RELATEREDE ARTIKLER

En vej ud af krisen? Efter generalstrejken 28. april Brasilien ramt af første generalstrejke i 20 år Bliver Venezuela til et diktatur? Sandinisme eller "Danielisme"? Masseprotester over hele Mexico mod ”gasolinazo” - prisforhøjelser på el og benzin Historisk revolutionært massemøde Fidel Castro er død Skal vi stemme eller lade være? Temer opretter en komité for racerenhed Hilser freden velkommen, men presser på for social retfærdighed Bittersød eftersmag En blå bølge "Jordskredsvalget": Den bolivariske proces i krisetider »Vi vil have en hård venstrefløj, som fordømmer den politiske kaste og kæmper med arbejderne.« ”Der er ingen vej tilbage” "Hverken den 13. eller den 15. repræsenterer os" Vejen til folkemagt? Cuba: En sejr og et par risikomomenter Hvad har menneskerettighederne at gøre med en kanal i Nicaragua? Krise og modstand i Mexico Genvalg til Morales - revolutionær forandring stadig på dagsordenen? Den aktuelle debat handler om, hvordan man stopper offensiven fra den neoliberale højrefløj Kan et land have en revolutionær stat og en kapitalistisk økonomi? Vores Cuba Hernandez godkendt som vinder, anklager om valgsvindel Juni-vinden blæser stadig Da Pinochet inviterede nyliberalismen Ingen fredelig vej til socialisme Den folkelige opstand er retfærdig! Stop undertrykkelsen! Historien om en revolutionær Efter Chavez: Et muligt scenarie Nyt politisk landskab i Mexico Nederlag for højrefløjen, udfordringer til venstrefløjen “7. oktober: Chavez som præsident – 8. oktober: Ud med bureaukraterne” Argentinas eksempel fra 2001 Rio +20 og videre frem Topmøde i Venezuela starten på “ny historisk fase” Nye perspektiver for den antikapitalistiske venstrefløj Udsigt til et socialt og politisk forår Humalas sejr - et ryk til venstre Den neoliberale strategi slog fejl i Cuba Et farligt og modsætningsfyldt dokument Den venezuelanske revolution PT-valgsejr med bismag Venstrefløjen vinder valget, men højrefløjen gik frem Revolutionens udfordringer Den internationale situation sommeren 2010 Forsvar og styrk den bolivarianske revolution med et bevæbnet og mobiliseret folk Cochabamba viser vej Lav en aftale om jordens overlevelse! Solidaritet med indfødte folk fra den peruanske regnskov Konsolidering af kuppet i Honduras? Uafhængig kandidat udfordrer de to blokke Tiltrængt demokratisering af medierne Det herskende oligarkis kup Nationaliseringer og klassekamp Venstrefløjen sejrede Morales vandt – igen Alle er enige: De andre tabte Fri abort stoppet af veto Regionalvalg i Venezuela Mexico i krig Livet efter Fidel Hugo Blanco – arresteret og løsladt Peruviansk bondeoprører arresteret Karakteristiske træk ved erfaringerne fra Venezuela, Bolivia og Ecuador Historisk afstemning viser vilje til forandring Karakteristika ved udviklingen i Latinamerika Venezuelas arbejderbevægelse ved en skillevej Venezuelas revolution i krydsild Falliterklæring for Chavez?

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Venezuela | Latinamerika

06.06.17 | Fabrice Thomas et Franck Gaudichaud

Tip en ven      |    Print  

Krise i Venezuela: Hvilken løsning for arbejderbefolkningen?

Krisen i Venezuela vokser uge for uge. De første ofre er de folkelige klasser, der allerede længe har lidt under sammenbruddet i økonomien, knaphed på varer og livsvigtig medicin, det sorte marked og udbredt korruption.

Det er også arbejderne og beboerne i de fattige kvarterer, som er de primære ofre for volden, hvad enten den kommer fra undertrykkelsesorganer med direkte eller indirekte tilknytning til staten, fra væbnede oppositionsgrupper eller fra mafiabander, som udnytter det nuværende kaos.

Maduro, hovedmål for protester
Den økonomiske og politiske krise, som kun er vokset i de seneste måneder, nåede et nyt højdepunkt, da præsident Maduros (efterfølger for Hugo Chavez, som døde i 2013) gav meddelelse om at indkaldelse af en grundlovgivende forsamling. Dette initiativ er åbenlyst et forsøg på at genvinde den mistede opbakning og genmobilisere de folkelige klasser.

Denne indkaldelse bliver mødt med en offensiv fra oppositionen, som er genforenet i det Fælles Demokratiske Rundbord (MUD - Mesa de la Unidad Democrática – en offensiv, som bakkes op af USAs regering og amerikanske medier og af deres trofaste allierede i verden. MUD er en koalition af forskelligrettede grupper, men under ledelse af neoliberale sektorer (såsom Henrique Capriles) og med en fascistisk oprørsperiferi. Denne politiske kraft bygger på sit flertal i Nationalforsamlingen fra valget i 2015 og forsøger at skabe grobund for protestdemonstrationer i gaderne, blandt andet med kommando-aktioner og økonomisk sabotage. Målet er så hurtigt som muligt at komme af med regeringen og afskaffe de sociale landvindinger fra 00´erne.

Men også fra andre sider er der kritik af Maduros initiativ med at indkalde Forsamlingen. Partier og organisationer på venstrefløjen og den yderste venstrefløj, og tidligere ledende Chavez-tilhængere, mener, at det er i strid med forfatningen fra 1999, som Chavez fik gennemført ved en folkeafstemning, og som sikrer en række rettigheder om demokratisk deltagelse. Især fordi den måde, de delegerede til den grundlovgivende forsamling skal vælges, fortsat er uklare, og samtidig har Maduro – som ikke har ligget lavere i meningsmålinger - har udsat regionale og faglige valg på ubestemt tid og siden slutningen af 2016 ...

Uenighed på venstrefløjen
Sammenstødene og urolighederne har allerede kostet mere end 60 døde, og demonstrationer og moddemonstrationer fortsætter i et klima, der efterhånden ligner indledningen til en borgerkrig.

I denne situation har de revolutionære grupper taget modsatrettede positioner. Indtil da har de fleste, samtidig med at de støttede den bolivarianske proces, fordømt begrænsningerne, modsigelserne og endda tilbageslagene: bureaukratiet, korruptionen, "boli-borgerskabet", førerdyrkelsen og især den økonomiske politik, som ikke tager fat om rødderne i landets kapitalisme, men holder fast i alliancer med de multinationale selskaber og en "udvindingsmodel", som fokuserer på olie og minedrift, mens man betaler dyrt af på udlandsgælden.

Men i den nuværende krise er der nogle, som vores kammerater i Marea Socialista, der markerer sig skarpt imod Maduros regering, som de kalder autoritær, og imod indkaldelse af den konstituerende forsamling, mens andre, som vores kammerater i Luchas, vil bakke op om indkaldelsen for at mobilisere arbejderklassen, forsvare dens krav, og først og fremmest dæmme op for den nyliberale offensiv og den imperialistiske strategi mod Venezuela [se note].

Hvad der er på spil lige nu, er naturligvis meget mere end Maduros skæbne. Det er enten den dramatiske afslutning på en proces, der har i mange år repræsenteret forhåbninger i hele Latinamerika, eller det er et afsæt for, at arbejderklassen forsvarer sine interesser og de nødvendige tiltag mod sine fjender: kapitalisterne, Washington, den hævngerrig højrefløj, og de bolivarianske bureaukrater.

Note: I juli 2016 besluttede en gruppe i den revolutionære organisation Marea Socialista (Socialistisk Bølge) at bryde ud og danne sin egen organisation Luchas (Liga Unitaria Chavista y Socialista). De to organisationers vurdering af den seneste udvikling i Venezuela kan læses (på engelsk) her (Marea Socialista) og her (Luchas).


Oversat fra ugeavisen L´Anticapitaliste (udgivet af NPA/Frankrig) af Åge Skovrind

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.