RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Anarkismen under behandling Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Trotskij for begyndere Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

05.11.13 | Örn Ólafsson

Tip en ven      |    Print  

Ny bog: Slutspillet

”Slutspillet” er en fortsættelse - i nutiden, 30 år senere - af Syndikatet (170 sider), som Jørgen Bodilsen udgav på samme forlag for to år siden.

Den bog var ganske velskrevet og spændende, i form af en krimi. Men det var den alligevel ikke, for en krimis hovedkendetegn er mysterium. Disse to bøger er snarere i den samfundskritiske, nærmest journalistiske krimitradition, der kendes fra Ed McBain i USA, Sjöwall og Wahlö i Sverige, Anne Holt i Norge, den islandske Arnaldur, osv. Her er alting afklaret af den alvidende fortæller.

Forfatterens ærinde var at afsløre sammenhængen i det danske samfund, hvordan man - ministre og andre magthavere - kunne begå klare lovovertrædelser for at bevare arbejdspladser og tjene penge, selv når det indebar at lave krigsskibe til en massemorderisk diktator som Saddam Hussein. Faktisk er en af bøgernes største fordele forfatterens store kendskab til danske fagforeninger, til værftet i Helsingør og til international politik. Så må man bare acceptere at han også fortæller os, hvad vi bør synes om de forskellige personer, at nogle er slyngler, psykopater, mens andre er sympatiske, også politifolk og ansatte i PET.

Prisen for forfatterens styring bliver så, at personerne bliver utydelige, om end ganske firkantede. Og handlingen bliver ret forudsigelig. Hovedemnet er, at indenfor PET var der en hemmelig organisation, Syndikatet, der bl.a. skulle skaffe opgaver til det skrantende, ikke vedligeholdte værft i Helsingør. Efter endt tjeneste blev alle Syndikatets dokumenter samlet i en container og skulle tilintetgøres, men i weekenden var der kø til Vestforbrænding, containeren blev stillet i en grusbakke, nøglen til den gik tabt, og containeren blev glemt. Ti år senere kom den i hænderne på en kritisk venstrefløjsaktivist, som skannede dokumenterne og lagde dem på computerdisketter. De bliver så offentliggjort, hvilket "ryster det danske samfund".

Det tilhører krimigenren at have lidt lir eller snarere romantik ind imellem de spændende begivenheder. Men det er altid en svær balancegang for en forfatter, hvor vidt man kan gå, fortællingen skal naturligvis være forgrenet, varieret, men den skal holdes sammen, ikke være for vidtløftig. Jeg synes, det er lykkedes bedre i den første roman end i den nye. Her er der for mange romantiske eventyr at holde styr på, som ikke alle bidrager til plottet. Og naturligvis er der tale om underholdning i disse to bøger, ikke litteratur. De onde får det, som de har fortjent, mens de gode får både rødvin, metaxa og kærlighed.

Jørgen Bodilsen: Slutspillet. Skriveforlaget, 2013, 224 sider, vejl. pris 189 kr.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.