RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Trotskij for begyndere Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

09.10.13 | Svend Vestergaard Jensen

Tip en ven      |    Print  

Ny bog: Anarkismen under behandling

I dette efterår har Forlaget Marx udgivet antologien "Marxisme og Anarkisme". Det er en samling tekster, der fra et marxistisk synspunkt diskuterer forholdet mellem marxisme og anarkisme.

For at yde anarkisterne retfærdighed her fra starten, må det lige nævnes, at de ikke selv kommer til orde. Nogle af teksterne har i andre sammenhænge været udgivet på dansk. Andre er nye oversættelser.

Nogle af teksterne har den danske sektion af Fjerde Internationale tidligere udgivet. Men det står ingen steder. I det hele taget er det svært at se, hvor teksterne stammer fra, og nogle forfattere præsenteres ej heller. Af oversættelser fremgår det kun, at Rosa Luxemburg-teksten, "Massestrejke, Parti og Fagforeninger" (uddrag) er nyoversat.

Den spanske tragedie
Belysning af klassiske emner om forholdet mellem anarkisme og marxisme, såsom Kronstadt-opstanden i 1921 og Makhno – den anarkistiske bondeleder i Ukraine, som ledte en bondehær under den russiske borgerkrig efter revolutionen, er nyt materiale, som er kommet frem efter åbning af de sovjetiske arkiver for snart 25 år siden. Det præsenteres af A. Kramer og V. Morozov, men læserne får ikke at vide, hvem de er, eller hvor de kommer fra.

Ellers er bogens indhold tekster, der rammer anarkismen, hvor den skal rammes. For anarkister er staten – institutioner i regeringen, hæren, politiet med videre – roden til alt ondt. Staten må ødelægges og erstattes. Ikke med en ny form for regering, men med den umiddelbare indførelse af et statsløst samfund. Modstanden mod staten og alle autoriteter leder anarkisterne til en afvisning af enhver form for parlamentarisk aktivitet og til modstand mod medlemsskab af et parti og mod enhver kamp for reformer, som er politiske ændringer igennem staten.

Ikke mindst den spanske revolution og borgerkrigs erfaringer er et emne i bogen. Det er her, anarkismen historisk har stået stærkest, men også her, at den ikke bestod sin prøve. Det gennemgås flere steder, ikke mindst den lange og grundige opsummering af den spanske tragedie - "Læren af Spanien - den sidste advarsel" - skrevet af Trotskij. En tekst fra hans skarpe pen, som skriver, hvad der skal skrives herom.

De anarkistiske arbejdere taltes i tusindvis, og de var ærlige og ville samfundsforandringen, men erfaringerne med strømningen var aldeles negativ. Det er i dette spanske tilfælde uden tvivl årsagen til, at anarkismen i arbejderbevægelsen næsten er helt udslettet og kun eksisterer i udkanterne af andre bevægelser.

Historiske uenigheder
Bogen indledes af Alan Woods, der er leder af den internationale organisation, som står bag udgivelsen. Han præsenteres til gengæld som "en af verdens mest markante marxistiske teoretikere". Alan Woods giver en god introduktion til bogens emne. Både de aktuelle problemstillinger med nye spørgsmål, nye bevægelser og initiativer, som hælder op ad en slags anarkisme. Unge aktivister frastødes af de nuværende lederes roller og funktioner. Unge kommer derfor let til at se de anarkistiske ideer som en løsning.

Men det er gamle problemstillinger. Intet nyt under solen. Debatterne har fundet sted mange gange tidligere som i Første Internationale mellem folk som Marx og Bakunin. Uenigheder mellem marxister og anarkister, der ikke kunne rummes i en Internationale. I hvert fald brød den sammen på grund af dette modsætningsforhold.

Bogens bidrag leveres udover de nævnte af Engels, Bukharin, Lenin, Zinovjev samt en sikkert nulevende socialist, P. Mitchinson, som læserne ikke får mere at vide om. Disse udvalg er gode set i forhold bogens formål. Og den kan absolut anbefales herfra.

Marxisme og Anarkisme
En antologi
Forlaget Marx
177 sider
Pris 150,- kr.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.