RELATEREDE ARTIKLER

En vej ud af krisen? Hvilken løsning for arbejderbefolkningen? Efter generalstrejken 28. april Brasilien ramt af første generalstrejke i 20 år Bliver Venezuela til et diktatur? Sandinisme eller "Danielisme"? Masseprotester over hele Mexico mod ”gasolinazo” - prisforhøjelser på el og benzin Historisk revolutionært massemøde Fidel Castro er død Skal vi stemme eller lade være? Temer opretter en komité for racerenhed Hilser freden velkommen, men presser på for social retfærdighed Bittersød eftersmag En blå bølge "Jordskredsvalget": Den bolivariske proces i krisetider »Vi vil have en hård venstrefløj, som fordømmer den politiske kaste og kæmper med arbejderne.« ”Der er ingen vej tilbage” "Hverken den 13. eller den 15. repræsenterer os" Vejen til folkemagt? Cuba: En sejr og et par risikomomenter Hvad har menneskerettighederne at gøre med en kanal i Nicaragua? Krise og modstand i Mexico Genvalg til Morales - revolutionær forandring stadig på dagsordenen? Den aktuelle debat handler om, hvordan man stopper offensiven fra den neoliberale højrefløj Kan et land have en revolutionær stat og en kapitalistisk økonomi? Vores Cuba Hernandez godkendt som vinder, anklager om valgsvindel Juni-vinden blæser stadig Da Pinochet inviterede nyliberalismen Ingen fredelig vej til socialisme Historien om en revolutionær Efter Chavez: Et muligt scenarie Nyt politisk landskab i Mexico Nederlag for højrefløjen, udfordringer til venstrefløjen “7. oktober: Chavez som præsident – 8. oktober: Ud med bureaukraterne” Argentinas eksempel fra 2001 Rio +20 og videre frem Topmøde i Venezuela starten på “ny historisk fase” Nye perspektiver for den antikapitalistiske venstrefløj Udsigt til et socialt og politisk forår Humalas sejr - et ryk til venstre Den neoliberale strategi slog fejl i Cuba Et farligt og modsætningsfyldt dokument Den venezuelanske revolution PT-valgsejr med bismag Venstrefløjen vinder valget, men højrefløjen gik frem Revolutionens udfordringer Den internationale situation sommeren 2010 Forsvar og styrk den bolivarianske revolution med et bevæbnet og mobiliseret folk Cochabamba viser vej Lav en aftale om jordens overlevelse! Solidaritet med indfødte folk fra den peruanske regnskov Konsolidering af kuppet i Honduras? Uafhængig kandidat udfordrer de to blokke Tiltrængt demokratisering af medierne Det herskende oligarkis kup Nationaliseringer og klassekamp Venstrefløjen sejrede Morales vandt – igen Alle er enige: De andre tabte Fri abort stoppet af veto Regionalvalg i Venezuela Mexico i krig Livet efter Fidel Hugo Blanco – arresteret og løsladt Peruviansk bondeoprører arresteret Karakteristiske træk ved erfaringerne fra Venezuela, Bolivia og Ecuador Historisk afstemning viser vilje til forandring Karakteristika ved udviklingen i Latinamerika Venezuelas arbejderbevægelse ved en skillevej Venezuelas revolution i krydsild

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Latinamerika

30.06.13 | Partido Socialismo y Libertad

Tip en ven      |    Print  

Udtalelse: Den folkelige opstand er retfærdig! Stop undertrykkelsen!

Partido Socialismo y Libertad (Partiet for Socialisme og Frihed) udtaler sin fulde støtte til den mobilisering, der er sket over hele Brasilien mod stigningerne i priser på offentlig transport og tager på det skarpeste afstand fra politivolden, der har forsøgt at undertrykke retten til organisations- og ytringsfrihed.

Den stigende intensitet i de protester, der er foregået i byerne Porto Alegre, Natal, Maceió, Goiania, Rio de Janeiro og São Paulo, brød de store massemediers bloklade, og de er blevet et emne, der har mobiliseret samfundet.

Guvernørene i den blok, der ”tæver og fængsler” har ikke forstået, at opstanden er udløst af at sidde fast seks timer i transportmidler af dårlig kvalitet, der sluger et tredjedel af ens løn, og at dette er baggrunden for den folkelige støtte til demonstranterne. Den opstand, der begyndte med unge mennesker, er kun toppen af det isbjerg, der består af en enorm kollektiv utilfredshed. At svare igen med uforsonlighed, vold og politibrutalitet er at smide benzin på bålet. Alckim (guvernør fra partiet PSDB i staten São Paulo) Haddad (borgmester fra partiet PT i byen São Paulo), Paes (borgmester fra partiet PMDB i byen Rio de Janeiro) og Cabral (guvernør i staten Rio de Jeneiro) må påtage sig ansvaret for den afskyelige og ufølsomme undertrykkelse og deres passivitet. Det er desuden ikke nogen hjælp for Cardozo, der skulle forestille at være justitsminister, at opildne til forbundspolitiets voldsomhed i undertrykkelsen af bevægelsen.

Samtidig demonstrerer den stigende vold, som militærpolitiet stod for, især i de seneste protester i São Paulo, at de lokale myndigheder og statens totalitære politik er ude af stand til at leve med uenigheder, kritik eller modstand. Det resulterer i kriminalisering af de sociale bevægelser og demonstranterne. Et uacceptabelt faktum i et demokratisk samfund, som PSOL fordømmer.

Vi kræver øjeblikkelig frigivelse af alle fanger. Dertil er det både uantageligt, at man straffer aktivister med at skulle betale absurd høje kautioner, og anklager dem for sammensværgelser.

Ved at beskylde hele denne brede og retfærdige bevægelse for vandalisme forsøger myndighederne og den brasilianske elite at manipulere med den offentlige mening, men det er ikke lykkedes, som det klart ses af de meningsmålinger, der viser en enorm folkelig støtte til demonstranterne og en fordømmelse af politivolden.
Det skal påpeges, at transportpriser for nylig er blevet undtaget fra at skulle betale sociale sikringsbidrag, hvilket gjorde det muligt at undgå prisstigninger. Det er absurd, at selskaberne på trods af disse fritagelser hæver priserne, med borgmestres og guvernørers godkendelse. Dette komplot mellem de offentlige transportselskaber og guvernørerne er ikke uafhængig af det faktum, at de offentlige transportselskaber støtter politikernes valgkampagne, og at disse nu accepterer prisstigningerne som en måde at betale tilbage på.

I de byer, der bliver regeret af PSOL – Macapá (i delstaten Amapá) og Itaocara (Rio de Janiero) – var der ingen stigning i buspriserne, efter en politisk beslutning fra borgmestrene. Vores holdning til regeringsførelse er at tjene arbejderne og de unge, ikke at blive enige med firmaejerne, som gør retten til offentlig transport til en simpel forretning. Vi tror på, at det er muligt med et balanceret budget og politisk vilje at fremme tiltag som gratis studenterkort og endog nultakst. Der er intet urealistisk eller absurd ved disse forslag, som nærmere er en garanti af borgernes forfatningsmæssige rettighed til fri bevægelighed.

PSOL vil fortsat støtte op om retten til at protestere, retten til offentlig transport af god kvalitet og imod politivold. I Goiânia og Porto Alegre har man vundet en sejr og fået sat billetpriserne ned. Det er på tide at følge det op med nye landvindinger. Kun gennem kamp når vi til sejr.

14. juni 2013.

Partido Socialismo y Libertad (Partiet for Socialisme og Frihed) blev grundlagt i 2004, efter at en række KOngres-medlemmer af arbejdet blev ekskluderet for at stemme imod pensionsloven. Fjerder Internationales medlemmer er en del af PSOL. Oversat fra engelsk af Martin Mørch.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.