læs mere om: Dansk venstrefløj

28.08.08 | Redaktionen

Tip en ven      |    Print  

Vores historie: Programtekster fra SAP bliver digitaliseret

Arbejdermuseet har digitaliseret en række af Socialistisk Arbejderpartis kongresvedtagelser fra 1980'erne.

Det drejer sig blandt andet om partiprogrammet, som blev vedtaget på den første kongres i 1980 – og den sidste i Revolutionære Socialisters Forbund.

Skiftet fra ”forbund” til ”parti” var udtryk for en organisatorisk og medlemsmæssig fremgang, samt en forventning om at spille en større rolle i det politiske liv, blandt andet ved opstilling til folketingsvalg. SAP opstillede ved valgene i 1981, 1984 og 1987 og opnåede hver gang nogle få tusinde stemmer. I 1989 var SAP med til at danne Enhedslisten.

Den programmatiske tekst ”Vejen til socialisme” fra 1994 (1. udgave i 1989), som har været brugt som grundmateriale i studiekredse frem til i dag, er også blandt de digitaliserede tekster.

Link til teksterne findes på Arbejdermuseets hjemmeside

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.