RELATEREDE ARTIKLER

En trussel mod det gamle establishment Føderalisme kan være en mulighed, men inklusion er en nødvendighed Lad os opbygge en demokratisk front og føre klassepolitik imod militærets og Erdoğans kup AKP-regeringens permanente krig mod kvinder Udfordringen fra ”I Stinker” Støt det kurdiske folks kamp for at leve i frihed og værdighed Arbejderprotester og statslig undertrykkelse i Iran Terroren fra Islamisk Stat, undtagelsestilstanden i Frankrig og vores opgaver Tyrkiet genoptager krigen mod kurderne På besøg hos kurderne Appel om international handling Situationen i Palæstina og vores opgaver Modstanden er også en kvindekamp Jødisk sharia Kobanê, Rojava og krigene i Irak og Syrien Læren fra Gaza Er Islamisk Stat lig med islam? Situationen i Mellemøsten og vores opgaver Fjern PKK fra terrorlisten Fortsat solidaritet og kamp mod zionismen Solidaritet med Palæstina Gør noget nu! Et nødråb fra det civile samfund i Gaza Massegrave af palæstinensere dræbt i 1948 Boykot Israel nu! Militarisering, militær intervention og manglen på strategi Fem spørgsmål til Michel Warschawski Historisk fælleserklæring fra palæstinensere og israelere Perspektiver for Palæstina Angrebet på Gaza-flotillen: Stop straffrihed for Israels forbrydelser! Den iranske protestbevægelse kan påvirke hele regionen Ja til Boykot! - et svar til Uri Avnery Diktaturets dilemma »Israel bør dømmes for krigsforbrydelser« Våbenhvile for ikke at skade Israels forhold til Obama Brug for et alternativ til Hamas og Fatah Bag krisen i Gaza Ariel Sharons sidste sejr

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Mellemøsten

14.03.15 | Michel Warschawski

Tip en ven      |    Print  

Israel: En fælles-arabisk liste, som kan ændre spillet

Den arabiske Fællesliste kan i bedste fald skabe en dynamik, som afslutter femten års tilbagegang for den folkelige mobilisering blandt det palæstinensiske mindretal.

Det var på et hurtigt indfald, da Benjamin Netanyahu annoncerede nyvalg til den 17. marts ...

Med et komfortabelt flertal, selv efter centrum-højrepartiet Yesh Atids udtræden af regeringen, kunne Netanyahu stille og roligt blive siddende til slutningen af sin embedsperiode, og fortsætte sin kompromisløse og selvmorderiske politik, som går så vidt som at fremprovokere en krise for alliancen med USA.

Et Likud uden opposition
Alt tyder på, at dette valg bliver en manifestation for ingenting, og at alt vil være det samme efter 17. marts. Men Netanyahu er ikke værdsat, det vil være synd at sige, og hans indenrigs- såvel som udenrigspolitik har ikke været en succes: den økonomiske vækst halter, fattigdommen er igen steget, og Israels internationale isolation er uden fortilfælde. For ikke at nævne den militære aggression mod Gaza, som, for den jødiske stat, var en fiasko.

Så når alle meningsmålinger peger på, at Likud vinder, er det ikke så meget på grund af den højreorienterede koalitions resultater, men snarere på grund af håbløsheden hos det, der stadig kaldes oppositionen. Ved at forene kræfter i en fælles politisk liste, regnede Arbejderpartiet under ledelse af Yitzhak Herzog og "Bevægelsen" anført af tidligere udenrigsminister Tzipi Livni, med at vinde et flertal ved næste valg, men deres gennembrud er udeblevet. Vælgerne er ikke så dumme, som man plejer at skrive i medierne. De har forstået, at den nye koalition bare er en Likud B, som ikke kun mangler et modspil til Netanyahu, men som åbenlyst går efter en national samlingsregering. Vælgerne foretrækker altid den originale vare frem for en tandløs kopi....

Lad os tilføje, at selv hvis de får flere stemmer end Likud, så vil makkerparret Herzog-Livni ikke kunne danne en flertalskoalition af centrum-venstrepartier. Så man skal ikke vente sig noget af det næste valg ... undtagen hos de arabiske vælgere, og hvad dette angår er vi vidne til en veritabel revolution.

Enhedsdynamik omkring "fælleslisten"
Ændringen af valgloven, som udenrigsminister Avigdor Lieberman fra den yderste højrefløj står bag, hævede spærregrænsen og har tvunget alle de arabiske partier til at gå sammen i en valgalliance: kommunister, nationalister og islamister er således forenet i "fælleslisten", og hvis de formår at mobilisere de palæstinensiske vælgere Israel, kan de vinde 14 mandater, nogle drømmer endda om 15, og vil dermed blive den tredjestørste gruppering i Knesset. Denne enhedsdynamik har gjort, at nogle hundrede jødiske aktivister fra den ikke-zionistiske venstrefløj er gået sammen om at støtte den eneste liste, som markerer en opposition til den dominerende diskurs og konsensus i den jødiske befolkning.

Det vigtigste nu er at overbevise de arabiske israelske vælgere om at stemme, for i de sidste to årtier har sofavælgerne udgjort tæt på 50 procent. Hvis det lykkes at få skabt en dynamik med støtte til "fællesliste", kan vi med rette forvente, at den vil fortsætte efter valget og på dermed afslutte femten års tilbagegang for den folkelige mobilisering blandt det palæstinensiske mindretal i Israel. I den forstand vil dannelsen af en fælles arabisk liste ikke kun handle om valget, men vil kunne ændre hele spillet.

Michel Warschawski er leder af Det Alternative Informationscenter i Jerusalem.
Artiklen blev bragt 27. februar hos den schweiziske webavis Le Courrier og er oversat af Karina Skov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.