læs mere om: Kultur

13.02.14 | FOKUS-A

Tip en ven      |    Print  

København: Kurdiske filmdage

Nedtællingen til Copenhagen Kurdish Filmdays (CKF) 2014 er begyndt, og danske-kurdiske FOKUS-A inviterer til 4 dage med film og oplevelser i perioden den 20-23. februar. Eventet er arrangeret i samarbejde med DFI og Cinemateket, hvoraf sidstnævnte også lægger sæde og lærred til film, debat og samvær under temaet "Kurdiske Kvinder".

I forbindelse med filmdagene skriver FOKUS-A, Forbundet for Kurdiske Studerende og Akademikere:

"Filmdagene er i år særligt en hyldest til kvinder i Kurdistan. Filmene skildrer mange forskellige udfordringer i et samfund, hvor vi zoomer tættere ind på kurdiske kvinder som symbol på frigørelse, forsvar og frihed. Vi håber at bringe den kurdiske (film)kultur nærmere det danske samfund og derigennem bidrage til en større forståelse for regionens problematikker - kulturelle, sociale og økonomiske."

"Internationalt anerkendte og prisbelønnede instruktører som Hisham Zaman (Before Snowfall, 2013), Bahman Ghobadi (Rhino Season, 2012), Hiner Saleem (My Sweet Pepperland, 2013) og Reha Erdem (Jîn, 2012) har alle lavet fremragende nye film, som får deres danmarkspremiere under filmdagene. Men der er også nye navne, dokumentariske stemmer og filmkollektiver repræsenteret - til glæde for film- og kulturentusiaster."

Om åbningsfilmen, My Sweet Pepperland, kan siges, at Hiner Saleem byder på den første kurdiske western-parodi, fuld af 'last-frontier'-stemning med tungen i kinden, burleske provins-manerer - og en heltinde, der vil få dit hjerte til at smelte. Krigshelten Baran møder i en landsbyflække den smukke Govend, der har taget et lærerjob trods 12 (!) brødres indædte modstand."

"Det er Emir Kusturica på kurdisk, men også med hjerte, naturpoesi og feminin charme."

"Vi ser frem til et stort fremmøde, og for at gøre filmdagene til mere end blot en biografoplevelse sørger vi for, at Cinematekets loungeområde (Asta Bar) vil være præget af kurdisk atmosfære under CKF 2014," slutter
FOKUS-A.

På åbningsdagen inviterer FOKUS-A og Cinemateket til reception med live musik og forfriskninger i et farverigt miljø den 20. februar forud for første film kl. 18.00.

For program og billetter:
http://www.dfi.dk/Filmhuset/Cinemateket/Billetter-og-program/Serie.aspx?serieID=9460

Læs mere om FOKUS-A og CKF 2014 og filmanmeldelser

Kontakt: Esmer Mamedi, tlf. 52 40 33 83

 

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.