RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Anarkismen under behandling Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Trotskij for begyndere Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

06.04.15 | Dines Bogø

Tip en ven      |    Print  

Ny bog om dobbeltmordet i Køge Bugt: 1948 – et dramatisk år

For ca. 10 år siden sad jeg i forskerlokalet på det daværende Landsarkiv for Sjælland på Jagtvej for at kigge på forskellige båndlagte kriminalsager. Efter et stykke tid fik jeg selskab af redaktør Christian Holtet fra Danmarks Radio. 1948 – et dramatisk år

Sammen med en anden medarbejder skulle han lave en tv-udsendelse om Danmarks største kriminalsag, Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej.

Samarbejde
Det blev senere til mange udbytterige samtaler med udveksling af data om begivenheder under og efter besættelsen.

Dobbeltmordene på Peter Bangs Vej og i Køge Bugt, Edderkopsagen, start på Danmarks tredje efterretningstjeneste m.v. er beskrevet i mange bøger og artikler.

Specielt er der udgivet mange bøger, hvor sagen fra Peter Bangs Vej er omtalt. Lige fra historier om spøgelser til et hav af forskellige gerningsmænd med mere eller mindre realistiske motiver.

Christian Holtet er siden periodevis dykket ned i andre arkiver. Noget han ellers dengang sagde, at det ikke lige var noget for ham. Men når jeg kiggede i de noter, vi udvekslede også dengang, kan jeg se, at Holtet allerede dengang havde en særlig evne til at finde detaljer, der afslørede nye vinkler på en sag.

Sidst i november 2014 overraskede han mange, da han pludselig fortalte, at han nu udgav en bog om begivenhederne i 1948. Jeg var bekendt med projektet, men kendte ikke udgivelsesdagen.

Vi havde inden drøftet forskellige enkeltheder, bl.a. også reglen om, at får man adgang til materiale, der er ”båndlagt” i 75 år, kan man ikke ukritisk gengive alt. Personnavne, der ikke tidligere er sat i forbindelse med den pågældende sag, må ikke gengives. Man må heller ikke give så mange oplysninger om en person, at denne kan identificeres.

Dobbeltmordet i Køge Bugt
Forfatteren har valgt sagen i Køge Bugt som bogtitel, måske for at holde lidt afstand til de mange andre bøger om det andet dobbeltmord fra samme år.

Den 22. april 1948 blev to mænd skudt på en fiskekutter i Køge Bugt. Ligene blev klædt af og smidt overbord, efter at gerningsmanden dog havde sikret sig forskellige værdier fra de dræbte.

Gerningsmanden, den arbejdsløse søfyrbøder Anders Kristian Jørgensen, blev fundet, og han tilstod efter et par uger, at han havde skudt Rudolf Nicolai og Hjalmar Olsen. Han kom med flere historier om årsagen til opgøret.

Anders Jørgensen mente selv, at han var en stor helt. Hos en sølvsmed, tæt ved hjemmet i Sundby, havde han fået påsat en plade på en af sine pistoler. Han var stolt af, at blive kaldt ”Snigskytten”.


Politiet fortalte lidt til pressen og lagde vægt på, at den sag i Køge Bugt med sikkerhed ikke havde noget at gøre med sagen fra Peter Bangs Vej to måneder før, hvor kontorchefJacobsen og hustru blev dræbt.

Hvordan kunne man vide det, når sagen fra Peter Bangs Vej officielt aldrig er blevet opklaret?

Var det en fejl, at man kom til at fortælle, at ”man” egentlig godt vidste, hvad der var sket i lejligheden på Frederiksberg?

Efterkrigstidens politiske miljø
I bogen fortæller Christian Holtet om de dræbte fra Køge Bugt. For første gang fortælles meget detaljeret om sortbørshandleren Rudolf Nicolai.

Utroligt hvad Nicolai havde af kontakter, og hvordan han indtil 22. april 1948 havde klaret sig i det brogede miljø med Værnemagten, værnemagere, modstandsfolk, korrupte politifolk og andet ”godtfolk”. Nicolai var særdeles snaksaglig og lagde ikke skjul på, hvad han gik og lavede.

Man læser også om den anden dræbte, dykker og skipper Hjalmar Olsen. Han var heller ikke kedelig.

Søfyrbøder Anders Kristian Jørgensen beskrives, og Holtet fortæller om dengang, Jørgensen bed struben over på en tysk vagtsoldat i Norge, og dengang den nyudnævnte modstandsmand myrdede en ung tysk soldat på Strandboulevarden på Østerbro.

Selv om Jørgensen var stærkt tilknyttet det kommunistiske miljø, havde han det fint med at opvarte en rig enke i Vestersøhus. En ejendom, hvor der under og efter besættelsen, har boet flere farverige personer, der også er omtalt i bogen.

Christian Holtet fortæller om det politiske miljø i efterkrigstiden og han kommer ind på, hvad der kunne være motiv til de forskellige drab i 1948.

I denne bog behøver man ikke tvivle på oplysningerne, fordi en fyldig detaljeret kildeangivelse afslutter værket.

Bogen, der er på 408 sider med mange illustrationer, koster 100 kr. Utroligt, at læserne til den pris kan få så mange veldokumenterede nye oplysninger.

Man fornemmer, at Christian Holtet ligger inde med flere oplysninger og som regel, når en bog er udkommet, dukker der nyt materiale op. Hvornår kommer næste del i serien om efterkrigstidens Danmark? 

 

De mest kendte Edderkopper, møbelhandler Johannes Linde og brugtvognshandler Svend Aage Hasselstrøm er fyldigt beskrevet i bogen. Fru Erna Hasselstrøm er også med i det store persongalleri. Hun var bestemt heller ikke kedelig.


 Dobbeltmordet i Køge Bugt, 408 sider, 100 kr., Forlaget Solidaritet.

Dines Bogø er forfatter og historiker. Hans hjemmeside indeholder også et tema om dobbeltmordet i Køge Bugt.

Christian Holtet står også bag hjemmesiden Dobbeltdanmark.dk om tiden under og efter verdenskrigen – om rationeringstiden, smuglerne, sortbørs-folkene og politiet, der vendte det blinde øje til.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.