RELATEREDE ARTIKLER

En vej ud af krisen? Hvilken løsning for arbejderbefolkningen? Efter generalstrejken 28. april Brasilien ramt af første generalstrejke i 20 år Bliver Venezuela til et diktatur? Sandinisme eller "Danielisme"? Masseprotester over hele Mexico mod ”gasolinazo” - prisforhøjelser på el og benzin Historisk revolutionært massemøde Fidel Castro er død Skal vi stemme eller lade være? Temer opretter en komité for racerenhed Hilser freden velkommen, men presser på for social retfærdighed Bittersød eftersmag En blå bølge "Jordskredsvalget": Den bolivariske proces i krisetider »Vi vil have en hård venstrefløj, som fordømmer den politiske kaste og kæmper med arbejderne.« ”Der er ingen vej tilbage” "Hverken den 13. eller den 15. repræsenterer os" Vejen til folkemagt? Cuba: En sejr og et par risikomomenter Hvad har menneskerettighederne at gøre med en kanal i Nicaragua? Krise og modstand i Mexico Genvalg til Morales - revolutionær forandring stadig på dagsordenen? Den aktuelle debat handler om, hvordan man stopper offensiven fra den neoliberale højrefløj Kan et land have en revolutionær stat og en kapitalistisk økonomi? Vores Cuba Hernandez godkendt som vinder, anklager om valgsvindel Juni-vinden blæser stadig Da Pinochet inviterede nyliberalismen Ingen fredelig vej til socialisme Den folkelige opstand er retfærdig! Stop undertrykkelsen! Historien om en revolutionær Efter Chavez: Et muligt scenarie Nyt politisk landskab i Mexico Nederlag for højrefløjen, udfordringer til venstrefløjen “7. oktober: Chavez som præsident – 8. oktober: Ud med bureaukraterne” Argentinas eksempel fra 2001 Rio +20 og videre frem Topmøde i Venezuela starten på “ny historisk fase” Nye perspektiver for den antikapitalistiske venstrefløj Udsigt til et socialt og politisk forår Humalas sejr - et ryk til venstre Den neoliberale strategi slog fejl i Cuba Et farligt og modsætningsfyldt dokument Den venezuelanske revolution PT-valgsejr med bismag Venstrefløjen vinder valget, men højrefløjen gik frem Revolutionens udfordringer Den internationale situation sommeren 2010 Forsvar og styrk den bolivarianske revolution med et bevæbnet og mobiliseret folk Cochabamba viser vej Lav en aftale om jordens overlevelse! Solidaritet med indfødte folk fra den peruanske regnskov Konsolidering af kuppet i Honduras? Uafhængig kandidat udfordrer de to blokke Tiltrængt demokratisering af medierne Det herskende oligarkis kup Nationaliseringer og klassekamp Venstrefløjen sejrede Morales vandt – igen Alle er enige: De andre tabte Fri abort stoppet af veto Regionalvalg i Venezuela Mexico i krig Livet efter Fidel Peruviansk bondeoprører arresteret Karakteristiske træk ved erfaringerne fra Venezuela, Bolivia og Ecuador Historisk afstemning viser vilje til forandring Karakteristika ved udviklingen i Latinamerika Venezuelas arbejderbevægelse ved en skillevej Venezuelas revolution i krydsild

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Latinamerika

14.10.08 | Åge Skovrind

Tip en ven      |    Print  

Peru: Hugo Blanco – arresteret og løsladt

Solidaritet fra ind- og udland fik den peruanske bondeleder Hugo Blanco løsladt. Han var arresteret i forbindelse med en jordbesættelse af den oprindelige befolkning.

Hugo Blanco blev anklaget for at have tilknytning til en jordbesættelse, som indianske bønder gennemførte i Cuzco, Peru. Bønderne blev kørt væk fra marken og blev anklaget for ”modstand mod myndighederne”. Hugo Blanco selv var ikke en gang til stede ved besættelsen, men blev også pågrebet.

Hugo Blanco er 73 år og kendt både i Peru og internationalt for sin kamp til fordel for de fattigste og især den oprindelige indianske befolkning. Derfor gik der øjeblikkeligt en kampagne i gang for at få ham løsladt.

I 1960’erne var han leder af et bondeoprør i Cuzco-området i Peru. Han blev fanget af militæret og idømt 25 års fængsel. I 1976 blev han løsladt og udvist til Sverige efter en omfattende international solidaritetskampagne.

I 1978, da militærdiktaturet var i gang med at forberede overgang til civilt styre, vendte han tilbage og var med til at danne det Revolutionære Arbejderparti (PRT) som den peruanske sektion af Fjerde Internationale. Han blev valgt til parlamentet for venstrefløjs-koalitionen FOCEP, og sad senere i det peruanske Senat for enhedspartiet Partido Unificado Mariateguista (PUM) frem til 1992, hvor han flygtede til Mexico of fik asyl, i kølvandet på Alberto Fujimoros statskup og indførelse af undtagelsestilstand i Peru.

Nu er Hugo Blanco midlertidigt løsladt, og i et brev takker han alle, som har krævet ham fri. Han skriver, at besætterne har papirer, som beviser, at jorden tilhører dem, og at ejeren af den ranch, der ligger på marken, beordrede politiet til at mishandle besætterne: ”en ordre som politiet velvilligt adlød”.
Med forundring konstaterer Hugo Blanco, at han selv blev arresteret på grund af ”vold og modstand mod myndighederne”, trods at han ikke var til stede, da besætterne blev ført bort.

Hans sag er endnu ikke afsluttet, men, skriver han, nu er hele landsbyen i oprør, og han bliver ofte bedt om at deltage i kampen mod angreb på den oprindelige befolkning og at koordinere et forsvar.

”Jeg lover at fortsætte den 500 år gamle kamp mod undertrykkelsen af vort folk, indtil mit sidste åndedrag,” slutter Hugo Blanco sit takkebrev.

Hele Hugo Blancos brev er oversat til engelsk på International Viewpoints hjemmeside.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.