RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Anarkismen under behandling Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Trotskij for begyndere Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

30.08.13 | Mads Wilmann

Tip en ven      |    Print  

Anmeldelse: Derfor har Marx ret

Terry Eagletons bog kredser om de undrende spørgsmål og fordomme, som venstrefløjen typisk konfronteres med. Men den er desværre for meget polemik og for lidt brugbar nytænkning og analyse.

Forfatteren havner alene i forsvar; han nøjes med at give sig i kast med at gendrive de fordomme og kritikpunkter, der er opstået at marxismens politiske praksis og børnesygdomme gennem tiden. Analysen af kapitalismen, dens udvikling og dens iboende modsætninger udebliver, og det gør løsningerne og dermed aktualiteten i grunden også.

På arbejdernes internationale kampdag 1. maj 2013 udkom den danske oversættelse (v. Mogens Petersen) af Why Marx was right (2011). Ganske glimrende timing for en bog, hvis opdrag er at forsvare Marx. Originaltitlen har den danske oversætter tilsyneladende fundet en kende for tilbageskuende, hvorfor den er blevet omdøbt til en mere almengyldig og tidsubestemt én af slagsen. Ironisk nok, for selvom Eagleton fortolker Marx udmærket, forholder hans bog sig faktisk ikke til samfundet anno 2013 og kapitalismens skikkelse i dag.

Bogen er bygget op om 10 kapitler, der hver især indledes med et typisk kritikpunkt af Marx, som der efterfølgende argumenteres imod. Eagleton’s 10 udvalgte kritikpunkter er: (fortolket gengivelse):
Kapitel 1: Marxismen er død
Kapitel 2: Socialisme ender galt
Kapital 3: Marxisme er determinisme
Kapitel 4: Socialisme er utopisk.
Kapitel 5: Marxismen reducerer alt til økonomi
Kapitel 6: Marxismens materialisme reducerer menneskets ånd
Kapitel 7: Marxismen uaktuel. Dens beskrivelse af klasser er forældet i anno 2013. Samfundet har ændret karakter.
Kapitel 8: Marx forbeholder sig ret til politisk vold (revolution)
Kapitel 9: Socialismen i praksis medfører en almægtig stat uden frihed for individet.
Kapitel 10: Bevægelserne, der har betydet noget de seneste årtier, er ikke udsprunget af marxismen. Marxismen leder ikke til brugbare kampforme i det moderne samfund.

Unuanceret forsøg på at nuancere
Terry Eagleton forsøger at nuancere diskussionen om disse udsagn og med rette, men det ender alene i et forsvar imod kritikpunkterne, og diskussionerne ender med at fremstå temmeligt unuancerede og får karakter af en diskussion af hvem, der har de dårligste bud.

Argumenterne virker en kende støvede og dogmatiske og uden en nutidig vinkel og uden at pege fremad. Fx er Eagletons hovedargumentet for politisk vold (hvis påtvunget arbejderklassen) at reformer også kan være voldelige.

Eagleton stirrer sig blind på at bekæmpe de kritikpunkter, han opstiller med argumenttyperne: betingelserne var forkerte og kapitalismen har i øvrigt også problemer.

Der mangler derfor også nogle betragtninger om kapitalismens udvikling, og hvorfor brugen af marxistisk metode fortsat er begrundet, - det til trods for, at der faktisk er et kritikpunkt, der har det spørgsmål som genstand.

Betragtningerne om det samfund, man gerne vil afskaffe kapitalismen for at opnå, udebliver ligeledes helt. Eagleton beskæftiger sig i grunden ikke særlig meget med post-kapitalistiske fase i historieudviklingen. For eksempel skriver Eagleton, at der kun er brug for marxister indtil den dag, revolutionen er gennemført. En temmelig mærkelig betragtning; det er da for alvor dér, at det må forventes, at det er vigtigt med de gode kræfter, så en totalitær samfundsudvikling kan undgås.

Historielæsning og værn mod fordomme
Selvom bogen mangler en analytisk del og en retning fremad, kan bogen med dens mange historiske eksempler fungere udmærket som historielæsning for folk med den interesse og som et værn, der kan anvendes til at gendrive nogle af fordommene mod socialisme. Den medvirker da også i et eller andet omfang til at forklare, hvorfor diverse revolutioner og forsøg på socialisme gik galt.

Det er for så vidt fint, men spørgsmålet er så, hvor effektivt det er, når man ikke samtidig præsenterer et bud på, hvorfor og hvordan Marx så kan anvendes. Skyts leverer bogen ikke meget af.

Bogen tjener bestemt til at gendrive nogle af de borgerlige fordomme og synspunkter, som man ofte møder i diskussioner. Og den er en ok appetizer til Marx og de marxistiske begreber - nok især for dem, der allerede er lidt overbeviste. Men videre bringer den os heller ikke i vores udfordringer som venstrefløj.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.