RELATEREDE ARTIKLER

Den sidste skanse holdt heller ikke Hvem satte Trump i Det Hvide Hus? Kampen for et arbejderparti Standing Rock: Et slag er vundet, men krigen fortsætter Donald Trump, eliten og arbejderklassen Myten om den arbejderløse fremtid Nyliberalismens sorte hul 5000 mod CETA og TTIP Venstrefløjen og det “mindste onde” Nogle aspekter af USAs politik i dag Socialistisk samling i Philadelphia Den nye politiske unormalitet TTIP sætter løn- og arbejdsforhold under pres En politisk revolution på vej? Når neoliberalismen forgifter børn Bernie Sanders udfordrer Hilary Clinton Massakren i Charleston har racistiske rødder 15-dollarkampagne skal sætte liv i arbejderbevægelsen Stor sejr for homoseksuelles rettigheder Genopbygning af venstrefløjen Jagten på en ny uafhængig politik Arbejderbefolkningen er taberen i tovtrækkeriet om betalingsstandsning En heltegerning imod systemet To Amerika'er – hvor racismen lever Øretæve til Charets liberale regering Hvorfor Tea Party? Nordamerikas største studenterstrejke Faglig støtte til ”Besæt Wall Street” kan give den nye sociale bevægelse muskler Amerikanske fagforeninger slår igen Legalisering af pot kan blive virkelighed Den internationale situation sommeren 2010 Obamas sundhedsreform. Er der noget at fejre? "Når amerikanske arbejdere bliver ramt, står I næst i rækken i Europa" Vinter-OL – et orgie for erhvervslivet Fortsat kamp imod nyliberalismen Store forventninger til rød regering Historisk forandring af det politiske landskab Nytænkning af USA’s venstrefløj Barack Obamas dobbelte mandat Kandidater til venstre for midten Venstrefløjen og præsidentvalget Bag Obamas sejr En økonomi smurt i gæld

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Nordamerika

22.05.14 | Svend Vestergaard Jensen

Tip en ven      |    Print  

Seattle, USA: Amerikansk socialist får hævet mindstelønnen

Socialisten Kshama Sawant vandt en plads i Seattles byråd i november sidste år og slog modkandidaten fra det Demokratiske Parti. Seattle er den største by i delstaten Washington på den amerikanske vestkyst. Kshama Sawant fik i valgkampen støtte fra den lokale faglige sammenslutning.

Politisk fokus var at hæve mindstelønnen til 15 dollars, huslejekontrol, boliger som folk kan betale og en millionærskat til at finansiere transport, uddannelse og anden offentlig service. Dette fokus på den voksende ulighed i det amerikanske samfund viste sig at være en succes for den socialistiske politiker. I Seattle i hvert fald - startende med kampen for bedre mindstelønninger. Der er i forvejen et krav, præsident Barack Obama arbejder på. Han har i godt et år forsøgt en beskeden forhøjelse af mindstelønnen fra 40 til 50 kr. i timen.

I Seattle går de videre end dette krav. Det sker i kraft af krav, bevægelse og en socialist valgt ind i byrådet for at forandre tingenes tilstand. Inden for de kommende år vil Seattle hæve mindstelønnen til 15 dollars i timen. Det svarer til 81 kr., og er mere end det dobbelte af den nationale mindsteløn. Lønstigningen er den største i landets historie. Socialisterne i Seattle ser lønforbedringen til de lavtlønnede som starten for at få det gennemført over hele USA.

Fra Occupy-bevægelsen
Bag denne forandring står en socialist, der selv afleverer 2/3 af sin løn til partiets kasse. Hun er indvandrer fra Indien og arbejder som professor i økonomi og var en central figur i Occupy-bevægelsen i Seattle. Bevægelsen besatte blandt andet en park i byens centrum i 2011. Det er fra denne bevægelse, mange af valgkampagnens deltagere kommer.

Byrådet i Seattle består kun af ni medlemmer, som vælges på tur for en fireårig periode. Byen er helt domineret af Demokraterne. Derfor var det modsat mange steder i USA ikke et argument at stemme på Demokraterne for at undgå Republikanerne.

Kshama Sawant er medlem af organisationen Socialist Alternative, der er tilknyttet en af de internationale Militant-tendenser, der kom ud af en splittelse af denne internationale gruppering for en del år siden. Deres internationale organisering nu hedder Committee for a Workers’ International. Socialist Alternative blev støttet af en række græsrodsbevægelser og andre på venstrefløjen, såsom Solidarity og International Socialist Organization. Ligesom Socialist Alternative har disse to organisationer også et trotskistisk udgangspunkt. Kshama Sawant fik til valget i november sidste år 93.000 stemmer.

På gaden
Et af partiets hovedkrav var at hæve mindstelønnen til 15 dollars. Det er nu vedtaget med en overgangsordning for mindre virksomheder. I Seattle er der flere store virksomheder som Microsoft og Amazon. Historisk er byen bygget op på industri og fiskeri. I nyere tid har byen fået et tech-boom.

Beslutningen i Seattles byråd fik hurtigt reaktioner på landsplan. Republikanerne i Senatet i Washington D.C. blokerede for en afstemning om at hæve den nationale mindsteløn til 10 dollars, som Obama foreslår. I Seattle vil mange kunne mærke lønløftet. 29 procent af byens befolkning lever under fattigdomsgrænsen. Og efter finanskrisen i 2008 måtte folk i tusindvis forlade deres hjem og bo på gaden eller i deres biler. Den situation er fortsat til stede, men med socialisternes indsats i byrådet kan situationen ændres. De har også fokus på boligsituationen og stiller en række krav. Det var en vigtig del af valgkampen.

Mod den voksende ulighed
Baggrunden for valgsuccesen og arbejdet derefter er den voksende ulighed i USA. En stigende fattigdom, samtidig med at den øverste ene procent bliver rigere. Fattigdommen øges, fordi formuerne samler sig i toppen af samfundet. En situation, der også var baggrunden for Occupy-bevægelsens dannelse og aktiviteter. Nu fortsætter kravene og kampene i såvel byråd som uden for byrådssalen i Seattle.

Kampagnen for "15 dollars nu!" blev lanceret i januar i år og fortsætter andre steder i USA, og kravet kan blive et vigtigt tema i lokale kampe og op til efterårets valg til Kongressen. Kan det ske i Seattle, vil det også kunne ske i resten af landet, som et led i kampen mod den voksende ulighed.

Vigtigt er det også at vise alternativer til de to Big business-parties i USA. Occupy-bevægelsen viste, at dele af befolkningen, især unge, er trætte af den nuværende politiske tilstand med krise, med nedskæringer og med den voksende ulighed. Tendenser i fagbevægelsen viser det samme. Muligheden for at vinde opbakning til alternativer til de store - big business-partier, er til stede.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.