RELATEREDE ARTIKLER

"Utryghedsskabende"? SDs nye principprogram Post Danmark - resultatet af statslig misregimente Lille sejr midt i en humanitær katastrofe Regeringen blæser til vandkamp Den sidste olie (fra Nordsøen…) For de rige og formuende (2) ”New Public Management” – eller ”Regnedrengenes Amokløb” Sammenhold mod Uber For de rige og formuende DF´s vælgere er ordentlige mennesker! Hvem betaler, når Løkke ryster posen? Welcome to Denmark Finansloven er en tillidserklæring til regeringen De rige svin slap igen alt for let Dansk Folkeparti og den danske højrepopulisme Recepten til S og SF Winter is coming Nytårshilsen fra en anden planet Landsdækkende aktionsdag 2. oktober Optøjer afspejler sociale problemer Permanent ophold bliver nemmere Fortryder, men lægger linjen Enhedslistens rolle under en S-R-SF-regering Slut med point på kærlighed SRSF-regeringen og klimaet En antibureaukratisk regering? S og SF på afveje i Fair Løsning 2020 Fagforeningsfolk vil stille krav til en rød regering Om SF's højredrejning og fremgang Fem års mobilisering baner vejen for ny regering Kommunale 3F’ere kræver rød regering Kampen for holdbare industriarbejdspladser Mail-gate: Næste offer bliver vel tyngdeloven Velkommen til veltilpassede udlændinge Profitstyringen af energiforsyningen skal stoppes I clinch med systemet Hvem skal betale? Etniske mindretal får pisk Vi holder sammen på Danmark S-SF og klimavisionerne Rejs krav om behovsstyret produktion Dyrere og dårligere post i vente Fattigdommen vokser Når Helle og Villy overtager krisen Socialdemokratiet – et sikkert kort? Øget ulighed blandt ældre Om at protestere Om at protestere Krystalnat og terror De rører på sig i Randers Aktion giver resultat Randers mod nedskæringer Fællesskaber på tværs Flere unge uden bolig Endnu et angreb på arbejderklassen Da Galgebakken sagde nej til huslejestigninger Fortsat stempling af boligområder Tvang som centralt element Flere fattige i ”ghettoerne” Fattigdom, der må være en grænse! Beboerne skal selv betale Ghettopolitik med racistiske undertoner Flere hjemløse Hvis arbejde er sundt – giv det til de syge Når to totter rockwool bliver til to fuldfede ænder Støtte til samtalekøkken, men ikke til energiforbedringer

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Socialt og Bolig | Dansk politik

01.11.15 | Helle Nielsen og Lise Baastrup

Tip en ven      |    Print  

Kommentar: Fattigdomsgrænsen er kun toppen af isbjerget

Nu fjerner regeringen den officielle fattigdomsgrænse. Men at fjerne den officielle fattigdomsgrænse fjerner jo ikke fattigdommen. Regeringen håber, at det kan sløre de voldsomme angreb på de sårbare grupper.

I 2013 indførte SR-regeringen en officiel fattigdomsgrænse. Ganske vist var den sat lavere end i resten af EU, idet vi i Danmark skulle være under 50 procent af medianindkomsten mod 60 procent i andre EU lande. Alligevel var der mere end 40.000 fattige i Danmark, der i tre år i træk havde mindre end 103.000 kr. om året (studerende tælles ikke med).

I FN har Lars Løkke Rasmussen talt for FNs nye udviklingsmål, hvor man forpligter sig til, at de 40 procent fattigste skal have en større stigning i indkomst end resten af samfundet. Det er IKKE sket i Danmark siden 1985. Fra 2003 til 2013 er den rigeste tiendedel af danskerne blevet 29 procent rigere, mens den fattigste tiendedel er blevet én procent fattigere. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Kontanthjælpsreform
Regeringen er kommet med sit udspil til en ny kontanthjælpsreform, som i den grad forringer forholdene for kontanthjælpsmodtagere. Familier risikerer at miste deres boligtilskud. Både ægtepar og enlige risikerer at falde for 225 timers reglen, hvilket betyder, at ægtepar mister den enes indtægt, og enlige kontanthjælpsmodtagere mister 1000 kr. om måneden. Unge arbejdsmarkedsparate mellem 25 og 29 får halveret deres kontanthjælp, og alle kontanthjælpsmodtagere må ikke længere holde ferie. De skal stadig sendes i aktivering/nyttejobs. Det medfører, at de tvinges til at arbejde gratis for deres kontanthjælp.

Medierne har hele tiden forvrænget fattigdomsproblematikken med historier om Dovne Robert og Fattig-Karina. Alligevel ved mere end 2/3 af danskerne godt, at fattigdom findes i Danmark. Det, der stadig er skjult for mange, er, hvor omfattende angrebene på de sårbare grupper er blevet.

Sygeseng i praktik
Syge kontanthjælpsmodtagere sendes i ressourceforløb, ofte i direkte modstrid med lægers anbefalinger. Helt grotesk har man indført begrebet sengepraktik, hvor borgere, der er så syge, at de er nødt til at gå i seng efter 15 til 30 minutters arbejde, får deres sygeseng med ud på praktikstedet. Af 1123 afsluttede ressourceforløb er 34 mennesker døde, og 31 har fået et ordinært arbejde. Man fristet til at spørge: "er det et ressourceforløb eller hospice", du er henvist til?

I Landsforeningen Lediges Vilkår og Randers mod Nedskæringer hører vi om mennesker, der tager livet af sig, fordi de ikke kan udholde den behandling, som de udsættes for. Mange får deres sygdom forværret af deres ressourceforløb, og en del udvikler stress og depressioner på grund af det pres, de udsættes for, og den kontinuerte økonomiske utryghed, der følger med.

Frygten for arbejdsløshed
Straffen for at være et menneske og ikke kun en arbejdskraft er så stor, at angsten for arbejdsløsheden betyder, at der ikke stilles krav om løn- og arbejdsforhold. Sammen med den gradvise nedbrydning af dagpengesystemet er der tale om et frontalt angreb på arbejderklassens levevilkår.

Det er ufatteligt, at fagbevægelsen fuldstændig har glemt, at det er levevilkår for hele arbejderklassen rask og syg – i arbejde og arbejdsløs –- ung og gammel, som vi er nødt til at kæmpe for.

Helle Nielsen er formand i Landsforeningen Lediges Vilkår. Lise Baastrup er aktiv i Randers mod Nedskæringer. De er begge medlemmer af bestyrelsen i Enhedslisten Randers.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.