RELATEREDE ARTIKLER

"Utryghedsskabende"? Post Danmark - resultatet af statslig misregimente Lille sejr midt i en humanitær katastrofe Regeringen blæser til vandkamp Den sidste olie (fra Nordsøen…) For de rige og formuende (2) ”New Public Management” – eller ”Regnedrengenes Amokløb” Sammenhold mod Uber For de rige og formuende DF´s vælgere er ordentlige mennesker! Fattigdomsgrænsen er kun toppen af isbjerget Hvem betaler, når Løkke ryster posen? Welcome to Denmark Finansloven er en tillidserklæring til regeringen De rige svin slap igen alt for let Dansk Folkeparti og den danske højrepopulisme Recepten til S og SF Winter is coming Nytårshilsen fra en anden planet Landsdækkende aktionsdag 2. oktober Optøjer afspejler sociale problemer Permanent ophold bliver nemmere Fortryder, men lægger linjen Enhedslistens rolle under en S-R-SF-regering Slut med point på kærlighed SRSF-regeringen og klimaet En antibureaukratisk regering? S og SF på afveje i Fair Løsning 2020 Fagforeningsfolk vil stille krav til en rød regering Om SF's højredrejning og fremgang Fem års mobilisering baner vejen for ny regering Kommunale 3F’ere kræver rød regering Kampen for holdbare industriarbejdspladser Mail-gate: Næste offer bliver vel tyngdeloven Velkommen til veltilpassede udlændinge Profitstyringen af energiforsyningen skal stoppes I clinch med systemet Hvem skal betale? Etniske mindretal får pisk Vi holder sammen på Danmark S-SF og klimavisionerne Rejs krav om behovsstyret produktion Dyrere og dårligere post i vente Fattigdommen vokser Når Helle og Villy overtager krisen Socialdemokratiet – et sikkert kort?

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Dansk politik

13.05.17 | Arne Lund

Tip en ven      |    Print  

Kommentar: SDs nye principprogram

Hvor ville det være velgørende, om Socialdemokratiet mente det samme, når partiet sad i regering, som når partiet er i opposition.

Tag fx forslaget om en (minimal) afgift på højfrekvente valutatransaktioner, dvs. den spekulationskapital, der kun eksisterer på internettet.

Thorning-regeringen ville kun gå med til at indføre afgiften, hvis den var global, ikke noget med at begynde i det små. Ikke noget med at støtte Tyskland og Frankrig her. Forslaget blev afvist, fordi det angiveligt ville koste vækst og arbejdspladser.

I dag er SD vendt på en tallerken, og støtter nu forslaget - og tak for det. Uvist om det er fordi partiet er blevet klogere. Eller om det er fordi SD nu er i opposition, og så mener man pr. automatik det modsatte af, hvad man mente, dengang man sad i regering. Rollerne er i hvert fald byttet om, og nu er det finansminister Kristian Jensens tur til at hævde, at afgiften vil koste vækst og arbejdspladser.

Problemstillingen er aktuel i forbindelse med Socialdemokratiets nye principprogram "Fælles om Danmark". Et velmenende oplæg til "Danmarks største politiske samtale", som det hedder. Mange ord (og klicheer om lighed og fællesskab), og om hvordan SD vil tackle såvel nutiden, som de udfordringer, der kommer. Det er der bestemt også brug for.

Nu skal et principprogram jo ikke indeholde konkrete politiske forslag. Men det er vel ikke urimeligt at forlange, at det ikke er så svævende, ja nærmest lyrisk, som her. Om bæredygtighed og ansvar hedder det: "I en moderne verden er det vigtigt at huske, at vi mennesker stadig lever af og i samspil med naturen og dens kræfter. Vi mener, at mennesker har en forpligtelse til at passe på den natur og de dyr, vi deler jorden med. Planter og dyr er værdifulde for os, men de har også en værdi i sig selv. Derfor skal vi passe på miljøet omkring os og altid søge at indrette produktion bæredygtigt og under hensyntagen til dyrs velfærd. Vores generation har desuden et ansvar over for fremtidige generationer. Vi skal passe på naturens ressourcer, så vores børn og børnebørn ikke over¬tager jorden i en dårligere tilstand, end den er nu".

Om citatet er copy-pastet fra DFs principprogram, skal jeg ikke kunne sige, men det ligner.

Det bliver ikke bedre på side 23, her opremses de kendte risici ved fortsat brug af fossile brændstoffer: "Fremtiden kan blive endnu værre, hvis vi ikke får stoppet temperaturstigningerne. For Social¬demokratiet er det derfor en bunden opgave grundlæggende at forny den måde, vi forbruger og producerer energi på".

Dette blev skrevet i de dage, hvor SD sagde ja til regeringens aftale med Mærsk om at fortsætte udvindingen af olie og gas i Nordsøen, og uden hensyn til nødvendigheden af, at mindske udvindingen og brugen af fossil energi. Det er den forkerte vej at gå, hvis Danmark skal leve op til klimaaftalen fra Paris om at bremse i de igangværende klimaforandringer.

Hvordan vil SD gribe sagen an? Intet bud. Læseren får dog at vide, at løsningen ikke er at forsage økonomisk vækst, thi den vil være dødsdømt på forhånd. For "mennesket vil altid søge at skabe vækst og fremgang." Det var dog fa´ens til blind tro på markedskræfternes løgn og latin, og mangel på viden om, at vækst også kan være immateriel. Fx vækst i viden, offentlig sundhed, genanvendelige ressourcer, social sikkerhed, mindre forurening og meget andet.

Det sidste er nok det, Sass Larsen kalder for utopisk humanisme, og den har han som bekendt smidt ud af partiet. Derfor er det glædeligt, at han og partiets højrefløj, der har siddet tungt på programudvalget, dog i det mindste vil fremme en bæredygtig udvikling. Hvad bæredygtighed indebærer, må enhver gætte sig til, især set i lyset af, at væksten ikke skal forsages.

Jeg sidder efter læsning af principprogrammet med en undren over, hvorfor SD, da partiet sidst havde regeringsmagten, reelt gjorde så utrolig lidt for at fremme en bæredygtig udvikling på fx transportområdet (og på de fleste andre områder med). Hvad enten det så var sikrere skoleveje, øget tilgængelighed for handicappede, en hurtigere udfasning af de mest forurenende biler, massiv udbygning af den kollektive trafik og lavere takster, gods på skinner, anlæg af flere cykelstier, fremme af elbiler, osv.

Men det ville måske have sat den vækst i stå, som SD mener, vi ikke kan være foruden?

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.