læs mere om: Trafik

23.02.13 | Redaktionen

Tip en ven      |    Print  

Miljøgevinst: Gratis busser i den estiske hovedstad Tallinn

Siden 1. januar 2013 kan indbyggerne i Tallinn, Estlands hovedstand med et indbyggertal på 420.000, køre gratis med bus, letbane eller sporvogn.

Tallinn er den første europæiske hovedstad, som indfører gratis kollektiv transport. Er man ikke bosiddende i byen, skal man dog stadig betale, enten ved at købe et rejsekort, som skal “fyldes op”, eller købe en billet fra chaufføren.

Tallinns borgmester, Edgar Savisaar, havde brug for at styrke sin popularitet. Han er leder af Centerpartiet, som er i opposition til det regerende nyliberale Reformparti. Overskuddet fra billetsalget dækkede alligevel kun en tredjedel af udgifterne til transportsystemet. Og en meningsmåling fra foråret 2012 viste, at 75 procent af hovedstadens indbyggere ønskede gratis transport.

Succesen kom umiddelbart. Byrådet var nødt til at indsætte ekstra busser fra den 9. januar for at klare det stigende antal passagerer. Biltrafikken mindskede, og dermed mængden af køer og forurening. Den årlige merudgift på 12,4 millioner euro, som tidligere kom ind fra billetsalget, betyder kun en udvidelse på 2,5 procent af kommunens årsbudget.

Edgar Savisaar, som var premierminister, da Estland blev selvstændigt, og som førte landet ind på en kapitalistisk kurs, har således sikret sin popularitet i den by, han sidder I spidsen for. Han håber, at Tallinn vil få titel som ”Europas grønne hovedstad”, og at det vil hjælpe hans videre politiske karriere. Han er hverken antikapitalist eller økosocialist. Men samtidig har han åbnet en sprække I den dominerende ideologi, som andre kan udnytte til at udbrede kravet om gratis transport alle andre steder.

Fra International Viewpoint

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.