RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Anarkismen under behandling Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Trotskij for begyndere Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

22.01.15 | Svend Vestergaard Jensen

Tip en ven      |    Print  

Grundløst angreb: Det antimuslimske univers på tryk

Det seneste nyhedsbrev fra Demos indeholder gode historier om "det antimuslimske univers i krig". Men desværre får vi af uforklarlige årsager også serveret fejlagtige og udokumenterede angreb på trotskismen

Nyhedsbrevet gennemgår en række problemstillinger i forhold til den aktuelle udvikling i Mellemøsten, hvor Danmark er aktiv deltager i den amerikansk ledede koalition. Resultatet er blevet en kraftig styrkelse af islamistiske kræfter - ikke mindst Islamisk Stat, der blev dannet i begyndelsen af 2014.  Situationen har skabt en negativ holdning til islam som sådan og en nærmest fanatisk antimuslimsk tone, hvis højder ofte når hysteri. Den antimuslimske counter-jihad danner et netværk i de enkelte lande, der fører nationalistiske, religiøse og værdipolitisk kampagner, der nedgør og stigmatiserer muslimer over en bred kam. Disse netværk går ofte på tværs af landegrænserne.

Som en del af dette "univers" fokuserer Nyhedsbrevet på Lars Hedegaard. Nyhedsbrevets forfattere går tilbage i Hedegaards politiske løbebane for at finde en forklaring på hans senere standpunkter. Hedegaard er også aktuel, fordi han vil opstille som løsgænger til det Folketingsvalg, der kommer inden september dette år. Hans programpunkter gennemgås i Nyhedsbrevet.

Lars Hedegaard var i en periode medlem af Revolutionære Socialisters Forbund (RSF – senere SAP), den danske sektion af Fjerde Internationale. Som gymnasielærer på Det Fri Gymnasium i København var han også med til at påvirke sine elever til at gå med i RSF. Samtidig skrev han sammen med et par andre tre fortrinlige bøger i serien Fundamental Historie på Gads Forlag. De udkom i 1975, hvor Hedegaard sammen med sin kone, Barbara Jensen - også med "hos trotskisterne" - flyttede til USA.

Samarbejde med højrefløjen?
Det er i denne sammenhæng, Nyhedsbrevet skriver:

"Det er ikke utænkeligt, at Hedegaard har haft kontakt med trotskister, som historisk har taget ekstremt højreorienterede ideer til sig og samarbejdet med den yderste højrefløj i USA".

Det er, som om man næsten kan høre et ekko fra Moskva-processerne i Sovjetunionen i 1930’erne, hvor det mest udbredte slogan handlede om "trotskistisk-fascistiske agenter og spioner". Hvad er baggrunden for, at Demos udbreder påstanden om trotskisternes samarbejde med højrefløjen og den yderste højrefløj? Og hvad med at dokumentere det?

Demos fortsætter med at citere Jyllands Posten for samme synspunkter (JP 26.10.2014). Er dette virkelig kilden til ovenstående angreb på trotskisterne? Jyllands-Posten? Og Demos? Det er nyt.

Nej, trotskister samarbejdede og samarbejder ikke med, hverken højrefløjen eller den yderste højrefløj. At tidligere medlemmer af erklærede trotskistiske organisationer har meldt sig ud og senere indtaget politiske synspunkter, der stod og står i modsætning til det, de mente tidligere, er vel ikke en ny sag.

Undtagelsen
Det hedengangne Venstresocialisterne kan vel ikke tages til indtægt for Karen Jespersen og Ralf Pittelkows senere karriere og synspunkter, som de nu udtrykker i deres "Den Korte Avis"? Eller hedengangne DKU - kommunistisk ungdom - for koldkrigshistorikeren Bent Jensen, der engang var organiseret der? Og så videre.

Trotskismen var og er en revolutionær, marxistisk strømning opkaldt efter den russiske revolutionær, Lev Trotskij. ”Trotskismen” blev et begreb, som Stalin brugte mod tusinder og atter tusinder af revolutionære socialister, der satte sig imod bureaukratiseringen af den nye sovjetstat, og som ønskede en revolutionær kontinuitet i den internationale arbejderbevægelse og venstrefløj.

Lars Hedegaard har sammen med andre, især akademikere, dannet Giordano Bruno Selskabet, hvor også en anden ex-trotskist, Torben Hansen, er med. Men det får ikke trotskisterne til at fremstå som samarbejdende med ekstremt højreorienterede. Faktisk er de to ex-medlemmer af Fjerde Internationales danske sektion de eneste, der er sprunget over på højrefløjen siden 1930’erne. De er en undtagelse fra reglen.

Godt stof
I Nyhedsbrevet gennemgås Lars Hedegaards danske netværk og deres internationale forbindelser. Der er fokus på baggrunden for bruddet mellem DF og Hedegaard. Det er interessant læsning. Andre artikler handler om valget i Sverige, Ukraine og den højreradikale repræsentation efter Europa-parlamentsvalget i juni 2014 med konkrete tal fra de lande, hvor der var opstillede sådanne lister. En rigtig god gennemgang af de højreradikale i Europa, og de store forskelle og modsætninger, der er mellem disse.

Demos Nyhedsbrevet er godt stof til at blive klogere af. Det anbefales herfra - trods ovenstående indvendinger. Nyhedsbrevet kan købes gennem Demos.dk. Eller i butikken på Sankt Hans Torv, Elmegade 27, kld., 2200 København N.
 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.