RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Anarkismen under behandling Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Trotskij for begyndere Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

30.04.17 | Svend Vestergaard Jensen

Tip en ven      |    Print  

Bog-reception: Oktober-revolutionen i tale og på skrift

Forlaget Solidaritet holder reception med Paul le Blanc, en af bidragsyderne til ny antologi om den russiske revolution.

Den russiske revolution - for 100 år siden - er af både borgerlige og marxistiske historikere blevet karakteriseret som det 20. århundredes betydeligste begivenhed. Uanset hvilken politisk grundholdning man har, er det nødvendigt at kende til den russiske revolution, hvis man beskæftiger sig med historie og samfund. Selv 100 år efter denne revolution er emnet en lige så stor politisk slagmark som tidligere.

Derfor udgiver forlaget Solidaritet en antologi om den russiske revolution, for at give et marxistisk bidrag, og for at imødegå den smædekampagne, forskellige borgerlige historikere kommer med. Hvad gik revolutionen ud på? Hvordan forløb den? Hvilke konklusioner drager vi i dag? Det er nogle af de mange spørgsmål, som "1917 - Revolution og Kontrarevolution" - forsøger at svare på.

I den forbindelse holder forlaget Solidaritet en bogreception med en af bidragsyderne, Paul le Blanc, som vil tale om den russiske revolution. Han har også skrevet en antologi om Lev Trotskij, som udkom på Solidaritets forlag sidste år.

"1917 - Revolution og Kontrarevolution i Rusland" består af fire dele. Bertel Nygaard har skrevet et langt forord - Oktoberrevolutionen og historiens rytmebrud, som giver hovedtrækkene i den historiske udvikling og ruster hermed læseren til de dybere diskussioner om, hvad 1917-revolutionen var, og hvad den udviklede sig til. Som indlederen så musisk skriver: "Den bolsjevikiske revolution i november 1917 var et forsøg på at udnytte den spirende samfundsmæssige jazztids forskudte rytmer til at forme nye, utopiske fremtider".

Anden bidragsyder, afdøde Ernest Mandels tekst, "Statskup eller social revolution", har tidligere været udgivet på dansk, men indgår i denne antologi. Den indgår godt sammen med de andre tekster som bearbejdelse af den russiske revolutions erfaringer. Mandels tekst forholder sig til netop den type af revolutionsaffærdigelser, som stadig er en stor del af dagsordenen i aktuelle opfattelser og diskussioner af oktoberrevolutionen. I teksten sejler Mandel op mod den aktuelle diskussion, som blot affærdiger oktoberrevolutionen som et kup.

Paul le Blancs tekst, "Hvad kom oktober til at betyde" samler de aktuelle politiske og videnskabelige diskussioner. Den dækker ikke det samme store terræn som Ernest Mandel, men samler til gengæld op på nogle af kernespørgsmålene fra Mandels bidrag. Paul le Blanc skriver polemisk imod det antikommunistiske hegemoni, men er også kritisk over for dele af den bolsjevikiske politik.

Sidste bidrag er Curt Sørensens "Den russiske revolution i perspektiv", som giver årsager og sammenhæng fra revolutionsåret til konsolideringen af det stalinistiske bureaukratiske regime helt frem til og med Anden Verdenskrig. Men også en skitsering af udviklingen frem til i dag, så det nuværende politiske system i Rusland kan forstås. Undervejs introducerer Curt Sørensen en lang række afgørende historiske tolkningsdiskussioner, som ofte har en stærk politisk relevans.

Bogreceptionen markerer også udgivelsen af novellesamlingen "Revolution og derefter". Det sker i Solidaritetshuset lørdag den 13. maj kl. 14-17, Griffenfeldtsgade 41 på Nørrebro i København.

Paul Le Blanc er historieprofessor ved La Roche College i Pennsylvania, USA. Han har redigeret en række bøger, blandt andet Rosa Luxemburg: "Reflections and writings" og "From Marx to Gramsci: A reader in revolutionary marxist politics.

Paul le Blanc har ligeledes skrevet "Unfinished leninism" og er medudgiver af Trotskijs "Writings from exile". De fleste af hans bøger handler om arbejderbevægelse og socialisme. Han arbejder for tiden med at samle penge ind til en film om Trotskij: "The most dangerous man in the world". Paul le Blanc er medlem af International Socialist Organization i USA.

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.