RELATEREDE ARTIKLER

Hjælp vores kammerater i den værste flygtningekrise i nyere tid Baba Jan for Højesteret Alternative nyheder fra Indien og Kashmir Kammerat Ruben er død Smædekampagne mod Baba Jan og hans parti Med rigsretsdommen mod Park Geun-hye har ”stearinlys”-bevægelsen vundet en vigtig sejr Verdens største generalstrejke Baba Jan og hans kammerater dømt til 40 år i fængsel Filippinernes nye stærke mand Fanget i Kinas klapjagt på faglige aktivister Nationalisme og krigsmageri vandt valget Fra lokomotiv til bremsevogn "Jeg er marxist" Anti-terrordomstolene terroriserer arbejdere, fagforeningsledere og aktivister i sociale bevægelser Støt Hong Kong-borgernes kamp for frie valg Hvorfor regeringen ikke stopper højrefløjens sabotage Hayian-Yolanda: Klimaets budbringer 40.000 demonstrerer mod atomkraft i Tokyo Modstanden på Taksim Optøjer og politivold i Tyrkiet Støt asiatiske kammeraters regionale samarbejde En højreorienteret sejr Sabelraslen eller trussel mod mange millioner? Den tabte krig Det 21. århundredes socialisme i Pakistan? Stop de territoriale konflikters onde cirkel Høj bølgegang i den indonesiske arbejderbevægelse Baba Jan løsladt Arbejderkampe angriber elitens magt Terroranklage mod aktivister Den filippinske stat i stormens øje Fjerde Internationale går stærkt frem i Asien Update: Socialister frigivet Et år efter katastrofen på Fukushima atomkraftværket International aktionsdag mod atomkraft Hvilke nye vinde blæser i Burma? Sociale bevægelser i Mindanao har brug for hjælp efter stormen Venstrefløjen og de sociale bevægelser kæmper i Bangladesh Et slag mod Pakistans fagbevægelse Brutal undertrykkelse i det nordlige Pakistan Jaitapur: en ny nuklear tåbelighed Appel om solidaritet med malaysiske socialister Hævnfølelsen stopper ikke med Osamas død Økonomisk solidaritet med ofrene og de evakuerede fra jordskælvet, tsunamien og atomkatastrofen i Japan Katastrofen i Japan og dens konsekvenser Erfaringer fra Labour Party Pakistan Ikke med godgørenhed alene Stræben efter sindsro i en krigshærget region Den internationale situation sommeren 2010 Det ødelagte Pakistan venter på hjælp Hjælp "Labour Relief Campaign" med at hjælpe folk i Pakistan Ny fase i klassekampen Alcatel på oprørt hav Militære operationer styrker fundamentalisterne Fra valgfiasko til eskalerende krig Bryd tavsheden om krigen Militæret holder hånden over Taliban Socialistisk revolution, kapitalistisk genopretning Støt kampen mod Taleban og det pakistanske militær Den religiøse fundamentalisme, militæret – og befolkningen De første ni måneder med Pakistan Peoples Party Indiens ledere bør søge i egen baghave Den nye kinesiske kapitalisme Den gode krigs blændværk En besejret diktator

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Asien

26.08.08 | Socialist Resistance

Tip en ven      |    Print  

Kaukasus: Afvis imperialistisk indgriben i Georgien!

Britiske socialister støtter retten til selvbestemmelse. De kaukasiske folk må afvise imperialistisk indblanding fra såvel USA og Vesteuropa som Rusland. Det er en forudsætning for en demokratisk og socialistiske løsning, siger redaktionen af den britiske avis Socialist Resistance.

Redaktionen af Socialist Resistance vedtog den 26. august nedenstående udtalelse. Socialist Resistance udgives af Fjerde Internationales sektion i Storbritannien, i samarbejde med andre socialister.

Sandheden er efter sigende krigens første offer. For blot få år siden blev verden udsat for løgnene om Iraks såkaldte masseødelæggelsesvåben for at retfærdiggøre invasionen af landet i 2003. De begivenheder, der var anledning til den militære konflikt mellem Rusland og Georgien, er ikke anderledes.

Sandheden er imidlertid væsentligt anderledes. Kaukasus er blevet strategisk vigtig for USA-imperialismen både på grund af landets oliereserver og dets geopolitiske placering, med Rusland i Nord og Iran i syd. Siden præsident Saakashvili kom til magten i 2003, er Georgien i stigende grad blevet en nøgleallieret for USA i regionen.

USA og Israel har solgt betydelige mængder våben til Georgien og har trænet georgiske tropper for at opbygge landets væbnede styrker. Betalingen for dette er, i hvert fald til dels, faldet i Irak. Udover USA og Storbritanien har Georgien flere tropper i Irak end noget andet land, selvom Georgiens befolkning kun tæller fem millioner!
Ikke overraskende har USA været ivrig for at få både Georgien og Ukraine optaget som medlemmer i NATO som led i en strategi om at inddæmme Rusland militært på den vestlige flanke. De anti-ballistiske missilaftaler mellem USA og Tjekkiet, og senest Polen, er en integreret del af denne strategi.

Med al sandsynlighed angreb Georgien Sydossetien tidligt i august efter forudgående orientering af og accept fra USA. I samtlige taler fra George W. Bush såvel som vores egen David Milliband til støtte for ”Georgiens territoriale integritet” er det blevet gjort klart, at USA og Storbrittanien er mindst 100 procent bag Georgien.
Ossetierne har imidlertid udgjort en selvstændig national minoritet inden for den tidligere Sovjetrepublik Georgien, og Sydossetien har, uden dog at være internationalt anerkendt, de facto fungeret som en uafhængig stat de sidste 16 år.

Georgien indledte invasionen af Sydossetien med at bombe hovedstaden Tskhinvali. Eftersom der ikke er nogen militære områder i Tskhinvali, var Georgiens overlagte bombardement af et civilt centrum både et udtryk for statsterrorisme og krigsforbrydelser.
Som terroristhandling var bombardementet delvist succesfuldt, da mange ossetiere flygtede over grænsen til Rusland. Vi kan blot spekulere, men Georgien kan meget vel have anvendt denne statsterror som redskab til at etnisk udrense Sydossetien for dens oprindelige befolkning. Alt dette danner baggrund for Ruslands beslutning om at sende sine tropper ind i Georgien. Det var et svar på det georgiske bombardement og efterfølgende invasion af Sydossetien.

I skrivende stund har det russiske parlament anmodet præsident Medvedev om at anerkende både Sydossetiens uafhængighed (se note) og Abkhasiens, som er den anden omdiskuterede region i Georgien. Hvorvidt en sådan anerkendelse vil blive givet, og hvorvidt truslen om anerkendelse vil blive brugt i forhandlingerne fra russisk side, er uklart.
Selvom vi støtter Sydossetien og Abkhasiens ret til selvbestemmelse, og dermed anerkendelsen af dem som uafhængige stater, støtter vi på ingen måde Rusland mod Georgien i denne konflikt – der klart udgør et led i en inter-imperialistisk kamp mellem russisk og amerikansk imperialisme, mens Georgien fungerer som USA's stedfortræder

Ruslands angivelige forsvar for de nationale mindretals rettigheder inden for Georgien er blot et kynisk og opportunistisk forsøg på at udvide Ruslands magt og indflydelse i Kaukasus. I vid udstrækning på samme måde som USA og de vesteuropæiske imperialister brugte Serbiens nationale undertrykkelse af Kosova som et middel til at udvide deres magt og indflydelse i Balkan.
Derudover har Rusland i sine tidligere handlinger vist sig på ingen måde at respektere nationale minoriteters rettigheder inden for landets egne grænser, som det f.eks. er kommet til udtryk i den folkedrabslignende krig mod det tjetjenske folk.

Vores position er klar. Vi er både for Georgien ud af Sydossetien og for Rusland ud af Georgien. De kaukasiske folks totale afvisning af ekstern imperialistisk indgriben er en forudsætning for enhver demokratisk og socialistisk løsning på de nationale konflikter og de sociale og økonomiske problemer i regionen.

Note: Den russiske præsident Medvedev meddelte den 26. august, at Rusland anerkender både Sydossetien og Abkhasien som selvstændige nationer, red.

Oversat af Nina Trige Andersen fra Reject imperialist interference in Georgia!

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.