RELATEREDE ARTIKLER

Den sidste skanse holdt heller ikke Hvem satte Trump i Det Hvide Hus? Kampen for et arbejderparti Standing Rock: Et slag er vundet, men krigen fortsætter Donald Trump, eliten og arbejderklassen Myten om den arbejderløse fremtid Nyliberalismens sorte hul 5000 mod CETA og TTIP Venstrefløjen og det “mindste onde” Nogle aspekter af USAs politik i dag Socialistisk samling i Philadelphia Den nye politiske unormalitet TTIP sætter løn- og arbejdsforhold under pres En politisk revolution på vej? Når neoliberalismen forgifter børn Bernie Sanders udfordrer Hilary Clinton Massakren i Charleston har racistiske rødder 15-dollarkampagne skal sætte liv i arbejderbevægelsen Genopbygning af venstrefløjen Amerikansk socialist får hævet mindstelønnen Jagten på en ny uafhængig politik Arbejderbefolkningen er taberen i tovtrækkeriet om betalingsstandsning En heltegerning imod systemet To Amerika'er – hvor racismen lever Øretæve til Charets liberale regering Hvorfor Tea Party? Nordamerikas største studenterstrejke Faglig støtte til ”Besæt Wall Street” kan give den nye sociale bevægelse muskler Amerikanske fagforeninger slår igen Legalisering af pot kan blive virkelighed Den internationale situation sommeren 2010 Obamas sundhedsreform. Er der noget at fejre? "Når amerikanske arbejdere bliver ramt, står I næst i rækken i Europa" Vinter-OL – et orgie for erhvervslivet Fortsat kamp imod nyliberalismen Store forventninger til rød regering Historisk forandring af det politiske landskab Nytænkning af USA’s venstrefløj Barack Obamas dobbelte mandat Kandidater til venstre for midten Venstrefløjen og præsidentvalget Bag Obamas sejr En økonomi smurt i gæld

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Nordamerika

14.05.15 | Dan La Botz

Tip en ven      |    Print  

USA: Stor sejr for homoseksuelles rettigheder

Bevægelsen for homoseksuelles rettigheder vandt en overbevisende sejr i starten af april, da guvernørerne og delstatsparlamenterne i Indiana og Arkansas blev tvunget på tilbagetog og måtte ændre en lovgivning, som ville have diskrimineret homoseksuelle par.

Konflikten stod mellem religiøs frihed kontra homoseksuelles rettigheder. I en situation, hvor flere og flere stater vedtager love om ligestilling i forhold til ægteskab – 37 ud af 50 stater samt District of Colombia har love, der tillader ægteskab mellem par af samme køn – har nogle konservative delstatsregeringer reageret ved at forsøge at gennemføre love om religiøs frihed, angiveligt for at beskytte religiøse rettigheder, men i virkeligheden for at tillade religiøse konservative at diskriminere imod homoseksuelle.

Den aktuelle type af religiøse frihedslove tager udgangspunkt i en føderal lov fra 1993, der hedder Religious Freedom Restoration Act (Lov om genoprettelse af religiøs frihed), der oprindeligt tilsigtede at beskytte indfødte amerikanere (indianere), som var i klemme på grund af religiøs brug af narkotiske stoffer så som peyote.
Konservative besluttede så at gennemføre tilsvarende love på delstats-niveau, ikke for at beskytte den oprindelige befolknings rettigheder, men for at beskytte evangeliske kristne, der modsætter sig ægteskab mellem personer af samme køn. Med sådanne love ville privatpersoner eller virksomheder ikke være nødsaget til at betjene homoseksuelle, for eksempel ville en bager kunne nægte at lave en bryllupskage til et homoseksuelt bryllup. Omkring 19 stater vedtog denne type af love, med det formål at opbygge en ugennemtrængelig mur mellem evangelister og den homoseksuelle bevægelse.

Bred bevægelse
Men det er tydeligt, at vi lever i en ny tid. Da parlamentet i Indiana vedtog og guvernør Michael Pence underskrev en religiøs frihedslov, der for eksempel ville have tilladt private firmaer at diskriminere, gik LBGT-bevægelsen straks i gang med protester og aktioner. Nogenlunde samtidig underskrev guvernør Asa Hutchinson fra Arkansas en tilsvarende lov, som også blev mødt med stærke reaktioner fra grupper, der kæmper for homoseksuelles rettigheder.

Homoseksuelle organisationer kaldte de nye love for ”tilladelser til at diskriminere” og organiserede straks protester i Indiana og Arkansas, ligesom de fik rejst diskussionen i hele forbundsstaten. Homoseksuelle organisationer gik sammen med en række jura- og menneskerettighedsorganisationer (Lambda Legal, the American Civil Liberties Union og the Human Rights Campaign) om at sætte ind med både juridiske initiativer og lobbyarbejde, alt imens mange lokale LBGT-organisationer og græsrodsaktivister kastede sig ud i kampen.

Det overraskende i denne politiske kamp var den enorme offentlige støtte til LBGT-bevægelsen og for ligeret til ægteskab, der kom fra hele landet. The National Collegiate Athletic Association (NCAA), der har hovedkvarter i Indiana og som organiserer alle sportsbegivenheder på universiteterne, udtrykte sin bekymring over, hvordan LBGT-atleter ville kunne blive behandlet i Indiana. NCAA fik opbakning af både mændenes og kvindernes basketballunion.

Mange af de helt store firmaer, der gennem en del år har været under pres fra truslen om boykot fra homoseksuelle, vendte sig mod loven, og da den var vedtaget, krævede de, at den blev ændret for at sikre mod diskrimination af homoseksuelle. I Indiana var Apple, Angie´s List, Eli Lilly og Anthem blandt ni større virksomheder, som offentligt tog afstand fra loven om religiøs frihed i dens oprindelige udgave. I Arkansas sluttede Acxiom, Apple og Wal-Mart – USA´s største supermarkedskæde – sig til protesterne, der kritiserede den religiøse frihedslov for at diskriminere homoseksuelle.

Ti år med succes
På baggrund af dette pres fra LBGT-bevægelsen, virksomheder og den brede offentlighed reviderede guvernør Pence og Hutchinson samt de lovgivende forsamlinger i Indiana og Arkansas lovene med henblik på at beskytte homoseksuelles rettigheder.

Denne overraskende sejr er det seneste udtryk for et tiår med succeser for bevægelsen, der kræver ligestilling i forhold til ægteskab. Så sent som i 2004 fandt det første homoseksuelle ægteskab sted i USA, i dag tillader to tredjedele af alle stater homoseksuelle ægteskaber. I 2004 støttede blot 30 procent af amerikanerne ægteskab mellem personer af samme køn; i dag er tallet 59 procent ifølge en nylig opinionsundersøgelse. Støtten til homoseksuelle ægteskaber, skønt stadig ikke et flertal, er endog steget blandt konservative og republikanere, hvorimod 74 procent af demokraterne støtter giftermål mellem mennesker af samme køn.

Kritik fra venstrefløjen
Mange på venstrefløjen i LBGT-bevægelsen har kritiseret den vægt, der er blevet lagt på ligestilling inden for ægteskabslovgivningen, med en argumentation om, at det spiller op til de mest konservative forestillinger om ægteskab, kernefamilier og religion.

Alligevel kan det ikke nægtes, at bevægelsen for ligestilling af homo-ægteskaber har haft en kolossal indvirkning på det amerikanske samfund, hvor den gennem det sidste årti har vundet lovmæssige rettigheder og politisk indflydelse, der kan sammenlignes med bevægelsen for de sortes borgerrettigheder på dens højdepunkt i 1960´erne og kvindebevægelsens resultater i 1970´erne. Homoseksuelles ret til ægteskab er nu blevet indskrevet i love, domme og i ændringer af den offentlige mening, som vil gøre det svært at skrue tiden tilbage.

18 april 2015.

Denne artikel blev oprindeligt skrevet til den Sweitziske avis
Solidarités og er oversat fra engelsk af Peter Krageund.

Dan La Botz er lærer, forfatter og aktivist og deltager i øjeblikket i Occupy Cincinnati. Han har også skrevet adskillige bøger om mexicanske fagbevægelse, sociale bevægelser og politik. Han redigerer
Mexican Labor News and Analysis, et site på nettet som udgives af the United Electical Workers Union (UE) og the Authentic Labor Front (FAT). Han er medlem af Solidaritys Landsledelse.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.