RELATEREDE ARTIKLER

Hjælp vores kammerater i den værste flygtningekrise i nyere tid Baba Jan for Højesteret Alternative nyheder fra Indien og Kashmir Kammerat Ruben er død Smædekampagne mod Baba Jan og hans parti Med rigsretsdommen mod Park Geun-hye har ”stearinlys”-bevægelsen vundet en vigtig sejr Verdens største generalstrejke Baba Jan og hans kammerater dømt til 40 år i fængsel Filippinernes nye stærke mand Fanget i Kinas klapjagt på faglige aktivister Nationalisme og krigsmageri vandt valget Fra lokomotiv til bremsevogn "Jeg er marxist" Anti-terrordomstolene terroriserer arbejdere, fagforeningsledere og aktivister i sociale bevægelser Støt Hong Kong-borgernes kamp for frie valg Hvorfor regeringen ikke stopper højrefløjens sabotage Hayian-Yolanda: Klimaets budbringer Modstanden på Taksim Optøjer og politivold i Tyrkiet Støt asiatiske kammeraters regionale samarbejde En højreorienteret sejr Sabelraslen eller trussel mod mange millioner? Den tabte krig Det 21. århundredes socialisme i Pakistan? Stop de territoriale konflikters onde cirkel Høj bølgegang i den indonesiske arbejderbevægelse Baba Jan løsladt Arbejderkampe angriber elitens magt Terroranklage mod aktivister Den filippinske stat i stormens øje Fjerde Internationale går stærkt frem i Asien Update: Socialister frigivet Et år efter katastrofen på Fukushima atomkraftværket International aktionsdag mod atomkraft Hvilke nye vinde blæser i Burma? Sociale bevægelser i Mindanao har brug for hjælp efter stormen Venstrefløjen og de sociale bevægelser kæmper i Bangladesh Et slag mod Pakistans fagbevægelse Brutal undertrykkelse i det nordlige Pakistan Jaitapur: en ny nuklear tåbelighed Appel om solidaritet med malaysiske socialister Hævnfølelsen stopper ikke med Osamas død Økonomisk solidaritet med ofrene og de evakuerede fra jordskælvet, tsunamien og atomkatastrofen i Japan Katastrofen i Japan og dens konsekvenser Erfaringer fra Labour Party Pakistan Ikke med godgørenhed alene Stræben efter sindsro i en krigshærget region Den internationale situation sommeren 2010 Det ødelagte Pakistan venter på hjælp Hjælp "Labour Relief Campaign" med at hjælpe folk i Pakistan Ny fase i klassekampen Alcatel på oprørt hav Militære operationer styrker fundamentalisterne Fra valgfiasko til eskalerende krig Bryd tavsheden om krigen Militæret holder hånden over Taliban Socialistisk revolution, kapitalistisk genopretning Støt kampen mod Taleban og det pakistanske militær Den religiøse fundamentalisme, militæret – og befolkningen De første ni måneder med Pakistan Peoples Party Indiens ledere bør søge i egen baghave Den nye kinesiske kapitalisme Den gode krigs blændværk Afvis imperialistisk indgriben i Georgien! En besejret diktator ... jamen, der er jo ingen tsunamier hos os Den værste atomkraft-ulykke i 25 år

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Asien | Atomkraft

27.10.13 | Kenji Kunitomi

Tip en ven      |    Print  

Japan: 40.000 demonstrerer mod atomkraft i Tokyo

Søndag 13. oktober marcherede 40 000 demonstranter i Tokyo. De fordømte den herskende klasses atomkraftpolitik og krævende et atomfri samfund.

Den højre-nationalistiske japanske premierminister Shinzo Abe har hævdet, at strålingen fra Fukushima Daiichi atomreaktorerne er fuldstændigt under kontrol. Det skete, da han talte til Den Internationale Olympiske Komités generalforsamling i Buenos Aires den 7. september . Denne skamløse påstand fra Abe er helt forkert.

Vand, der er stærkt forurenet af radioaktivitet, siver i voldsomme mængder ned i jorden og havet hver dag, og hverken TEPCO, som ejer værket, eller regeringen er i stand til at gøre noget for at kontrollere Fukushima-atomkatastrofen.

150.000 indbyggere har måttet evakueres fra atomkatastrofen og har ikke kunnet vende tilbage til deres hjemby. Deres livsbetingelser er meget dårlige, og regeringens politik for at støtte de ramte er helt utilstrækkelig.

I denne situation har den LDP-ledede, ultra-højrenationalistiske og neo-liberale Abe-regering været meget ivrig efter at genaktivere atomreaktorer – alle Japans 50 atomreaktorer er nu stoppet – og at fremskynde eksport af nukleare anlægsprojekter. Abes regering mener, støttet af store kapitalister, at uden atomkraft vil den japanske kapitalisme ikke overleve under den meget kritiske situation, som den globale kapitalisme befinder sig i for tiden.

Søndag den 13. oktober demonstrerede 40.000 mennesker i Tokyo. De fordømte den herskende klasses atompolitik og krævende et atomfrit samfund. Protesten samlede mange kræfter fra Japans arbejderbevægelse og de sociale bevægelser, herunder den kommunistisk ledede faglige landsorganisation Zenroren, socialdemokratisk fagforeningsfolk og uafhængige radikale aktivister. Vi var samlet i Hibiya Park i det centrale Tokyo.

På massemødet før demonstrationen talte den Nobelpris-vindende romanforfatter Kenzaburo Oe og beboere fra Fukushima. Alle kritiserede stærkt Abe-regeringens atom-afhængige politik.

Efter demonstrationen omringede mange deltagere parlamentsbygningen og opfordrede i taler og råbekor regeringen til at stoppe reaktivering af atomkraftværker og til at forsvare de grundlæggende rettigheder for dem, der blev evakueret eller på anden måde påvirket.

Japan står over for en langvarig økonomisk krise. Ved at henvise til usikkerhed og frygt har LDP under disse omstændigheder formået at appellere til mange vælgere: Ved sidste valg stemte mange mennesker på det højre-nationalistiske LDP. Men ifølge meningsmålinger er næsten 60 procent af vælgerne stadig imod atomkraft.

Møder og gadedemonstrationer viser, at der er muligheder for protest mod LDP-regeringen. Bevægelsen imod atomkraft er massiv, og fortsætter med at være en vigtig faktor i Japans politiske liv.

Kenji Kunitomi er medlem af Revolutionært Kommunistisk Forbund, Fjerde Internationales organisation i Japan. Artiklen blev bragt 18. oktober på ISO/New Zealands hjemmeside. Oversat af Ebbe Rand Jørgensen.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.