RELATEREDE ARTIKLER

Et morderisk angreb på kvinder og piger i Manchester Bekæmp terrorisme og islamofobi - forsvar de demokratiske frihedsrettigheder Islamofobi, nedskæringer og krise for venstrefløjen Slaget om Orgreave Solidaritet og modstand mod reaktionære kampagner Alan Thornett om fremtiden efter Brexit Socialistisk genforening Det islandske valg blev en overraskelse Corbyn og udfordringen for venstrefløjen Venstrefløjen og Jeremy Corbyn PR-konsulent i stedet for politiker For enhed og solidaritet i Europa, mod racisme og social dumping Brexit er en katastrofe, men kampen fortsætter (Også) venstrefløjen er uenige om ”remain” or ”leave” Påskeoprøret i Irland 1916 Jez, vi gjorde det! – et politisk jordskælv Opsigtsvækkende kampagne for Jeremy Corbyn Tyske lærere siger nej! SSP går med i venstrefløjs-alliance Valgresultatet kan føre til regeringskrise Vandafgifter: Strået der knækkede kamelens ryg Kun genopretning af velfærden kan få Sverigedemokraterna til at skrumpe De store taber Stem ”ja” og sig nej til nedskæringer Lærerne strejker i Norge Øresundstoget kører igen Kædeansvar i Sverige Hvad gik galt i Norge? Lancering af ”Left Unity” The Spirit of '45 Højrefløjen vinder på urealistiske løfter Nyt håb på venstrefløjen Nyt revolutionært parti i Island Den »svenske revolution« i 1917 Hvilken Breivik? Den socialistiske fremgang forduftede Hvilken vej for venstrefløjen? Hvad er Socialdemokratiet? Forsvar for velfærd giver Socialistische Partij forspring i meningsmålinger BLOCKUPY Frankfurt Afgørende valg i Nordrhein-Westfalen Privatisering af hospital stoppet Europa mod nedskæringer Norges tragedie må sætte Europa i aktion mod ekstremismen Island siger – igen - nej til at betale bankgæld Tid for klassekamp! Tid for organisering! Die Linkes succes i Nordrhein-Westfalen Nej til nedskæringer, ja til proportional repræsentation Postarbejdere kommer til at betale for privatisering 19.000 bygningsarbejdere i strejke Plan for et IMF-frit Island! Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Socialdemokratiet er dødt – Socialdemokratiet lever Så er valget overstået – og nogle spørgsmål trænger sig på Højrefløjen fremmaner det socialistiske spøgelse Rød-grønne til valg uden entusiasme Knebent flertal for ansøgning om medlemskab Jordskredssejr til venstrefløjen New Labours kollaps Faglig venstrefløj stiller op i EU-valget »Vi kan vinde den anden folkeafstemning om Lissabontraktaten« Norsk fagforening organiserer flere migranter end etniske nordmænd Protester baner vej for venstre-regering Parolen om ”britiske jobs til britiske arbejdere” er forkert Længe kan ondt forværres (islandsk folkevisdom) På randen af parlamentarisk sump

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Nordeuropa

10.06.17 | Alain Davies

Tip en ven      |    Print  

Valg i England: Et fantastisk resultat for Corbyn og Labour

Resultatet er en triumf for Labour. Selvom partiet mangler nogle få mandater for at kunne danne regering, så er det lykkedes Corbyn at foranledige den største vælgervandring fra det ene af de store partier til det andet siden 1945.

Meningsmålingerne viste et stemmetal på 26 procent eller 27 procent, men det endte på valgnatten med 40 procent - det er 12,8 millioner stemmer. Det er mere end Tony Blair fik i 2001 og 2005.

Med 649 pladser fordelt, har de konservative 318 pladser, et tab på 13 pladser, Labour har 261, en fremgang på 29, 35 pladser er gået til SNP [Scottish National Party], et tab på 21, Liberaldemokraterne er gået frem fra 4 til 12, Plaid Cymru [walisisk parti] har fortsat 3, De Grønne har 1 plads og UKIP er udslettet. Kensington & Chelsea er ikke færdigoptalt. En omtælling har allerede fundet sted og optællingen er udskudt til kl 18. [skrevet fredag eftermiddag, sædet gik til Labour/red.].

Valgdeltagelsen er steget med 2 procent til det højeste siden 1997. Deltagelsen blandt unge var uden fortilfælde i moderne tid. UKIPs vælgerbase forsvandt. Nuttall [UKIPs nuværende formand], kom ind som nummer tre, langt tilbage i Boston & Skegness.

Labour gjorde væsentlige fremskridt i både Wales og Skotland. SNP er stadig det største parti i Skotland, men de Konservative har vundet 12 pladser ind på dem, og Liberaldemokraterne har taget tre. I Wales tilbageerobrede Labour Gower, Cardiff North, og Vale of Clwyd fra de Konservative.

Jeremy Corbyn og John MacDonnell gør rigtigt i at sige, at de vil forsøge at danne en mindretalsregering, men det er klart, at May vil forsøge det samme. Resultatet er derfor ikke bare et "Hung Parliament" [et parlament, hvor intet enkeltparti har flertal - fantastisk udtryk! /red], men et parlament med den tyndeste og mest uligevægtige sammensætning, som i praksis har en koalition mellem et krisebefængt Tory-parti og det ultrakonservative Democratic Unionist Party - et af de mest socialt konservative partier i Europa.

Dets medlemmer fornægter klimaforandringer, er imod abort og ligestillede ægteskaber, og de er for det meste bibelske kreationister. Dets kandidater anbefales af Ulster Defence Association, et sekterisk morderbande, der nu arbejder med svindel og narkotikahandel. Dette sammenrend giver Toryerne et flertal på to mandater. Selv hvis denne konstruktion kan flyve, vil den sandsynligvis være usandsynlig ustabil og vi skal forberede os på nyvalg inden årets udgang.

Labours valgkamp var spektakulær og havde stor gennemslagskraft. Resultatet er en personlig triumf for Jeremy Corbyn, som på den mest brutale måde blev udråbt til skurk fra starten af valgkampen og lige frem til enden. Torierne var ikke engang i stand til at udnytte de to frygtelige terror-angreb til deres fordel.

Manifestet [Labours valgprogram/red] ændrede valgkampen i samme øjeblik det var på gaden. Det mobiliserede hundredtusindvis af unge til at registrere sig som vælgere, tilslutte sig kampagnen, og stemme, i hvad der for mange var det første valg de deltog i. Ungdom, der er blevet brugt og misbrugt af skiftende regeringer, slog igen.

Vi ser, hvad der svarer til at kontinenter skifte plads, på adskillige niveauer i britisk politik. Labours anti-nedskæringsvalggrundlag appellerede til mange af de samme marginaliserede vælgere, som var tiltrukket af brexit. Valget er en massiv afvisning af nedskæringer, og det skaber en fundamental ændring i britisk politik. En ny generation har for første gang indtaget scenen, fuldstændig åben overfor den slags radikale alternativer, som Labour har fremført. For eksempel var studenterstemmer, der erobrede Canterbury, der ellers altid har tilhørt Toryerne, til Labour.

Corbyn har nu en stærk position i partiet. Labours højrefløj, der i to år har arbejdet på at miskreditere ham og komme af med ham, har lidt politisk nederlag og må træffe nogle beslutninger. Samtlige forudsigelser de har gjort om Corbynismen har vist sig forkerte. Det er på tide at slutte op bag Corbyn, eller gå til side.

I denne situation har det yderste venstre en klar opgave. Tilslut dig Corbyn-bevægelsen, hvis du ikke allerede har gjort det, hjælp ham med at forandre og demokratisere Labour. Uddyb det politiske spor han har lagt, og vær klar til at kæmpe i den næste valgkamp når den kommer.

Alain davies er medlem af Socialist Resistance, som er tilsluttet Fjerde Internationale. De fleste af deres medlemmer er aktive i Labour. 

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.