RELATEREDE ARTIKLER

En vej ud af krisen? Hvilken løsning for arbejderbefolkningen? Efter generalstrejken 28. april Brasilien ramt af første generalstrejke i 20 år Bliver Venezuela til et diktatur? Sandinisme eller "Danielisme"? Masseprotester over hele Mexico mod ”gasolinazo” - prisforhøjelser på el og benzin Historisk revolutionært massemøde Fidel Castro er død Skal vi stemme eller lade være? Temer opretter en komité for racerenhed Hilser freden velkommen, men presser på for social retfærdighed Bittersød eftersmag En blå bølge "Jordskredsvalget": Den bolivariske proces i krisetider »Vi vil have en hård venstrefløj, som fordømmer den politiske kaste og kæmper med arbejderne.« ”Der er ingen vej tilbage” "Hverken den 13. eller den 15. repræsenterer os" Vejen til folkemagt? Cuba: En sejr og et par risikomomenter Hvad har menneskerettighederne at gøre med en kanal i Nicaragua? Krise og modstand i Mexico Genvalg til Morales - revolutionær forandring stadig på dagsordenen? Den aktuelle debat handler om, hvordan man stopper offensiven fra den neoliberale højrefløj Kan et land have en revolutionær stat og en kapitalistisk økonomi? Vores Cuba Hernandez godkendt som vinder, anklager om valgsvindel Juni-vinden blæser stadig Da Pinochet inviterede nyliberalismen Ingen fredelig vej til socialisme Den folkelige opstand er retfærdig! Stop undertrykkelsen! Historien om en revolutionær Efter Chavez: Et muligt scenarie Nyt politisk landskab i Mexico Nederlag for højrefløjen, udfordringer til venstrefløjen “7. oktober: Chavez som præsident – 8. oktober: Ud med bureaukraterne” Argentinas eksempel fra 2001 Rio +20 og videre frem Topmøde i Venezuela starten på “ny historisk fase” Nye perspektiver for den antikapitalistiske venstrefløj Udsigt til et socialt og politisk forår Humalas sejr - et ryk til venstre Den neoliberale strategi slog fejl i Cuba Et farligt og modsætningsfyldt dokument Den venezuelanske revolution PT-valgsejr med bismag Venstrefløjen vinder valget, men højrefløjen gik frem Revolutionens udfordringer Den internationale situation sommeren 2010 Forsvar og styrk den bolivarianske revolution med et bevæbnet og mobiliseret folk Cochabamba viser vej Lav en aftale om jordens overlevelse! Solidaritet med indfødte folk fra den peruanske regnskov Konsolidering af kuppet i Honduras? Uafhængig kandidat udfordrer de to blokke Tiltrængt demokratisering af medierne Det herskende oligarkis kup Nationaliseringer og klassekamp Venstrefløjen sejrede Morales vandt – igen Alle er enige: De andre tabte Regionalvalg i Venezuela Mexico i krig Livet efter Fidel Hugo Blanco – arresteret og løsladt Peruviansk bondeoprører arresteret Karakteristiske træk ved erfaringerne fra Venezuela, Bolivia og Ecuador Historisk afstemning viser vilje til forandring Karakteristika ved udviklingen i Latinamerika Venezuelas arbejderbevægelse ved en skillevej Venezuelas revolution i krydsild

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Latinamerika

27.11.08 | Christina Celeste Nielsen

Tip en ven      |    Print  

Uruguay: Fri abort stoppet af veto

Det, som kunne være blevet en historisk forandring for Uruguays kvinder, blev forhindret af præsident Tabaré Vázquez.

Den 13. november stoppede han med sit veto en ny lov, der ville tillade abort. Senatet havde to dage inden, med sytten for og tretten imod, stemt for at afkriminalisere abort i graviditetens første tre måneder.
Samtlige senatorer fra den regerende venstrekoalition Frente Amplio (FA) stemte for den nye “Lov om seksuel sundhed og reproduktion”, mens oppositionspartierne stemte imod. I deputeretkammeret var loven ugen før blevet godkendt med en stemmes flertal – 49 mod 48.

"Et nyt menneske"
Vázquez, som også tilhører FA, havde allerede tidligere forklaret, at han af “moralske årsager” ville stoppe lovens abortparagraf ved at bruge sin vetoret. Vázquez mener, at befrugtningen er lig et nyt menneske, som er omfattet af internationale menneskerettighedskonventioner. I stedet for fri abort skriver han, at: “I overensstemmelse med vores folks selvopfattelse, er det mere passende at søge en løsning baseret på den solidaritet, der kan støtte moderen og hendes lille barn (…) og på denne måde redde dem begge.”

Selv om hans veto således var ventet, har parlamentsmedlemmer, som støtter retten til abort, iheller ikke dem fra FA, søgt at udnytte de grundlovsmæssige muligheder, for at forhindre hans veto. Det ville have indebåret en direkte konfrontation inden for koalitionen – vel at mærke mindre end et år før det næste parlamentsvalg. Ingen turde tage dette skridt.

Abortdiskussionen har vakt stærke følelser for og imod. Montevideos ærkebiskop Nicolás Cotuno truede med at bandlyse (eller “exkommunikere” for at bruge hans egne ord) alle de parlamentsmedlemmer, som stemte for loven. Landets katolske biskopkonference bekræftede også dette nogle dage før afstemningen i Senatet. Den lange og intensive debat i Deputeretkammeret måtte midlertidigt afbrydes på grund af en falsk bombetrussel. Demonstranter for og imod fri abort råbte på samme tid slagord uden for parlamentsbygningen.
En meningsmåling, offentliggjort den 10. november, viste, at 57 procent af befolkningen støtter lovforslaget, og at 63 procent er modstandere af præsidentens veto. Mange af dem, som er imod fri abort, er altså også imod, at en mand skal kunne stoppe en demokratisk flertalsbeslutning, vedtaget i parlamentet. Venstrefløjen har da også altid kæmpet imod præsidentens vetoret.
Kræfter i FA og de sociale bevægelser presser nu på for at spørgsmålet bliver sendt til folkeafstemning i forbindelse med parlamentsvalget i 2009. Men indtil videre har Vázquez meldt ud, at der ingen mulighed bliver for at omstøde hans veto, mens han er præsident.

Fængsel for abort
Den gældende abortlov er fra 1938 – 70 år gammel – og giver kun ret til abort efter voldtægt eller ved livsfare for moderen. Andre aborter straffes med fængsel. Alene i det sidste år er tre læger blevet dømt for at have udført aborter. Trods risikoen for fængselsstraf vurderer kvindeaktivister, at der udføres mere end 30.000 illegale aborter hvert år. Det er den mest almindelige årsag, til at kvinder dør under graviditeten.

Latinamerika har de hårdeste anti-abortlovgivninger I verden. Kun Cuba, Guyana og byen Mexico City (derimod ikke resten af Mexico) har fri abort. Men trods det midlertidige tilbageslag i Uruguay, giver parlamentets flertalsbeslutning et positivt signal til kvindegrupper i Nicaragua, Columbia og resten af kontinentets lande om, at en forandring er på vej.
Fremtiden for Frente Amplio er til gengæld meget usikker. Med Tabaret Vázquez’ veto mod den fri abort har han taget endnu et stort skridt væk fra den feministiske og demokratiske basis, som koalitionens opbakning traditionelt bygger på.
 

Christina Celeste Nielsen opholder sig for tiden i Uruguay. Artiklen bygger blandt andet på en artikel fra www.internationalen.se af Rolf Bergquist.


Faktaboks:
Frente Amplio er en bred venstrefløjskoalition, som i 2005 for første gang vandt parlamentsvalget. Tabaré Vázquez blev præsident som “venstrefløjens leder”. I dag præsenterer han sig selv som “præsident for alle uruguayerne”. Inden for Frente Amplio har mange partier og smågrupper samlet sig i forskellige fløje. Fjerde Internationales tilhængere arbejder i Corriente de Izquierda sammen med andre fra koalitionens venstrefløj.
 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.