RELATEREDE ARTIKLER

En vej ud af krisen? Hvilken løsning for arbejderbefolkningen? Efter generalstrejken 28. april Brasilien ramt af første generalstrejke i 20 år Bliver Venezuela til et diktatur? Sandinisme eller "Danielisme"? Masseprotester over hele Mexico mod ”gasolinazo” - prisforhøjelser på el og benzin Historisk revolutionært massemøde Fidel Castro er død Skal vi stemme eller lade være? Temer opretter en komité for racerenhed Hilser freden velkommen, men presser på for social retfærdighed Bittersød eftersmag En blå bølge "Jordskredsvalget": Den bolivariske proces i krisetider »Vi vil have en hård venstrefløj, som fordømmer den politiske kaste og kæmper med arbejderne.« ”Der er ingen vej tilbage” "Hverken den 13. eller den 15. repræsenterer os" Vejen til folkemagt? Cuba: En sejr og et par risikomomenter Hvad har menneskerettighederne at gøre med en kanal i Nicaragua? Krise og modstand i Mexico Genvalg til Morales - revolutionær forandring stadig på dagsordenen? Den aktuelle debat handler om, hvordan man stopper offensiven fra den neoliberale højrefløj Kan et land have en revolutionær stat og en kapitalistisk økonomi? Vores Cuba Juni-vinden blæser stadig Da Pinochet inviterede nyliberalismen Ingen fredelig vej til socialisme Den folkelige opstand er retfærdig! Stop undertrykkelsen! Historien om en revolutionær Efter Chavez: Et muligt scenarie Nyt politisk landskab i Mexico Nederlag for højrefløjen, udfordringer til venstrefløjen “7. oktober: Chavez som præsident – 8. oktober: Ud med bureaukraterne” Argentinas eksempel fra 2001 Rio +20 og videre frem Topmøde i Venezuela starten på “ny historisk fase” Nye perspektiver for den antikapitalistiske venstrefløj Udsigt til et socialt og politisk forår Humalas sejr - et ryk til venstre Den neoliberale strategi slog fejl i Cuba Et farligt og modsætningsfyldt dokument Den venezuelanske revolution PT-valgsejr med bismag Venstrefløjen vinder valget, men højrefløjen gik frem Revolutionens udfordringer Den internationale situation sommeren 2010 Forsvar og styrk den bolivarianske revolution med et bevæbnet og mobiliseret folk Cochabamba viser vej Lav en aftale om jordens overlevelse! Solidaritet med indfødte folk fra den peruanske regnskov Konsolidering af kuppet i Honduras? Uafhængig kandidat udfordrer de to blokke Tiltrængt demokratisering af medierne Det herskende oligarkis kup Nationaliseringer og klassekamp Venstrefløjen sejrede Morales vandt – igen Alle er enige: De andre tabte Fri abort stoppet af veto Regionalvalg i Venezuela Mexico i krig Livet efter Fidel Hugo Blanco – arresteret og løsladt Peruviansk bondeoprører arresteret Karakteristiske træk ved erfaringerne fra Venezuela, Bolivia og Ecuador Historisk afstemning viser vilje til forandring Karakteristika ved udviklingen i Latinamerika Venezuelas arbejderbevægelse ved en skillevej Venezuelas revolution i krydsild

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Latinamerika

02.12.13 | Åge Skovrind

Tip en ven      |    Print  

Honduras: Hernandez godkendt som vinder, anklager om valgsvindel

Valgkommissionen Honduras har officielt erklæret Juan Orlando Hernandez fra det regerende Nationale Parti som vinder af præsidentvalget den 24. november. Men oppositionens kandidat Xiomara Castro siger, at der foregik svindel på flere valgsteder.

Hun er gift med Manuel Zelaya, som blev afsat fra præsidentposten ved et kup i juni 2009. Hun stillede op for partiet LIBRE, Friheds- og Genskabelsespartiet, som blev grundlagt af den Nationale Modstandsfront, som forener mange af de grupper, der var modstandere af kuppet.

Valgkommissionen har erklæret, at der er tale om en ”uigenkaldelig” sejr for kandidaten fra det Nationale Parti. Med 99 procent af stemmerne optalt er det officielle resultat, at Hernandez fik 37 procent, mens Castro opnåede 29 procent.

Vestlige regeringer har været hurtige til at rose afstemningen, og det amerikanske udenrigsministerium lykønskede " folket i Honduras for deres stærke deltagelse " i valget.

I modsætning hertil kræver Xiomara Castro en genoptælling og hævder, at optællingslister blev ændret, at der er medtalt stemmer afgivet af afdøde personer eller personer, som ikke mødte frem på valgstederne, og at valgstederne blev utilstrækkeligt overvåget. Søndag den 1. december marcherede tusindvis af LIBRE-tilhængere gennem hovedstaden Tegucigalpa for at protestere mod valgsvindel.

Dagen før blev en af partiets aktivister, José Ardon, kidnappet og fundet myrdet få timer senere. Han var leder af en bikergruppe, som havde skabt folkelig opbakning til Zelaya og hans kone efter kuppet.

Christian Juhl valgobservatør
Enhedslisten har et samarbejdsprojekt med LIBRE, og Christian Juhl fra Enhedslisten var derfor i Honduras som valgobservatør. Den 26. november skrev han blandt andet:

”Der er uregelmæssigheder ved valgstederne, men angiveligt mindre end ved tidligere valg. Nogle steder er militæret til stede i valglokalet, selvom det er forbudt. Andre steder meldes der om handel med stemmer. Borgmesteren i den næststørste by San Pedro Sula tilbyder 100 USD pr. stemmeseddel - og truer med at konfiskere folks ID-kort.Ved et valgsted kan en vælger helt åbenlys ikke finde ud af, hvilket ID-kort han skal bruge - han har nemlig 2 med. Ved andre valgsteder er der kun valgtilforordnede fra de 2 store partier National og Liberal.”

”Der har været diskuteret heftigt, om der kan laves svindel ved EDB-overførslen af stemmer fra valgstederne til valgkommissionen TSEs hovedcenter. Kun de 2 gamle partier og kristendemokraterne sidder i valgkommissionen og har dermed indsigt i computernes programmer. Et andet problem er, at der på mange valgsteder slet ikke er strøm, så her kan man ikke melde ind ad den officielle vej."

USA støttede kuppet mod Zelaya og det regime, der efterfølgende satte sig på magten. Den nuværende præsident Porfirio Lobo vandt valget i juni 2009 overvåget af kupmagernes myndigheder, hvor størstedelen af oppositionen nægtede at deltage, og mange latinamerikanske stater nægtede at acceptere resultatet, men det blev hurtigt anerkendt af EU og den amerikanske regering.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.