RELATEREDE ARTIKLER

Hjælp vores kammerater i den værste flygtningekrise i nyere tid Baba Jan for Højesteret Alternative nyheder fra Indien og Kashmir Kammerat Ruben er død Smædekampagne mod Baba Jan og hans parti Med rigsretsdommen mod Park Geun-hye har ”stearinlys”-bevægelsen vundet en vigtig sejr Verdens største generalstrejke Baba Jan og hans kammerater dømt til 40 år i fængsel Filippinernes nye stærke mand Fanget i Kinas klapjagt på faglige aktivister Nationalisme og krigsmageri vandt valget Fra lokomotiv til bremsevogn "Jeg er marxist" Anti-terrordomstolene terroriserer arbejdere, fagforeningsledere og aktivister i sociale bevægelser Støt Hong Kong-borgernes kamp for frie valg Hayian-Yolanda: Klimaets budbringer 40.000 demonstrerer mod atomkraft i Tokyo Modstanden på Taksim Optøjer og politivold i Tyrkiet Støt asiatiske kammeraters regionale samarbejde En højreorienteret sejr Sabelraslen eller trussel mod mange millioner? Den tabte krig Det 21. århundredes socialisme i Pakistan? Stop de territoriale konflikters onde cirkel Høj bølgegang i den indonesiske arbejderbevægelse Baba Jan løsladt Arbejderkampe angriber elitens magt Terroranklage mod aktivister Den filippinske stat i stormens øje Fjerde Internationale går stærkt frem i Asien Update: Socialister frigivet Et år efter katastrofen på Fukushima atomkraftværket International aktionsdag mod atomkraft Hvilke nye vinde blæser i Burma? Sociale bevægelser i Mindanao har brug for hjælp efter stormen Venstrefløjen og de sociale bevægelser kæmper i Bangladesh Et slag mod Pakistans fagbevægelse Brutal undertrykkelse i det nordlige Pakistan Jaitapur: en ny nuklear tåbelighed Appel om solidaritet med malaysiske socialister Hævnfølelsen stopper ikke med Osamas død Økonomisk solidaritet med ofrene og de evakuerede fra jordskælvet, tsunamien og atomkatastrofen i Japan Katastrofen i Japan og dens konsekvenser Erfaringer fra Labour Party Pakistan Ikke med godgørenhed alene Stræben efter sindsro i en krigshærget region Den internationale situation sommeren 2010 Det ødelagte Pakistan venter på hjælp Hjælp "Labour Relief Campaign" med at hjælpe folk i Pakistan Ny fase i klassekampen Alcatel på oprørt hav Militære operationer styrker fundamentalisterne Fra valgfiasko til eskalerende krig Bryd tavsheden om krigen Militæret holder hånden over Taliban Socialistisk revolution, kapitalistisk genopretning Støt kampen mod Taleban og det pakistanske militær Den religiøse fundamentalisme, militæret – og befolkningen De første ni måneder med Pakistan Peoples Party Indiens ledere bør søge i egen baghave Den nye kinesiske kapitalisme Den gode krigs blændværk Afvis imperialistisk indgriben i Georgien! En besejret diktator

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Asien

09.02.14 | Giles Ji Ungpakorn

Tip en ven      |    Print  

Thailand: Hvorfor regeringen ikke stopper højrefløjens sabotage

Parlamentsvalget den 2. februar blev blokeret i ni af landets 77 provinser af antidemokratiske grupper fra det Demokratiske Parti (!) – Thailands største oppositionsparti. Krisen fortsætter.

Der er sikker mange, der undrer sig over, hvorfor premierminister Yingluck Shinawatras regerende Pheu Thai Parti, der kom til magten med støtte fra Rødskjorterne, de fattiges massebevægelse, virker paralyseret i forhold til volden og de kriminelle aktioner fra ballademagerne fra Suthep Thaugsubans Demokratiske Parti.

Det skyldes ikke fra kongens ”usynlige hænder” eller militærets skjulte støtte til Suthep. Den øverste elite anser Suthep og hans hjælpere for at være simple gadebanditter.

Men urolighederne er nyttige for miltæret og de konservative, fordi de kan presse Pheu Thai til yderligere kompromisser. Det er derfor, militæret sidder på hænderne med et svedent grin.

Selvfølgelig får Suthep støtte fra bondeknoldene i Forfatningsrådet og i valgkommissionen, men det er gadebanditterne, der gør det beskidte arbejde. De bliver også støttet af reaktionære læger, akademikere og NGO’ere, der repræsenterer middelklassen. Den virkelige grund til, at Pheu Thai åbenbart er lammet, er, at de står over for et valg. Enten skal de beordre topgeneralerne og de reaktionære dommere fyret, arrestere lederne af de voldelige protester og mobilisere støtte fra millionerne af Rødskjorter i gaderne – eller gå efter et snusket kompromis med de konservative.

Enten mobiliserer Pheu Thai deres basis blandt Rødskjorterne til at bryde den gamle orden ned, eller de slutter fred med deres rivaler fra den konservative elite. Eftersom både Yingluk, hendes bror (tidligere premierminister Thaksin, nu i eksil) og andre ledere af Pheu Thai i bund og grund er ”big business-politikere”, vælger de at slutte fred med eliten. Det er ikke for at undgå borgerkrig, men for at forhindre en revolution fra basis.

Thailands ”gamle orden” et et moderne kapitalistisk semi-diktatur, der er kontrolleret af militæret, erhvervslivets top og de ledende embedsmænd. De er forenet i deres royalisme, men Thailand er ikke noget absolut monarki.

Indtil Thaksins valgsejr i 2001 (som leder af partiet Thai Rak Thai), var den traditionelle form for politik, at forskellige elitepartier konkurrerede på grundlag af personlighed og vennetjenester. Thaksin introducerede politik som et vigtigt element i selve valgprocessen.

Før den tid resulterede skiftende thailandske regeringers laden stå til i en planløs og kaotisk infrastruktur og total mangel på velfærd. Eliten og middelklassen berigede sig selv på bekostning af de fattige. Økonomisk og socialt betød den hastige vækst i den thailandske økonomi i 1980’erne og de tidlige 1990’ere, at flere almindelige mennesker flyttede til byerne, fik uddanelse og større selvtillid. Folk ønskede at se forandringer, og de ønskede at få del i frugterne fra udviklingen.

Der opstod stigende konflikter mellem virkeligheden ”på gulvet” og den gamle politiske struktur, der stadig havde et fast greb om samfundet. Thaksin spillede en rolle i at skærpe denne konflikt ved at foreslå en række moderniseringer. Men det var ikke Thaksins hensigt at nedbryde den gamle orden, kun at modernisere den langsomt.

I dag er Yingluck, Pheu Thai og Thaksin stadig besluttet på at beskytte grundpillerne fra den gamle orden. De frygter oprør nedefra mere end konkurrence fra de konservative.

Når man tænker på, hvor svagt de uafhængige Rødskjorter og venstrefløjens organisationer står, er det bedste, vi kan håbe på lige nu, at opbygge en bevægelse nedefra, der går imod autoritære tiltag og kritiserer alle de rådne kompromisser, som Pheu Thai søger at indgå.

Men når alt kommer til alt, bliver bevægelsen nødt til at rive den struktur ned, der er domineret af militæret, storkapitalen og de konservative embedsmænd.

Forkortet fra Giles Ji Ungpakorns webside

Red Thai Socialist

. Han er aktivist og skribent fra den socialistiske gruppe Turn Left Thailand. I 2009 blev han tvunget i eksil efter at være blevet anklaget for majestætsfornærmelse. Du kan læse mere om

Thailand i webmagasinet Links

)

Oversat fra engelsk af Martin Mørch
.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.