RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Anarkismen under behandling Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Trotskij for begyndere Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

24.02.13 | Svend Vestergaard Jensen

Tip en ven      |    Print  

Revolution: Modstandens bog

En bog kommer nærmest som bestilt til Enhedslistens principprogramdebat og efter sidste sommers agurketidsrevolutionsdebat i medierne. ”Revolution – masser af modstand” hedder bogen.

Den er skrevet af Bertel Nygaard, som er lektor ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet.

I bogen endevendes revolutionsbegrebet. Selvom bogen er skrevet af en historiker, handler den ikke bare om revolutionsbegrebet som historisk fænomen, men også aktuelt. For den – revolutionen – kan altid opstå som de aktuelle eksempler, såsom de arabiske og de nye protester mod finanssektorens magt i den vestlige verden. Og begrebet behandles i bogen bredt og udfordrer alle grænser, på alle livets områder. Historisk og nutidigt. Internationalt og i Danmark. Hvilken påvirkning havde den franske revolution i Danmark? Hvilken betydning for kunst, kultur, æstetik og litteratur? Hvilken betydning får revolutionen, når mennesker, der tidligere var undertrykte, pludselig bliver frie?

Forfatteren tager for at definere revolutionsbegrebet fat i et enkelt historisk forløb, som han skriver er alle revolutioners moder – den franske revolution fra 1789 og frem. Godt at blive klog på og forstå, hvor meget denne revolution forståelsesmæssigt og begrebsmæssigt betød for revolutionære skribenter som Karl Marx og Lev Trotskij, der begge gentagne gange brugte begreber og eksempler herfra.

Revolution som fænomen
Forfatteren definerer begrebet revolution som ”et pludseligt, gennemgribende samfundsmæssigt og politisk brud i forbindelse med omfattende, massebaserede protesthandlinger”.

Som millioner af mennesker synes i disse år at gå ind for radikale samfundsforandringer. Presset af omstændighederne. Mange rundt om i verden bruger begrebet, ligesom dette begreb bruges i mange sammenhænge, såsom den grønne revolution, teknologiske revolutioner, revolutionerende mode, osv., osv.. Ordene er og har været på manges læber netop i disse år. Hvordan den – revolutionen – udløses med videre, er jo af gode grunde svært at sige noget om. Bogens forfatter kigger på det gennem de historiske erfaringer.

Voldelig eller ikke-voldelig, eller hvordan? Og her viser erfaringer, at det ikke er noget, de revolutionære afgør. Afgørende er derimod at inddrage så mange som muligt i samfundsforandringerne, og dermed sikre opbakningen bag, så der bliver meget lidt vold. Forfatteren bruger i voldsspørgsmålet den kendte filosof Slavoj Zizek, for ikke at ende i den kendte sort/hvide debat om vold. I stedet for nøgternt at reflektere over ”voldens dialektik”, som der glimrende gøres i bogen afsnit om vold.

Også den for mange af Socialistisk Informations læsere kendte Ernest Mandel – et ledende medlem af Fjerde Internationale gennem mange år – anvendes her: ”Revolutionens væsen er ikke brugen af vold i politik, men en radikal, kvalitativ forandring”. Og tilføjer i en polemik: ”Kun dybt syge mennesker, som på ingen måde kan bidrage til opbygningen af et virkeligt klasseløst samfund, kan ligefrem finde fornøjelse i at forsvare og udøve vold i større skala”.

Vold og ikke-vold – der er ingen grund til at være naiv. Magthaverne frasiger ikke deres privilegier uden forsøg på magtanvendelse, voldsudøvelse.

Kommer igen!
Gennem læsning af bogen får man et nuanceret syn på revolutionsbegrebet, og afgørende revolutioner har været rundt omkring i verden og har påvirket omgivelserne internt i samfundene, men også på tværs af landegrænserne. I det nye århundrede synes, trods hvad vi fik at vide for få år siden, revolutioner at trænge sig på og blive brændende aktuelle, ligesom de har gjort det med jævne mellemrum i de over 200 år, der gennemgås i bogen. Igen og igen hver gang efter perioder med stilstand, hvor den blev erklæret for død og begravet.

Som forfatteren skriver: ”Revolutionen er et definerende aspekt af den moderne verdenshistorie. Den udtrykker selve kernen i, hvad det vil sige at være moderne i historisk forstand – forandring, opbrud, nygrundlæggelse. Den moderne verdenshistorie som helhed er en revolutionens verdenshistorie”.

Og bliv ikke fortvivlet – som bogen viser og med forfatterens afsluttende ord i sidste afsnit af bogen kort og godt siger: ”Revolutioner og revolutionære projekter kommer igen”. Ja, den er værd at læse!

Bertel Nygaard
Revolution – Masser af modstand (2012)
Aarhus Universitetsforlag
214 sider. 200 kr.

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.