RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Anarkismen under behandling Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Trotskij for begyndere Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

22.03.14 | Svend Vestergaard Jensen

Tip en ven      |    Print  

Ny bog: Palæstinensisk ikon

Terrorist eller oprører? I hvert fald nåede den unge kvinde, Leila Khaled, et af sine tidlige mål i livet som flykaprer. Da hendes organisation, Folkefronten til Palæstinas Befrielse, PFLP, i 1970 afsluttede flykapring som taktik, var palæstinensernes elendige situation nået til verdens kendskab. Hvis de havde fortsat, ville aktioner som flykapringer, ifølge Leila Khaled, have den modsatte virkning.

Forlaget Solidaritet har i dette forår udgivet bogen "Leila Khaled - symbolet for Palæstinas befrielse" - skrevet af englænderen Sarah Irving. Gennem årtier er fotoet fra hendes flykapringer mest blevet et ikon. Billedet, som gjorde hende til et symbol på den palæstinensiske modstandskamp og kvindernes deltagelse i den. Billedet, ikonet, viser geværet holdt i skrøbelige hænder, det skinnende hår, indhyllet i keffiah. Hendes øjne undgår at møde andres øjne. Som et kvindeligt Che-ikon.


Forfatteren Sarah Irving har gennem Leila Khaleds liv og aktiviteter også skrevet Palæstinas nyere historie, fra da Leila Khaled var lille - fire år - og frem til i dag, hvor Khaled fortsat er politisk aktivist for sagen og andre solidaritetsopgaver i verden. Som barn måtte hun sammen med den øvrige familie og hundredtusinder af andre forlade sit land. Etnisk udrensning af palæstinenserne var konsekvensen af oprettelsen af den zionistiske stat, Israel, i 1948 og årene frem.

Internationalt udsyn

Leila Khaled var, da hun begyndte sine flykapringer, medlem af PFLP, der blev etableret i 1967. Det var en venstreorienteret organisation med internationale forbindelser. Dens mål var det palæstinensiske folks tilbagevenden til de områder, de tvangsmæssigt havde forladt. Aktionerne var i slutningen af 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne - en tid, der også var præget af befrielseskrige rundt om i verden - i Latinamerika, i Sydøstasien. Og så var det også ungdomsoprørets tid.

Blandt palæstinensere i flygtningelejrene rundt om staten Israel, i Jordan, Libanon og Syrien, var der en ulmende utilfredsfredshed, der ikke var blevet mindre efter Seksdagskrigen i 1967. Flygtningelejrene var rekrutteringsbase for befrielsesorganisationer og bevægelser.

Gennem bogen får læserne et spændende indblik i hele Palæstinas kamp. Et historisk rids over en katastrofe for et folk og en kamp, der på ingen måde er slut. Den fortsætter også med hovedpersonens aktive deltagelse. Tiltroen til, at nabolandene, de arabiske regimer, kunne hjælpe, faldt gennem årene - også for Leila Khaled. Tiltroen til Egyptens præsident Nasser var ellers stor. Han var det arabiske håb om noget andet - også for palæstinenserne. Hans død i 1970 påvirkede da også Khaled. I bogen gennemgås alle disse modsætninger lande imellem, men også mellem de palæstinensiske organisationer.

Kvindeaktivist
Hendes liv er som en omvandrer. Hun bor i forskellige lande. På flugt, for at forsørge sin familie efter faderens død, for at uddanne sig og ikke mindst på grund af sit politiske arbejde. Hendes vanskelige familiesituation, herunder hendes ægteskab midt i disse kampe, beskrives grundigt bogen igennem.

Flykapringen blev retfærdiggjort som en midlertidig taktik for at bringe det palæstinensiske folks vanskelige situation til verdens kendskab. Aktionerne skulle ændre det internationale perspektiv fra en ikke-viden om den ulyksalige befolkning, til en forståelse af, at det var et spørgsmål om jord, politik, national befrielse og fordrivelse af et helt folk i hemmelig forståelse med de vestlige magter.

Man må sige, at målet lykkedes, nemlig at bringe global opmærksomhed på denne befolknings vanskelige stilling. Siden da har PFLP - og Khaled - arbejdet på andre fronter i samme sag. Især Leila Khaled optages af kvindespørgsmålet. Hun mener ikke, at den nationale frihedskamp og socialismen på sigt automatisk fører til fuld frihed for kvinder. Selv i PFLP, hvor bevidsthed om ligestilling er mere fremme end fx i Fatah, siger Khaled: "Ikke alle mænd i PFLP er overbevist om, at en kvinde kan gøre det. Det tager tid at opdrage, men kvinder beviste også i praksis, at de kan lede".

Andre kræfter
De seneste årtier er det ikke venstrefløjen hverken i den palæstinensiske modstandsbevægelse eller i den arabiske verden, der er de stærkeste. Islamistiske kræfter har haft anderledes succes, som fx Hamas. I bogen kritiseres det palæstinensiske selvstyre også, ligeså fredsforhandlingerne, der intet gav til palæstinenserne. Dem har Khaled ingen fidus til. Derimod er det en opmuntring for bogen hovedperson, at det arabiske oprør har fundet og finder sted. Det har, som hun ser det, ført til en genopblussen af interessen for brede venstrefløjsopfattelser og for social forandring hen over den arabiske region, og hun tror på, at palæstinenserne bliver styrket af den arabiske opvågnen.

Bogen er en glimrende historie om Leila Khaled - det palæstinensisk ikon. Om hendes liv, hendes kamp, om det palæstinensiske nederlag og kamp, og hvor denne står i dag. Den er godt fortalt, velskrevet - personligt og politisk.

Sarah Irving: Leila Khaled - symbolet for Palæstinas befrielse
Forlaget Solidaritet. 218 sider, 100 kr
.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.