RELATEREDE ARTIKLER

En vej ud af krisen? Hvilken løsning for arbejderbefolkningen? Efter generalstrejken 28. april Brasilien ramt af første generalstrejke i 20 år Bliver Venezuela til et diktatur? Sandinisme eller "Danielisme"? Masseprotester over hele Mexico mod ”gasolinazo” - prisforhøjelser på el og benzin Historisk revolutionært massemøde Fidel Castro er død Skal vi stemme eller lade være? Hilser freden velkommen, men presser på for social retfærdighed Bittersød eftersmag En blå bølge "Jordskredsvalget": Den bolivariske proces i krisetider »Vi vil have en hård venstrefløj, som fordømmer den politiske kaste og kæmper med arbejderne.« ”Der er ingen vej tilbage” "Hverken den 13. eller den 15. repræsenterer os" Vejen til folkemagt? Cuba: En sejr og et par risikomomenter Hvad har menneskerettighederne at gøre med en kanal i Nicaragua? Krise og modstand i Mexico Genvalg til Morales - revolutionær forandring stadig på dagsordenen? Den aktuelle debat handler om, hvordan man stopper offensiven fra den neoliberale højrefløj Kan et land have en revolutionær stat og en kapitalistisk økonomi? Vores Cuba Hernandez godkendt som vinder, anklager om valgsvindel Juni-vinden blæser stadig Da Pinochet inviterede nyliberalismen Ingen fredelig vej til socialisme Den folkelige opstand er retfærdig! Stop undertrykkelsen! Historien om en revolutionær Efter Chavez: Et muligt scenarie Nyt politisk landskab i Mexico Nederlag for højrefløjen, udfordringer til venstrefløjen “7. oktober: Chavez som præsident – 8. oktober: Ud med bureaukraterne” Argentinas eksempel fra 2001 Rio +20 og videre frem Topmøde i Venezuela starten på “ny historisk fase” Nye perspektiver for den antikapitalistiske venstrefløj Udsigt til et socialt og politisk forår Humalas sejr - et ryk til venstre Den neoliberale strategi slog fejl i Cuba Et farligt og modsætningsfyldt dokument Den venezuelanske revolution PT-valgsejr med bismag Venstrefløjen vinder valget, men højrefløjen gik frem Revolutionens udfordringer Den internationale situation sommeren 2010 Forsvar og styrk den bolivarianske revolution med et bevæbnet og mobiliseret folk Cochabamba viser vej Lav en aftale om jordens overlevelse! Solidaritet med indfødte folk fra den peruanske regnskov Konsolidering af kuppet i Honduras? Uafhængig kandidat udfordrer de to blokke Tiltrængt demokratisering af medierne Det herskende oligarkis kup Nationaliseringer og klassekamp Venstrefløjen sejrede Morales vandt – igen Alle er enige: De andre tabte Fri abort stoppet af veto Regionalvalg i Venezuela Mexico i krig Livet efter Fidel Hugo Blanco – arresteret og løsladt Peruviansk bondeoprører arresteret Karakteristiske træk ved erfaringerne fra Venezuela, Bolivia og Ecuador Historisk afstemning viser vilje til forandring Karakteristika ved udviklingen i Latinamerika Venezuelas arbejderbevægelse ved en skillevej Venezuelas revolution i krydsild

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Latinamerika

17.09.16 | Laura Capriglione

Tip en ven      |    Print  

Brasilien: Temer opretter en komité for racerenhed

Kup-regeringen (der fik presset rigsretssagen mod Dilma Rousseff igennem), ledet af Michel Temer, har givet et meget klart signal - et signal, der tramper på menneskerettighederne for den del af befolkningen, der er af ”afrikansk herkomst”.

Vi ser her en frygtelig ny udgave af de metoder, som nazisterne og det racistiske regime i Sydafrika anvendte. Intet kunne være mere skændigt end den beslutning, der er taget af ”Sekretariatet for befolkningsforhold og beskæftigelse”, der hører under ministeren for udviklings- og ledelsesplanlægning. Han hedder Dyogo de Oliveira og støttede kuppet. Man har besluttet at oprette et racetribunal, der skal kontrollere, om det er ægte sorte, der definerer sig selv som sådan, ved offentlige optagelsesprøver til stillinger i den føderale administration, hos de regionale regeringer, i offentlige institutioner, offentlige virksomheder eller blandede selskaber under kontrol af forbundsstaten.

Ja, det står der. ”Normativ Orientering, nr. 3”, 1. august, 2016, offentliggjort i Diario Oficial da União, foreskriver oprettelsen af en kommission, der får til opgave at efterprøve ”egen-erklæringer om sorthed”. Ifølge regeringen drejer det sig om at undgå svindel. En af den ”positive særbehandling”, som blev iværksat af præsident Dilma Rousseff (PT), var indførelsen af kvoter ved de optagelsesprøver, der blev arrangeret inden for den offentlige sektor, og som fastsatte, at mindst 20 procent af de nyansatte skulle være sorte.

For at indgå i denne kvote, var kandidaternes egen-erklæring tilstrækkelig. Men i republikken, som den ser ud efter Temers kup, er det ikke længere tilfældet.

Nu skal kandidaterne, efter deres egen-erklæringer, fremvise deres krop for ”Tribunalet for Racesandhed”, så man kan se, om de er sorte nok, brune nok, om deres hår er kruset nok...Og det er ikke nok, at kandidaterne viser fotos af deres sorte eller mestiz-forældre for at bevise, at de er af ”afrikansk herkomst”.

Ifølge det racistiske planlægningsministerium er det bare et spørgsmål om at kontrollere en persons fysiske udseende fra hoved til tå, med andre ord ”et individs fysiske karakteristika, der er det rationelle kriterium, der gør det muligt at se, om kandidater drager uberettiget fordel af kvoter forbeholdt sorte”.

Denne fremgangsmåde er den internationale sorte bevægelse velbekendt med. Den første mere omfattende lovgivning, som blev indført af apartheid-regimet i Sydafrika, var den lov, der hed ”klassifikation af befolkningen”, der fra 1950 og frem formaliserede inddelingen i racer ved at introducere et identitetskort for alle over 18, hvoraf det fremgik, hvilken racemæssig befolkningsgruppe personen tilhørte.

Og her i Brasilien er der, på det racistiske planlægningsministeriums initiativ, blevet oprettet officielle ekspertgrupper og råd, der skal træffe afgørelse vedrørende enkeltindividers ”race” i de tilfælde, hvor de ikke klart har kunnet identificeres i forhold til de etniske klassifikationskriterier. Det indebærer, at man inden for den samme familie kan finde tilfælde, hvor familiens medlemmer er blevet inddelt i forskellige racer. Vi har altså eksempler på familier, hvor én bror er blevet anerkendt som værende ”af afrikansk herkomst”, mens en anden er ”rent hvid”.

Dette initiativ fra racisterne i ministeriet har i virkeligheden udelukkende til formål at indføre restriktioner i forhold en meget stor del af den brasilianske befolkning, der i de senere år er begyndt at vedkende sig deres sorte eller oprindelige herkomst med stolthed, i stedet for at skjule den under en falsk og hyklerisk ”hvidtning”, der altid var det, som blev foretrukket af de brasilianske tilhængere af racehygiejne, og af dem, der forfægtede de hvides og europæernes overlegenhed.

Det er det blændende skarpe fokus på vore slaveforfædres lidelser gennem anerkendelse af vores ”afrikanske herkomst”, som racisterne går til angreb på med ivrig bistand af deres racistiske dommeres hovmod. Det vil vi ikke tillade!

Efterskrift
Jeg har læst nogle reaktioner på de sociale medier fra folk, der er bekymrede over svindel inden for kvotesystemet. Hvis vi skal tale om demokratisk respekt, så vil jeg gerne komme med nogle supplerende argumenter.

1) Formålet med racekvoterne er at overvinde den historiske racisme, som bestemte dele af befolkningen ud fra etnisk-racemæssige forhold har været ofre for. Og den etniske gruppe er noget, der går langt ud over det fysiske udseende, da det også forudsætter følelsen af et tilhørsforhold til en racemæssig/kulturel/social/historisk gruppe, der er udsat for diskrimination. Du er ikke sort, bare fordi din hud indeholder et bestemt kvantum melanin, men primært fordi du har levet dit liv som sort, med alt hvad det indebærer af udstødelse. Hvor mange sorte er ”halv-hvide”, fordi de er produkt af en tvungen ”blanding”, med andre ord resultat af voldtægter, der er begået af hvide mænd? Og det er af disse grunde, at egen-erklæring blev valgt som det grundlæggende kriterium af dem, der indførte kvoterne.

2) Det er ikke sandt, at der er tusinder af hvide, der giver sig ud for at være sorte for at tilrane sig de sortes rettigheder..Antallet af eksempler på svindel inden for kvotesystemet er helt ubetydeligt, noget, som selv fjender af enhver form for ”positiv særbehandling” indrømmer.

3) Og hvis vi så vælger at se bort fra dette endda meget beskedne antal tilfælde af svindel, er der meget mere respektfulde måder at undersøge en persons ”sorthed” på end at sætte vedkommende foran en kommission af racistiske dommere. Vi kan f.eks. se på, hvad man gjorde i Sao Paolo, da der var en, der var blevet meldt for svindel: ”Som bevis kan kandidaterne fremlægge dokumenter med et foto, men også personlige fotos eller fotos af deres forfædre indtil andet led. De kan også fremlægge officielle dokumenter, hvor der er indikation af race eller farve, som f.eks. ”vished om fødsel” (et dokument, der accepteres som en fødselsattest i Brasilien) af vedkommende person, eller af den pågældendes bedsteforældre!”

4) Og når alt kommer til alt, hvad er det så for dommere, som man vil blive stillet over for ved dette racetribunal, der er blevet oprettet af tilhængere af kuppet?


Denne artikel blev første gang offentliggjort i Correio de Cidadania, 18. august 2016. Her oversat fra engelsk i International Viewpoint af Niels Overgaard Hansen

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.