RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Anarkismen under behandling Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Trotskij for begyndere Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

30.01.13 | Mikael Hertoft

Tip en ven      |    Print  

Cuba: I atomkrigens slagskygge

Fidel Castro har lagt cigaren fra sig - men ikke pennen, eller hvad han nu ellers skriver med.

I denne bog kan du møde en veloplagt Fidel Castro, år 2012, der fortæller om sine møder med Irans præsident, analyserer den globale situation og USA's overherredømme og filosoferer. Som pensioneret præsident får han hver dag en 100 siders sammenfatning af udviklingen i verden - en avis, man godt kan misunde ham.

Når man læser Castros analyse af verdenssituationen og advarsler mod en krig, hvor Iran bliver angrebet af USA eller Israel, kan man godt føle sig stående lidt svimmel på randen af en afgrund. Når så bogen zoomer ind på Cubakrisen i 1962, hvor en atomkrig truede, tiltager svimmelheden i forhold til det historiske drama. Det bliver klart, at her taler Castro som øjenvidne til et tidspunkt, hvor menneskeheden var på randen af selvudslettelse. Bogen præsenterer meget centralt kildemateriale for historikerne.

Dengang var jeg 6 år gammel - og hvis det var gået anderledes, var jeg ikke blevet ældre og de efterfølgende generationer måske ikke blevet født.

Atomvåbnene blev opfundet under Anden Verdenskrig i et kapløb mellem Hitler-Tyskland og USA. Danmarks bidrag var den berømte Niels Bohr, der flygtede ud af det tysk besatte Danmark og kom til USA og leverede
afgørende teorier til beherskelse af atomsprængningen. Det begræd Bohr i resten af sit liv og blev fredsaktivist. Mod slutningen af krigen begyndte Sovjetunionen også at deltage i kapløbet.

Amerikanerne kom først med våbnet, og afprøvede det over Japan i Hiroshima og Nagasaki. Sovjetunionen sprænger sin første atombombe i 1949 og gør store fremskridt med raketter og erobringen af rummet. Så
var våbenkapløbet i gang - og omkring 1958 virkede det, som om Sovjetunionen var kommet foran i raketteknologi.

Der kommer revolution på Cuba - en revolution som Castro forsikrer skyldes rent indre cubanske anliggender - dvs. før revolutionen i januar 1959 var der ingen reel kontakt mellem Sovjetunionen og de revolutionære.

Men kort tid efter revolutionen begynder USA systematiske forsøg på at vælte det unge revolutionære regime. USA blokerer for importen af sukker fra Cuba, og den eneste anden arvtager er Sovjetunionen, der
opkøber høsten. USA har etableret baser tæt på Sovjetunionen og overflyver landet med spionfly, som bliver skudt ned både over Sovjetunionen og på Cuba.

Nikolaj Zinchuk Løjtnant i den sovjetiske hær, nuværende pensionist i Hviderusland, var soldat på Cuba i 1962. Han har skrevet en rapport om sin udstationering med kortfattet russisk, militær anslag: Han gør det
klart, at de sovjetiske missiler var kampklare.


Krustjov og Kennedy forhandler imidlertid, og Sovjetunionen trak sine missiler tilbage, på betingelse af at USA trak sine missilbatterier tilbage fra baser i Tyrkiet og Italien. Den umiddelbare krigstrussel var afværget.

Cubakrisen: 50 år: I atomkrigens slagskygge
Redigeret af Sven-Erik Simonsen.
Dansk Cubansk Forening, 100 kr. 140 sider.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.