RELATEREDE ARTIKLER

Videnskaben misbrugt for at fremme racisme Jihadismens dobbelthed Internationalisme fra neden mod Fort Europa Ti teser om det yderste højre i Europa Racistisk sexisme gavner ikke kvinder Krystalnat og terror Welcome to Denmark Welcome to Denmark To be or not to be – en ven af Enhedslisten Dansk Folkeparti og den danske højrepopulisme De fremmedfjendske lister Nej til dialog med Danskernes Parti Aktionen mod Gyldent Daggry Bureaukratisk kapitalistisk? Svækket nynazisme? Hvilken Breivik? Optøjer afspejler sociale problemer Permanent ophold bliver nemmere Sejr for antiracismen i Aarhus Bombemordet i Søllerødgade Slut med point på kærlighed Kan nynazisme bekæmpes alene ved forebyggende arbejde? Fair integration? Norges tragedie må sætte Europa i aktion mod ekstremismen Blandt nynazister i den jyske hovedstad Etniske mindretal får pisk Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Støt de tvangsudviste irakere Integration eller tvang? Bekæmp fascismen Asylansøgere og statsborgere delte citroner Anti-nazister trodsede mediehetz Nynazistisk vold i Århus Neo-fascister opruster under Berlusconi "Utryghedsskabende"? SDs nye principprogram Post Danmark - resultatet af statslig misregimente Regeringen blæser til vandkamp Den sidste olie (fra Nordsøen…) For de rige og formuende (2) ”New Public Management” – eller ”Regnedrengenes Amokløb” Sammenhold mod Uber For de rige og formuende DF´s vælgere er ordentlige mennesker! Fattigdomsgrænsen er kun toppen af isbjerget Hvem betaler, når Løkke ryster posen? Finansloven er en tillidserklæring til regeringen De rige svin slap igen alt for let Recepten til S og SF Winter is coming Nytårshilsen fra en anden planet Landsdækkende aktionsdag 2. oktober Fortryder, men lægger linjen Enhedslistens rolle under en S-R-SF-regering SRSF-regeringen og klimaet En antibureaukratisk regering? S og SF på afveje i Fair Løsning 2020 Fagforeningsfolk vil stille krav til en rød regering Om SF's højredrejning og fremgang Fem års mobilisering baner vejen for ny regering Kommunale 3F’ere kræver rød regering Kampen for holdbare industriarbejdspladser Mail-gate: Næste offer bliver vel tyngdeloven Velkommen til veltilpassede udlændinge Profitstyringen af energiforsyningen skal stoppes I clinch med systemet Hvem skal betale? Vi holder sammen på Danmark S-SF og klimavisionerne Rejs krav om behovsstyret produktion Dyrere og dårligere post i vente Fattigdommen vokser Når Helle og Villy overtager krisen Socialdemokratiet – et sikkert kort?

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anti-racisme | Dansk politik

14.10.16 | Svend Vestergaard Jensen

Tip en ven      |    Print  

Frifundet: Lille sejr midt i en humanitær katastrofe

Fire unge aktivister blev den 11. oktober frifundet efter anklage om menneskesmugling. De var med til at sejle 17 flygtninge over Øresund til Sverige i september sidste år. Mange flygtninge ønskede ikke at lade sig registrere og dermed starte asylbehandlingen i Danmark.

Aktionerne foregik i en periode, hvor flygtninge kom til Europa i titusindvis. Gennem Tyrkiet til Europa, over Middelhavet til Europa med stor risiko for at ende på havets bund, hvilket tusinder har gjort. På flugt fra krig og elendighed. Masser af mennesker i Danmark hjalp spontant de nyankomne og organiserede sig i et omfang, der ikke er set i nyere tid. Organiseringer som Venligboerne og Welcome to Denmark og uden tvivl et hav af lokale, hjalp flygtninge og migranter.

En del tog til grænserne for at hjælpe dem, der ankom. De gav flygtninge et lift op i landet, varmt tøj, fandt steder, hvor de kunne overnatte. Handlinger, der er meget humane og som synes at ligge fjernt fra kriminelle handlinger. Tusinder af mennesker ønskede at hjælpe folk i nød.

Aktioner sætter fokus
De fire unge på anklagebænken i Københavns Byret havde set disse flygtningestrømme komme til Danmark og set dem vandre ud ad bl.a. danske motorveje. De satte hurtigt aktioner i gang, hvor der skulle hjælpes. De konkrete aktioner havde udgangspunkt i SUFs solidaritetsarbejde her - Socialistisk Ungdoms Front.

En af de anklagede og nu frifundet er Annika Holm Nielsen. Hun er træt, men lettet. På spørgsmålet, om hun fortryder deres handlinger, siger hun til Socialistisk Informations:

"Jeg vil til enhver tid opfordre andre til at gøre det samme. Folk i nød skal hjælpes. Og kampen fortsætter. Opgaverne bliver ikke mindre. Vi har med vores aktioner og denne retssag været med til at sætte fokus på problemstillingen."

"Fokus gælder også politikerne. Hvad er konsekvenserne af deres politik? Grænsekontrollen er jo en opskrift på, at andre lande kan gøre det samme. Men heldigvis er der rundt om i Europa masser af græsrodsinitiativer i gang, på mange fronter."

Loven må ændres
De fire blev frifundet i Byretten, men flere andre er gennem de seneste måneder blevet dømt for at have transporteret folk på flugt. I Folketinget stiller Enhedslisten og Alternativet lovforslag om at afkriminalisere hjælp til flygtninge. De to partier vil have udlændingeloven omformuleret, så man kun straffes for menneskesmugling, hvis aktiviteten sker for egen vindings skyld.

"Vi har sat fokus på, at lovgivningen skal ændres," siger Annika og fortsætter:

"Fokus på en humanitær katastrofe, og at den ikke kan og ikke må løses med hegn og pigtråd omkring landegrænserne i Europa og rundt om EU. Ifølge EUs flygtningekommissær er 3211 omkommet på deres flugt og rejse over Middelhavet alene i år. Og det har også været vigtigt at få fortalt igen og igen, at Vesten har ansvar for det, der er sket og sker i Mellemøsten."

Under hele dagen ved retsmødet i Byretten København var er demonstrationsmøde ude foran retsbygningen og pressemøde lige efter aktivisternes frifindelse. Det var bl.a. arrangeret af foreningen Medmenneskesmuglerne, der havde udgivet en løbeseddel, der afslutter med følgende ord:

”- alle mennesker på flugt skal hjælpes, da Europas regeringer ikke vil tage ansvar, gør vi
- ingen flygter for sjov - vi accepterer ikke termerne "velfærdsturister" og "bekvemmelighedsflygtninge"
- ingen mennesker er illegale - alle har ret til at bo, arbejde og stifte familie, hvor de vil
- at hjælpe flygtninge er ikke et økonomisk problem.”

En sag er slut og vundet. Men antallet af flygtninge mod Europa er ikke blevet mindsket imens. Aktioner og hjælp er i gang overalt for hjælpe flygtningene!

 

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.