RELATEREDE ARTIKLER

En trussel mod det gamle establishment Føderalisme kan være en mulighed, men inklusion er en nødvendighed Lad os opbygge en demokratisk front og føre klassepolitik imod militærets og Erdoğans kup AKP-regeringens permanente krig mod kvinder Udfordringen fra ”I Stinker” Støt det kurdiske folks kamp for at leve i frihed og værdighed Terroren fra Islamisk Stat, undtagelsestilstanden i Frankrig og vores opgaver Tyrkiet genoptager krigen mod kurderne På besøg hos kurderne Appel om international handling Situationen i Palæstina og vores opgaver En fælles-arabisk liste, som kan ændre spillet Modstanden er også en kvindekamp Jødisk sharia Kobanê, Rojava og krigene i Irak og Syrien Læren fra Gaza Er Islamisk Stat lig med islam? Situationen i Mellemøsten og vores opgaver Fjern PKK fra terrorlisten Fortsat solidaritet og kamp mod zionismen Solidaritet med Palæstina Gør noget nu! Et nødråb fra det civile samfund i Gaza Massegrave af palæstinensere dræbt i 1948 Boykot Israel nu! Militarisering, militær intervention og manglen på strategi Fem spørgsmål til Michel Warschawski Historisk fælleserklæring fra palæstinensere og israelere Perspektiver for Palæstina Angrebet på Gaza-flotillen: Stop straffrihed for Israels forbrydelser! Den iranske protestbevægelse kan påvirke hele regionen Ja til Boykot! - et svar til Uri Avnery Diktaturets dilemma »Israel bør dømmes for krigsforbrydelser« Våbenhvile for ikke at skade Israels forhold til Obama Brug for et alternativ til Hamas og Fatah Bag krisen i Gaza Ariel Sharons sidste sejr

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Mellemøsten

03.01.16 | Behrouz Farahany

Tip en ven      |    Print  

Iran: Arbejderprotester og statslig undertrykkelse i Iran

Iran er rystet af en hidtil uset strejkebevægelse. Efter atomaftalen mellem det islamiske regime og den internationale forhandlergruppe så det iranske samfund frem til de "bedre tider", som Hassan Rohanis ”moderate” regering havde lovet.

Men intet eller kun meget lidt har ændret sig i dagligdagen for iranerne. Inflationen er på omkring 20 procent (ifølge de officielle tal), og nødvendige basisvarer, blandt andet medicin, er fortsat en mangelvare. Og ikke uden grund: De første aktiver, som blev frigivet efter ratifikationen af de berømte aftaler, blev brugt til at fjerne afgiften på luksusbiler! Skandalen har givet så meget ballade, at parlamentsmedlemmer har taget sagen op i det islamiske parlament. Den neoliberale politik fra tidligere regeringer, herunder og især fra den populistiske Ahmadinejad, er fortsat.

Med hensyn til beskæftigelsen, så fortsætter lukningen af fabrikker og virksomheder med uformindsket styrke. I sidste måned mistede 500 ansatte fra 200 metalvirksomheder deres job på grund af permanent lukning. Afskedigelser fortsætter, og for dem, der stadig har arbejde, er manglende udbetaling af løn, selv i den offentlige sektor, blevet almindeligt.

Det fortsatte fald i oliepriserne påvirker de offentlige indtægter, og udgifterne til militær- og sikkerhedsstyrker underminerer alvorligt de andre poster i budgettet, så der mangler ressourcer til sundhedsvæsenet, uddannelse mv.

Endnu værre er det, at regeringen vil indføre en "mindsteløn for unge" svarende til 75 procent af den almindelige mindsteløn, for personer under 29 år ansat i den offentlige sektor. Man skal huske, at i dag er det højst 60 procent af de ansatte, som arbejder til mindstelønnen. Arbejdsgiverne har allerede opnået, at virksomheder med mindre end fem ansatte ikke er omfattet af arbejdsloven vedrørende løn og social sikring.

Stillet over for denne situation har en protestbevægelse rullet over landet, lige fra lærere og sygeplejersker til ansatte i den petrokemiske industri og byggeriet. Ifølge statistikker fra de officielle nyhedsbureauer (og IKKE fra oppositionen eller uafhængige medier), er der en protestaktion i Iran hver 5. time, som kommer til udtryk på mange forskellige måder, såsom sit-ins, besættelser, vejblokader, demonstrationer inde på fabrikkerne eller i byen, strejker mv, og somme tider er disse aktioner organiseret på flere arbejdspladser.

Lærerne er på forkant med samtidige demonstrationer i snesevis af byer. Svaret fra det islamiske regime er en stadig mere voldelig undertrykkelse. Ifølge Amnesty International har situationen for borger- og menneskerettigheder aldrig været så alvorlig i landet i 20 år.

Indtil 2013 fokuserede sikkerhedsstyrkerne deres undertrykkelse på aktivister, som krævede ret til at etablere uafhængige arbejderorganisationer. Dette er faktisk forbudt i henhold til forfatningen for Den Islamiske Republik, som kun tillader de "islamiske arbejderråd".

Men efter perioden med Ahmadinejad, begyndte man at fyre folk for "økonomisk sabotage", og man arresterer nu strejkeaktivister, og især dem, som er valgt af deres kollegaer som talsmænd for bevægelsen. Denne praksis var tidligere sjælden, men med Rohani ved magten [efterfulgte Ahmadinejad i 2013, o.a.] bliver det brugt konsekvent.
De iranske fængsler er fyldt med aktivister fra arbejderbevægelsen. Selv når deres fængselsstraffe udløber, er der nogle, såsom Rasul Bodaghi, som får en ny fængselsdom. I fængslerne foregår der en systematisk mishandling, og fangerne bliver underkastet moralsk og fysisk tortur. Alle bliver udsat for "forhør" og lider under de usunde forholdene, som for eksempel Mahmoud Salehi og Reza Shahabi. Nogle er endda døde i fængsel, som det skete for Shahrokh Zamani for 2 måneder siden

Andre aktivister er blevet frigivet mod en betydelig kaution, svarende til flere års løn. Kautioner, der giver problemer for familie og venner, som skal garantere for "adfærden" hos disse aktivister, som er kommet ud af fængslet.

I denne ulige kamp oplever man mere og mere behovet for en faglig organisation i Iran, som kan samle alle disse protestbevægelser.

Der er dog også sejre for de iranske fagforeningsfolk. For eksempel den betingede løsladelse af Mahmoud Beheshti Langaroudi, en aktivist fra lærernes fagforening, som havde sultestrejket i 19 dage. Flere ting har uden tvivl medvirket til dette tilbagetog for det islamiske regime, blandt andet protester fra faglige organisationer i flere europæiske lande, Canada og Australien, og mobilisering fra den iranske venstreopposition og forskellige foreninger til forsvar for iranske arbejdere, som er dannet af iranske eksilgrupper. Dette viser endnu engang, hvor vigtig den internationale solidaritet er for de kampe, som arbejdere over hele verden er ude i.

20. december 2015

Behrooz Farahany er medlem af Socialistisk Solidaritet med Arbejdere i Iran
Oversat fra Europe Solidaire Sans Frontières af Karina Skov

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.