RELATEREDE ARTIKLER

En vej ud af krisen? Hvilken løsning for arbejderbefolkningen? Efter generalstrejken 28. april Bliver Venezuela til et diktatur? Sandinisme eller "Danielisme"? Masseprotester over hele Mexico mod ”gasolinazo” - prisforhøjelser på el og benzin Historisk revolutionært massemøde Fidel Castro er død Skal vi stemme eller lade være? Temer opretter en komité for racerenhed Hilser freden velkommen, men presser på for social retfærdighed Bittersød eftersmag En blå bølge "Jordskredsvalget": Den bolivariske proces i krisetider »Vi vil have en hård venstrefløj, som fordømmer den politiske kaste og kæmper med arbejderne.« ”Der er ingen vej tilbage” "Hverken den 13. eller den 15. repræsenterer os" Vejen til folkemagt? Cuba: En sejr og et par risikomomenter Hvad har menneskerettighederne at gøre med en kanal i Nicaragua? Krise og modstand i Mexico Genvalg til Morales - revolutionær forandring stadig på dagsordenen? Den aktuelle debat handler om, hvordan man stopper offensiven fra den neoliberale højrefløj Kan et land have en revolutionær stat og en kapitalistisk økonomi? Vores Cuba Hernandez godkendt som vinder, anklager om valgsvindel Juni-vinden blæser stadig Da Pinochet inviterede nyliberalismen Ingen fredelig vej til socialisme Den folkelige opstand er retfærdig! Stop undertrykkelsen! Historien om en revolutionær Efter Chavez: Et muligt scenarie Nyt politisk landskab i Mexico Nederlag for højrefløjen, udfordringer til venstrefløjen “7. oktober: Chavez som præsident – 8. oktober: Ud med bureaukraterne” Argentinas eksempel fra 2001 Rio +20 og videre frem Topmøde i Venezuela starten på “ny historisk fase” Nye perspektiver for den antikapitalistiske venstrefløj Udsigt til et socialt og politisk forår Humalas sejr - et ryk til venstre Den neoliberale strategi slog fejl i Cuba Et farligt og modsætningsfyldt dokument Den venezuelanske revolution PT-valgsejr med bismag Venstrefløjen vinder valget, men højrefløjen gik frem Revolutionens udfordringer Den internationale situation sommeren 2010 Forsvar og styrk den bolivarianske revolution med et bevæbnet og mobiliseret folk Cochabamba viser vej Lav en aftale om jordens overlevelse! Solidaritet med indfødte folk fra den peruanske regnskov Konsolidering af kuppet i Honduras? Uafhængig kandidat udfordrer de to blokke Tiltrængt demokratisering af medierne Det herskende oligarkis kup Nationaliseringer og klassekamp Venstrefløjen sejrede Morales vandt – igen Alle er enige: De andre tabte Fri abort stoppet af veto Regionalvalg i Venezuela Mexico i krig Livet efter Fidel Hugo Blanco – arresteret og løsladt Peruviansk bondeoprører arresteret Karakteristiske træk ved erfaringerne fra Venezuela, Bolivia og Ecuador Historisk afstemning viser vilje til forandring Karakteristika ved udviklingen i Latinamerika Venezuelas arbejderbevægelse ved en skillevej Venezuelas revolution i krydsild

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Latinamerika

11.05.17 | BBC News

Tip en ven      |    Print  

Pensionsreformer: Brasilien ramt af første generalstrejke i 20 år

Brasilianske byer blev delvist lammet fredag den 28. april, da landet oplevede sin første generalstrejke i mere end to årtier.

Millioner af arbejdere, inklusive de ansatte i den offentlige transport og lærere, var blevet opfordret til at deltage af fagforeninger og folkelige organisationer.

De protesterende går imod præsidentens forslag til pensionsreformer.

Præsident Michel Temer hævder, at reformerne er nødvendige for at overvinde recessionen.

"Det bliver den største strejke i Brasiliens historie", sagde Paulo Pereira da Silva, præsident for fagforbundsgruppen, Forca Sindical.

Der finder demonstrationer sted over hele landet, og arrangørerne siger, at de går efter at lamme de større byer i stedet for at gå efter de små byer og landdistrikterne.

Deltagerne er imod regeringens foreslåede ændringer af pensionen, som skal til afstemning i Kongressen i næste uge (uge 19, red) og den kan ændre minimumspensionsalderen for mænd til 65 år og 62 år for kvinder. Offentligt ansatte har hidtil kunnet gå på pension langt tidligere.

Et forslag i kongressen, der skal svække arbejdslovgivningen er også fremsat tidligere i denne uge, og landet oplever en korruptionsskandale i stadig udvikling, en skandale, der er forbundet til mange top-politikere, hvad der yderligere forstærker offentlighedens utilfredshed.

Nogle demonstranter opsatte vejspærringer i forskellige byer, inklusiv Rio de Janeiro, Sao Paulo, Belo Horizonte og Brasilia.

Vejen til Sao Paulos internationale lufthavn var blandt de veje, der blev blokeret af brændende bildæk, tidligt om morgenen.

Meningsmålingerne antyder, at præsident Temer er yderst upopulær, men indtil nu err han endnu ikke blevet mødt med massedemonstrationer som fredagens strejke.

Mange både offentlige og private skoler er lukkede over hele landet. I Sao Paulo - landets største by - fungerer det meste af tog- og busdriften ikke. Der er få mennesker i gaderne og det opleves som en feriedag.

Regeringen siger, at det nuværende pensionssystem ikke kan opretholdes, og at det trækker hele økonomien ned. Fagforeningerne siger, at præsidenten ønsker at Brasiliens fattige skal betale prisen for landets økonomiske nød.

Uanset hvordan det går med deltagelsen i protesten, så ser Temer stadig ud til at stå stærkt i kongressen. Tidligere på ugen vandt han en afstemning om hans arbejdsmarkedsreformer med en større margin end nødvendigt.

Det har været kendetegnende for præsidenten: En præsident, der er upopulær blandt befolkningen, men i stand til at få gennemført ting i kongressen.

En talsmand for den Anglikanske Kirke i kystbyen Recife, sagde til BBC, at kirken også ville deltage i strejken.

"Officielt har kirken indtaget den stilling, at man opfordrer sine medlemmer til at tage del i protesten, fordi den forstår den politiske situation", sagde han og refererer til bekymringer over levestandarden.

Præsident Temer siger, at beskæringen af pensionsydelsen og den øgede tilbagetrækningsalder vil udbedre den finansielle situation i landet, nu hvor det gennemløber den værste nedtur i mere end hundrede år.

Præsidenten siger, at nedskæringerne er påkrævede for at undgå fremtidige kriser, som dem, der har ramt Portugal, Spanien og Grækenland.

Landet er også ramt af voksende arbejdsløshed.

Regeringens nyeste statistikker fortæller, at mere end 14 millioner brasilianere er arbejdsløse.

BBC News, 28. april 2017

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.