”Tiden er ikke til store lønstigninger.”

I dette Danmark stagnerer arbejderklassens realløn stagneret, og der er udsigt til faldende realløn. Til gengæld fortsætter de store lønstigninger til direktører og bestyrelsesmedlemmer.

”Vi skal bevare børnenes lyst til at lære. Alle børn skal blive dygtigere. Det vigtigste for, at det kan lykkes, er selvfølgelig skolens lærere.”

I dette Danmark skal lærerne gøre børnene dygtigere ved at forberede sig mindre.

”EU er ikke perfekt. Men vi skal huske på, at uden EU ville hvert land stå alene.”

I dette Europa har vi et EU, der banker sydeuropæiske lande ud i social nød. I et halvt år var det en Helle Thorning-Schmidt, der på EU’s vegne førte stokken over for Grækenland.

”Jeg vil sige tak til vores soldater i Afghanistan. Vi er stolte af jer.”

På denne planet har det danske folketing sendt soldater på en meningsløs mission, der gør Taleban stærkere og stærkere. Folketinget bør ikke være stolte. De bør skamme sig over for soldaterne.

Jeg har aldrig troet på ufo’er og marsmænd eller -kvinder. Derfor synes jeg, jeg er nødt til at overveje, om der er andre forklaringer. Fire dage efter talen kan jeg kun komme på én anden mulighed: Denne Helle Thorning-Schmidt er født i Danmark. Hun lever i Danmark, og hun er statsminister i Danmark, men hun er en kynisk magtpolitiker, der er parat til at bilde befolkningen hvad som helst ind, hvis det er nødvendigt for at få dem til at dukke nakken, acceptere velfærdsforringelser og dårligere leveforhold, så virksomhederne og landets rigeste kan overtage en endnu større del af samfundskagen.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.