RELATEREDE ARTIKLER

Den sidste skanse holdt heller ikke Hvem satte Trump i Det Hvide Hus? Kampen for et arbejderparti Standing Rock: Et slag er vundet, men krigen fortsætter Donald Trump, eliten og arbejderklassen Myten om den arbejderløse fremtid Nyliberalismens sorte hul 5000 mod CETA og TTIP Venstrefløjen og det “mindste onde” Nogle aspekter af USAs politik i dag Socialistisk samling i Philadelphia Den nye politiske unormalitet TTIP sætter løn- og arbejdsforhold under pres En politisk revolution på vej? Når neoliberalismen forgifter børn Bernie Sanders udfordrer Hilary Clinton Massakren i Charleston har racistiske rødder 15-dollarkampagne skal sætte liv i arbejderbevægelsen Stor sejr for homoseksuelles rettigheder Genopbygning af venstrefløjen Amerikansk socialist får hævet mindstelønnen Jagten på en ny uafhængig politik Arbejderbefolkningen er taberen i tovtrækkeriet om betalingsstandsning En heltegerning imod systemet To Amerika'er – hvor racismen lever Øretæve til Charets liberale regering Hvorfor Tea Party? Nordamerikas største studenterstrejke Faglig støtte til ”Besæt Wall Street” kan give den nye sociale bevægelse muskler Amerikanske fagforeninger slår igen Legalisering af pot kan blive virkelighed Den internationale situation sommeren 2010 Obamas sundhedsreform. Er der noget at fejre? "Når amerikanske arbejdere bliver ramt, står I næst i rækken i Europa" Vinter-OL – et orgie for erhvervslivet Fortsat kamp imod nyliberalismen Store forventninger til rød regering Historisk forandring af det politiske landskab Nytænkning af USA’s venstrefløj Barack Obamas dobbelte mandat Venstrefløjen og præsidentvalget Bag Obamas sejr En økonomi smurt i gæld

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Nordamerika

19.09.08 | Bjarke Friborg

Tip en ven      |    Print  

USA: Kandidater til venstre for midten

Spørgsmålet om alternativer til Demokraterne og Republikanerne har altid delt vandene blandt USA's socialister og venstreorienterede.

Kombinationen af en historisk svag arbejderbevægelse og et valgsystem, der kraftigt favoriserer en opdeling af vælgerne i to store partiblokke, har ført til en lang tradition for magtesløshed og tendens til at støtte »det mindste af to onder«. Alligevel er der også en lang tradition for at venstrefløjens kandidater forsøger at stable noget på benene, eller at blive indvalgt via andre partier.

På dette tidspunkt i valgkampen er det Demokraternes Barack Obama, der står i fokus, men til venstre for midten forsøger også De Grønnes Cynthia McKinney og den uafhængige forbrugeradvokat Ralph Nader at tilkæmpe sig mere opmærksomhed. Desuden stiller krigsmodstanderen Brian Moore op for Socialist Party USA.

Tidligt i primærvalgkampen forsøgte også den venstreorienterede demokrat Dennis Kucinich at blive nomineret af sit parti, men havde reelt ikke en chance imod de mere etablerede politikere John Edwards, Hillary Clinton og Barack Obama. Dermed er kandidatudvalget indsnævret betydeligt, efterhånden som valgdagen nærmer sig - på et tidspunkt, hvor USA fremstår mere polariseret end i årtier og behovet for en anden kurs skriger til himmelen.

Der var engang: Socialist Party
Det har ikke altid været sådan, at der ikke var noget reelt alternativ til Demokraterne og Republikanerne. Op til Første Verdenskrig fandtes et stærkt venstreorienteret parti, Socialist Party of the USA, med over 100.000 medlemmer og en nær forbindelse til fagbevægelsen. Partiet havde på sit højdepunkt to medlemmer af kongressen og 70 medlemmer af lokale kommunalbestyrelser.

Den populære partiformand Eugene V. Debs stillede op som præsident ved hvert valg 1904-12, hvor han med 901.551 stemmer opnåede 6 procent af det samlede stemmetal. I 1920 opstillede han endda til valg, mens han sad fængslet for sin modstand mod krigen. Her opnåede han 913.693 stemmer eller 3,4 procent.

Partiet blev imidlertid splittet af uenigheder omkring den russiske revolution, anarkisme, partidemokrati, forholdet til fagbevægelsen m.m., selvfølgelig godt hjulpet på vej af myndighedernes intense forsøg på at bekæmpe enhver spore til social radikalisme, der kunne true landets mægtige establishment. På trods af dette fik Socialist Party alligevel 2,2 procent eller 884.885 af stemmerne i 1932.

»Det mindste af to onder«
Efterfølgende har det været småt med seriøse alternativer i partipolitikken, selv om betydelige dele af fagbevægelsen så sent som i 1930'erne stadigvæk åbent gav deres støtte til socialistiske eller endog kommunistiske kandidater. Et flertal støttede klart Roosevelt fra Demokraterne, der i perioden indførte en række socialreformer.

Siden 1948 har der imidlertid ikke været en eneste valgkamp, hvor fagbevægelsen ikke klart har ført kampagne for den demokratiske præsidentkandidat, så snart primærvalgene har været afgjort.

I løbet af 1960'erne og 1970'erne blev Demokraterne et voksende trækplaster for USA's forskellige etniske minoriteter, mens Republikanerne i al hovedsag stod frem som de hvides parti. Under Reagan i 1980'erne kunne Republikanerne endda tiltrække store grupper af hvide arbejdervælgere, der følte sig truet bl.a. af kvindebevægelsen og af de nye tiltag for positiv særbehandling af f.eks. sorte og latinoer.

Ralph Nader og De Grønne
I løbet af 1990'erne var det De Grønne, der fremstod som mange progressives håb og med den uafhængige forbrugeradvokat Ralph Nader som spidskandidat stod de en overgang til 5 procent af stemmerne i det valg, hvor George W. Bush stillede op imod Bill Clintons tidligere vicepræsident Al Gore. På valgdagen opnåede han kun 2 procent, men Demokraterne har siden beskyldt både Nader og De Grønne for at have stjålet deres sejr og dermed banet vej for otte meget tunge år under Bush-regimet. Presset på de uafhængige kandidater er med andre ord stort, og der er ikke nogen udsigt til mange uafhængige stemmer i 2008.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.