RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Anarkismen under behandling Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Trotskij for begyndere Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

27.05.15 | Svend Vestergaard Jensen

Tip en ven      |    Print  

Ny bog: Israelsk apartheid

Kan staten Israel betegnes som racistisk, som en apartheidstat? Det lyder bombastisk, men en ny bog dokumenterer godt og grundigt, at betegnelsen er rigtig valgt.

Bogen siger kort og godt, at Israel er en apartheid-stat, som har været besat af demografisk racisme og etnisk udrensning i seks årtier. Den er en historisk rejse ind i den meget omtalte palæstinensisk-israelske konflikt og frem til de helt aktuelle problemstillinger.

Bogen er skrevet af Ben White og hedder "En guide for begyndere - Israels apartheid" og udkom 1. maj på forlaget Solidaritet. Den lever helt op til sit navn og guider os igennem historien og nutiden og kommer også ind på, hvad der må gøres ved problemet.

En stat for jøder
Denne særlige stat er "for jøder". Desuden er Israel ikke kun stat for sine jødiske indbyggere. Den identificerer sig som staten for alle jøder i hele verden, uanset hvor de bor. Noget der helt adskiller staten Israel fra alle andre stater.

Det fælles for Israel og det tidligere apartheidbaserede Sydafrika er, at man med lovsystemer befæster en fordrivelse for at sikre den bedste kontrol med jord og naturressourcer til en gruppe på bekostning af en anden. Zionismen - den ideologi staten Israel er baseret på - har forsøgt at få palæstinenserne til at "forsvinde" fra Palæstina både i teori og i praksis. Og de er der jo stadig, på trods af omfattende fordrivelse siden 1948. Dette politiske system baserer sig på strukturel racisme, adskillelse og dominans.

Før det lykkedes at etablere staten Israel var zionisterne gået i gang. De udsendte nye bosættere - som nu - som de sikrede økonomisk støtte til, og de påvirkede kraftigt de imperialistiske magter - ikke mindst England. Zionisterne vidste, at uden disse magters støtte, ville projektet være umuligt at realisere.

Etnisk udrensning
Der blev fra 1948 foretaget en etnisk udrensning. Omkring 87 procent af de palæstinensere, som havde boet i, hvad der nu var Israel, var fjernet, mens hovedparten af Negevs beduinbefolkning var omkring 65.000 i folketællingen fra 1920, blev fordrevet i flere omgange efter Israels oprettelse. Det anslås, at fire ud af fem palæstinensiske byer og landsbyer inde i Israel blev fuldstændig ødelagt eller umiddelbart bosat med jøder.

Den etniske udrensning foregår gennem historien og op til i dag i bølger. Efter seksdageskrigen i 1967 inddrages Vestbredden, Gaza og Østjerusalem. Jordtyveri, kolonisering og etnisk adskillelse fortsætter og er situationen i dag. Disse besatte områder har Israel effektivt integreret med jødiske kolonier, veje kun-for-bosættere, checkpoints, militærbaser, adgang forbudt-zoner og adgang til vandressourcer. Dette skete og sker trods internationale fordømmelser, som er gentaget igen og igen af organisationer som FN og Den Internationale Domstol i Haag.

En guide
Bogen giver en fyldig dækning af alle aspekter ved Israels politik samt om modstanden mod denne stats apartheid. Forfatteren diskuterer de forskellige modstandsformer og aktiviteter. Hvordan den israelske stats apartheid kan afmonteres, så kollektive og individuelle rettigheder for alle mennesker i Palæstina/Israel garanteres,at folkene i regionen kan realisere den fredelige tilværelse, som tidligere generationer har været nægtet.

Bogen er veludstyret med illustrationer, kort, begreber og er også en opslagsbog for folk, der vil vide mere om denne "tilsyneladende uløselige konflikt". Bogen er virkelig en guide, som titlen også siger. En glimrende bog for aktivister, men også for alle der vil forstå historien og den barske virkelighed i denne region

Ben White: En guide for begyndere - Israels apartheid
Forlaget Solidaritet, 222 sider, 100 kroner

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.