RELATEREDE ARTIKLER

En vej ud af krisen? Hvilken løsning for arbejderbefolkningen? Efter generalstrejken 28. april Brasilien ramt af første generalstrejke i 20 år Bliver Venezuela til et diktatur? Sandinisme eller "Danielisme"? Masseprotester over hele Mexico mod ”gasolinazo” - prisforhøjelser på el og benzin Fidel Castro er død Skal vi stemme eller lade være? Temer opretter en komité for racerenhed Hilser freden velkommen, men presser på for social retfærdighed Bittersød eftersmag En blå bølge "Jordskredsvalget": Den bolivariske proces i krisetider »Vi vil have en hård venstrefløj, som fordømmer den politiske kaste og kæmper med arbejderne.« ”Der er ingen vej tilbage” "Hverken den 13. eller den 15. repræsenterer os" Vejen til folkemagt? Cuba: En sejr og et par risikomomenter Hvad har menneskerettighederne at gøre med en kanal i Nicaragua? Krise og modstand i Mexico Genvalg til Morales - revolutionær forandring stadig på dagsordenen? Den aktuelle debat handler om, hvordan man stopper offensiven fra den neoliberale højrefløj Kan et land have en revolutionær stat og en kapitalistisk økonomi? Vores Cuba Hernandez godkendt som vinder, anklager om valgsvindel Juni-vinden blæser stadig Da Pinochet inviterede nyliberalismen Ingen fredelig vej til socialisme Den folkelige opstand er retfærdig! Stop undertrykkelsen! Historien om en revolutionær Efter Chavez: Et muligt scenarie Nyt politisk landskab i Mexico Nederlag for højrefløjen, udfordringer til venstrefløjen “7. oktober: Chavez som præsident – 8. oktober: Ud med bureaukraterne” Argentinas eksempel fra 2001 Rio +20 og videre frem Topmøde i Venezuela starten på “ny historisk fase” Nye perspektiver for den antikapitalistiske venstrefløj Udsigt til et socialt og politisk forår Humalas sejr - et ryk til venstre Den neoliberale strategi slog fejl i Cuba Et farligt og modsætningsfyldt dokument Den venezuelanske revolution PT-valgsejr med bismag Venstrefløjen vinder valget, men højrefløjen gik frem Revolutionens udfordringer Den internationale situation sommeren 2010 Forsvar og styrk den bolivarianske revolution med et bevæbnet og mobiliseret folk Cochabamba viser vej Lav en aftale om jordens overlevelse! Solidaritet med indfødte folk fra den peruanske regnskov Konsolidering af kuppet i Honduras? Uafhængig kandidat udfordrer de to blokke Tiltrængt demokratisering af medierne Det herskende oligarkis kup Nationaliseringer og klassekamp Venstrefløjen sejrede Morales vandt – igen Alle er enige: De andre tabte Fri abort stoppet af veto Regionalvalg i Venezuela Mexico i krig Livet efter Fidel Hugo Blanco – arresteret og løsladt Peruviansk bondeoprører arresteret Karakteristiske træk ved erfaringerne fra Venezuela, Bolivia og Ecuador Historisk afstemning viser vilje til forandring Karakteristika ved udviklingen i Latinamerika Venezuelas arbejderbevægelse ved en skillevej Venezuelas revolution i krydsild

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Latinamerika

08.01.17 | Åge Skovrind

Tip en ven      |    Print  

Argentina: Historisk revolutionært massemøde

Protester og strejker mod den konservative regering under præsident Mauricio Macri har givet den revolutionære valgfront FIT vind i sejlene. 20.000 deltog i politisk massemøde, som FIT arrangerede den 19. november på foldboldklubben Atlantas stadium.

Massemødet byggede videre på fremgangen for FIT (Arbejdernes Venstrefront) i novembervalget i 2015, hvor den unge Nicolas del Caño fik et flot resultat med 3,47 procent af stemmerne (mere om FIT her!). Det var det vigtigste massemøde, som den argentinske venstrefløj har organiseret i 30 år, skrev La Izquierda Diario, som udgives af PST (Socialistisk Arbejderparti), et af partierne i FIT. De to andre er Arbejderpartiet (PO) og Socialistisk Venstre (IS). FIT har fire medlemmer af Nationalforsamlingen, og en lang række folkevalgte på lokalt og regionalt niveau. Fronten har indflydelse i hundredvis af fagforeninger og er til stede i landets største fagforeninger.

FIT er også ledende i studenterråd på mange universiteter og gymnasier. Den har en styrkeposition I kvindebevægelsen, som den 19. oktober 2016 arrangerede en af de største demonstrationer mod kvindevold under parolen #NiUnaMenos – alene i Buenos Aires deltog over 100.000.

Over 20.000 deltog i det bevægede møde, som samlede store delegationer fra hele landet. Massemødet begyndte med, at repræsentanter fra forskellige organisationer marcherede ind på stadion, og centrale personer fra militante dele af arbejderbevægelsen, de unges bevægelse og kvindebevægelsen kom op på hovedscenen.

Efter en lang række bidrag sluttede Nicolas del Caño mødet. Han understregede, at ”vores kamp har ikke kun formål at gøre op med den nationale kapitalisme, men at få afskaffet imperialismen overalt.”

Med baggrund i sin aktive opbakning til arbejderkampe og folkelige bevægelser sagde del Caño, at mødet viste ”den enorme udvikling og politiske fremgang for Venstrefronten.”

Del Caño kritiserede den politiske klike, som beriger sig selv, når de får adgang til de offentlige kasser. ”De ved ikke, hvad det vil sige at leve for en arbejderløn,” sagde han.

I sin tale opfordrede FIT-lederen til at udvide Venstrefronten og optage venstrefløjspersoner og andre kræfter for at styrke fronten som et politisk alternativ.

Del Caño lagde afstand til såvel regeringen som den peronistiske opposition: ”Hvis Macri har haft held med at fremme sin dagsorden er det takket være den støtte, han har fået fra Sergio Massas Fornyelsesfront i Deputeretkammeret og i Senatet fra Fronten for Sejr, som har stemt for alle regeringens love.”

Både Fornyelsesfronten og Fronten for Sejr tilhører den peronistiske bevægelse i Argentina.

”Guvernører [i delstaterne] og bureaukrati i CGT [faglig landsorganisation] har også været medskyldige ved at acceptere fyringer og lønnedgang, uden så meget som at indkalde til en national strejkedag. Hver dag vokser vreden mod regeringen, men vi vil ikke tillade, at det skal bruges til at få peronisterne tilbage til magten.”

Få et indtryk af massemødet på denne video: https://youtu.be/J1QMhvkBewc

 

 

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.