RELATEREDE ARTIKLER

Nyt venstrefløjsmedie MODKRAFT lukket Lille aktivistisk forlag ekspanderer Nyt venstrefløjs-magasin på vej Progressiv Mediemesse 2011 Meningsmåling - eller politiske mål Socialistisk politik under en ny regering? Venstrefløjens alternativ skal ikke kun handle om ”mere velfærd”. Enhedslisten, klimakampen og antikapitalismen Enhedslistens politiske rolle 23 faglige netværk oprettet Var PET-oplysninger årsag til attentat? Kommissionen der brugte 10 år Hvad er Kodeordet? Fortsæt udviklingen af SUF Programtekster fra SAP bliver digitaliseret Hvad er forskellen? HB-medlem forlader SF Socialisme og revolution - er der forskel på Enhedslisten og SF? Enhedslistens produktions- og erhvervspolitiske program Enhedslisten og folketingsvalget To be or not to be – en ven af Enhedslisten Enhedslisten og partiapparatet De rige svin slap igen alt for let Rådsdemokrati vs. parlamentarisme Fronterne trækkes op i Enhedslisten Del arbejdet! Søren Søndergård stiller op til Folketinget Tryghed og arbejde Derfor var en finanslovsforliget en fejltagelse Enhedslisten med i budgetaftale Den svære diskussion forude Enhedslistens rolle under en S-R-SF-regering En revolutionær vej til socialisme Vi står på samme side Konturerne af en reformistisk strategi i Enhedslisten Små resultater i Folketinget er ikke nok Enhedslistens rolle og politiske prioriteringer Brug valgsejren til at presse regeringen og opbygge Enhedslisten S og SF på afveje i Fair Løsning 2020 Nej til imperialistisk krig i Libyen Fem års mobilisering baner vejen for ny regering Fra den daglige kamp til det socialistiske mål NATO skal pensioneres, ikke moderniseres Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Ta' med til euro-demo i Bruxelles Profitstyringen af energiforsyningen skal stoppes I clinch med systemet Årsmøde i optimismens tegn Vores bidrag til Enhedslisten på venstrekurs Med Helle ved roret Hold Enhedslisten til venstre Enhedslisten på venstrekurs Enhedslisten i SFs fodspor 'Det var en fejl' "En knivspids mere ansvarlighed" Socialdemokratiet – et sikkert kort? Enhedslisten gik både tilbage og fik et godt valg Hvordan får vi en ny regering – og en ny politik? 20 år med socialistiske lokallister Enhedslisten og den økonomiske krise Om styrkeforhold, agitation og meget andet Klassens pæne eller frække dreng/pige? Enhedslisten og EU-domstolen Enhedslistens kommunalpolitiske strategi 'Dobbeltorganisering' – hvordan og hvorfor? Mere end en kuriøs vagthund Enhedslisten skal tage bevægelserne alvorligt Den geopolitiske situation Lokalpolitikere går ind i den globale kamp Geopolitisk kaos og dets betydning Imperialismen og geopolitik Stop den franske militærintervention i Mali! Nej til algerisk samarbejde! Aftaler fortsætter Vestsaharas kolonistatus NATO: Ulv i fåreklæder Den internationale situation sommeren 2010 Folket kæmper mod USA-base Avatar findes i virkeligheden Bryd tavsheden om krigen På jagt efter fjenden Et land uden økonomi?

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Enhedslisten | Imperialisme | Dansk venstrefløj

16.11.14 | Mikael Hertoft

Tip en ven      |    Print  

USA og kurderne: Din fjendes fjende er ikke din ven!

I efteråret har vi set en mærkelig ”alliance” mellem Enhedslisten og USA: Den danske regering har sendt et Herkulesfly afsted for at levere våben til Irak og kurderne - med Enhedslistens velsignelse – og flyet er under USA's ledelse. Mere vigtigt er det måske, at vi støtter kurderne i deres kamp for at forsvare Kobanê mod ISIS, og det gør USA også.

Enhedslisten har sagt nej til at støtte bombninger fra luften fra USA. Men vores meget nære allierede – kurderne i selvstyreområderne, støtter amerikanske bombninger af ISIS og tager med glæde imod de våben, USA smider ned. Og det er ikke svært at forstå, at de tager den hjælp, de kan få.

Det er før sket, at der har været sammenfaldende interesser mellem folkelige kræfter og imperialismen. Det klassiske eksempel er Anden Verdenskrig, hvor socialister og modstandsfolk kæmpede mod nazismen sammen med bl.a. USA, Storbritannien og Sovjetunionen.

Et sådant sammen fald af interesser vil som regel være kortsigtet. Det var også erfaringen fra Anden Verdenskrig, at alliancerne var kortsigtede, fulde af modsætninger og hurtigt brød sammen. I lange perioder afviste USA og Storbritannien således at levere våben til socialistiske modstandsbevægelser og foretrak støtte til borgerlige.

Der er ingen grund til at tro, at imperialistiske lande i længden vil støtte kurdernes kamp for selvstyre, demokrati og nationale rettigheder.

Efter Første Verdenskrig brugte Storbritannien kurderne i sit spil. For at svække regeringerne i Ankara og Teheran lovede den britiske regering kurderne i grænseområderne selvstyre og endda deres egne stater. Men hver gang løfterne skulle indfries, så blev de brudt. Spillet var overordentlig kynisk og endte med fuldstændig svigt af kurderne.

Det er næppe anderledes i dag. Tyrkiet er USA's tætteste allierede i Mellemøsten – og Tyrkiet modsætter sig af al kraft den kurdiske frigørelseskamp.

Vestlige medier formidler et billede af Vesten som ”demokratisk” i det udemokratiske Mellemøsten. Men det billede er helt falsk.

USA har et langt synderegister med kup mod demokratisk valgte regeringer i Iran og Irak, efter Anden Verdenskrig, der banede vej for både shahens og Saddam Husseins diktaturer. USA har leveret langvarig støtte til det mest reaktionære fundamentalistiske regime i Saudi-Arabien og støtter de egyptiske generaler. Støtten til Israel behøves vel knap at nævnes. I dag støtter USA regeringen i Irak, der bruger sekterisk vold mod sine modstandere.

USA bruger tortur og droner, som dræber med fjernkontrol. Derfor skaber USA et had til sig selv, der gavner den islamiske fundamentalisme. Venstrefløjen må kæmpe mod det verdensbillede, at det er ”os” - de vestlige demokrater - mod de uoplyste, udemokratiske, fundamentalistiske arabere. For det billede er falsk.

USA er ikke vores ven, selv om ISIS er vores fælles fjende!

Mikael Hertoft er international ansvarlig i Enhedslistens Hovedbestyrelse

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.