RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Anarkismen under behandling Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Trotskij for begyndere Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

23.01.13 | Svend Vestergaard Jensen

Tip en ven      |    Print  

KZ: Barbariets yderste kant

Denne bog handler om Neuengamme – den kz-lejr, der husede langt størstedelen af de 6000 danskere, der blev deporteret til tyske kz-lejre. 350 danskere var blandt de over 50.000 mennesker, der mistede livet i denne lejr. Det vil sige halvdelen af de 100.000 fanger, der i løbet af syv år passerede lejren.

Forfatteren Peter Langwithz Smith var i tre årtier lektor i tysk og dansk ved Esbjerg Statsskole og er nu tilknyttet forskningscentret i Esbjerg om besættelsestiden. Og lad det være sagt med det samme. Man behøver ikke at have læst masser om kz-lejre eller besøgt steder, hvor der tidligere var lejre, for at blive fanget af denne bog. Bogen har det hele og er overvældende læsning. Et imponerende dokumentarisk værk, hvor alle aspekter af det grusomme foretagende, kz-lejren med dens udekommandoer, beskrives.

I bogen fortælles lejrens historie i alle dens aspekter – tvangsarbejde, sygdomme, mishandlinger, henrettelser, modstand. Lejren lå lidt syd for Hamburg

Arbejd dig til døde!
Nedbrydningen af fangernes personlighed er i detaljer beskrevet. Ved ankomsten fik fangerne SS’ernes uhæmmede vold at føle. Heri lå det første element i nazisternes strategi: Ved at kue, mishandle og nedværdige de nyankomne pillede man værdighed og modstandsvilje ud af dem. De blev reduceret til en viljeløs masse, som de ret få SS’ere kunne beherske.

SS er forkortelsen af Schutzstaffel, som oversat betyder beskyttelseskorps. Fra 1929-45 blev SS ledet af Heinrich Himmler, som er en af bogens politiske hovedpersoner, især når denne mands "sans for detaljer” beskrives. SS varetog bevogtningen af koncentrationslejrene.

Arbejdskraften skulle til det sidste pines ud af folk. Neuengamme var først og fremmest en arbejdslejr. Selv om tusinder og atter tusinder døde her, var der ikke tale om en udryddelseslejr, som f.eks. Auswitz. Det kendte motto "Arbeit macht frei" var udtryk for det påståede formål med lejrene, nemlig at opdrage gennem arbejde. Det var samtidig en hån mod fangerne. Realiteten var at arbejdet ikke førte til nogen frihed, men til fornedrelse, lemlæstelse og død. Var fangerne syge, var lejrledelsen eller SS-lægernes bekymring ikke den syges tilstand. Kun fangernes arbejdskraft var interessant, og kunne de ikke arbejde, havde de ingen eksistensberettigelse.

I begyndelsen gik arbejdet i lejrene ud på at etablere og udbygge lejrenes forskellige dele og funktioner. Senere blev fangerne lejet ud som slaver til den private industri. Fra 1942 og frem blev denne ekstreme udnyttelse af fangernes arbejdskraft brugt til at tilfredsstille den stigende efterspørgsel på arbejdskraft i Tyskland. Især faglært arbejdskraft hos fangerne blev efterspurgt.

Fra Neuengamme-lejren udgik såkaldte udekommandoer – godt 80 af dem. Alle i tilknytning til en arbejdsindsats, der skulle udføres. Forholdene her var ofte endnu værre end i stamlejren – selve lejren.

Kz-hierarkiet
For at styre lejren med et begrænset antal ansatte etablerede man et system, der inddrog nogle af fangerne. Værst lige under SS’erne var "overfangerne" eller ’ "kapo", hvilket betyder en medfange, som var udpeget af SS, og som sammen med SS udgjorde toppen af kz-hierarkiet. Under dette var der igen over- og under-kategorier, der gjorde en samlet solidaritet næsten håbløs. SS eller det nazistiske system kunne fungere i disse lejre netop på grund af dette "selvstyre".

Dertil kom de mange nationaliteter, de forskellige typer af fanger. For eksempel var der stor forskel på kriminelle og politiske fanger. Fra april 1941 udgjorde polakkerne den største fangegruppe i Neuengamme. Polakkerne blev senere kun overgået af antallet fra Sovjetunionen.

Opgøret
Hen mod krigens afslutning bliver forholdene ikke mindre dramatiske i Neuengamme-lejren. Nu skulle sporene fra nazi-forbrydelserne slettes, hvilket naturligvis var en umulig opgave. Den endelige evakuering af fangerne medførte yderligere katastrofer.

Danske fanger var en undtagelse. Gennem stort organisatorisk arbejde i Sverige og Danmark blev mange danskere og nordmænd sendt hjem med de hvide busser, og trods store problemer lykkedes denne evakuering stort set.

De 10.000, der var i lejren i april 1945, blev ført til skibe i Østersøen. Disse skibe blev så at sige oprettet som flydende kz-lejre. Skibene blev bombet af det engelske luftvåben, blandt andet den tidligere luksusliner Cap Arona, der blev brugt til at transportere fanger ud på vandet i bugten ved Neustadt. Af de 4500 fanger fra Cap Arona overlevede 350. Af de cirka 2500 på et andet skib, Thielbeck, overlevede 50 katastrofen.

Neuengamme blev mødt af sejrsherrerne. De første var engelske soldater, som så helt tomme og uddøde lejrområder. Et par dage efter begyndte englænderne at samle russiske tvangsarbejdere fra Hamburg-området i lejren. I løbet af få uger blev de repatrieret. Mange af dem til en grum skæbne med forvisning til Gulag – det stalinistiske bureaukratis lejre, hvis formål synes rystende parallelt til nazisternes lejre.

Efter krigen fulgte retsopgøret mod de ansvarlige for grusomhederne i Neuengamme. Den lejr, der på syv år var vokset fra en lille arbejdslejr for kun 100 mænd, og som langsomt blev en af Tysklands største kz-lejre, af samme størrelse som Dachau, Buchenwald, Sachsenhausen, Bergen-Belsen og Auschwitz. Nogle af lejrens ledere blev dødsdømt, andre fik fængselsstraffe, som senere blev forkortet. Langt de fleste slap for straffe.

Om Neuengamme og tilknyttede bygninger skulle omdannes til museum, eller man helt skulle undgå mindesmærker, var der gennem årtier efter krigen ivrige debatter. Bogen følger disse debatter og resultaterne helt op til nutiden.

Bogen, som herfra varmt anbefales, er rigt illustreret. Dels af forfatterens egne fotos gennem sin forskning i felten, dels af historiske fotos fra arkiver, og desuden mange imponerende tegninger fra enkelte fanger.

Peter Langwithz Smith: Neuengamme - Koncentrationslejren 1938-1945
Informations Forlag. 608 sider. 399,- kr.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.