læs mere om: Kultur

19.03.09 | Svend Vestergaard Jensen

Tip en ven      |    Print  

Surrealismen: Kunst og revolution

Der er for tiden mulighed for at besøge hele to udstillinger om surrealismen. Max Ernst: "Drøm og Revolution" på Louisiana og Wilhelm Freddie: "Stik Gaflen i Øjet" på Statens Museum for Kunst. Udover at anbefale disse to udstillinger giver det også Socialistisk Information anledning til at genoptrykke manifestet "For en uafhængig revolutionær kunst" af Andre Breton og Trotskij fra 1938.

Andre Breton var en ledende skikkelse i den surrealistiske bevægelse i såvel Frankrig som internationalt. Han havde skrevet surrealismens manifest i 1924 - et manifest under påvirkning af Freuds psykoanalyse og med tilknytning til kommunismen.

Med staliniseringen af den kommunistiske verdensbevægelse forsvandt surrealister hurtigt derfra - enten fordi de blev ekskluderet, eller fordi denne bevægelse ikke længere havde nogen tiltrækningskraft på dem. Enkelte af dem som Andre Breton så hen til venstreoppositionens folk som kommunismens egentlige forsvarere. I forvejen delte Breton Trotskijs kultursyn, som det eksempelvis kom til udtryk "Litteratur og Revolution" , som Trotskij skrev i 1924.

Også Wilhelm Freddie, som introducerede surrealismen i Skandinavien og dens hovedskikkelse i Danmark, flirtede med det kommunistiske parti i 1920'erne og 1930'erne. Han involverede sig dog aldrig direkte i politik, men erklærede sig ved flere lejligheder for anarkist.

Det endelige mål for surrealisterne var en revolution af samfundet, hvor de begrænsende og undertrykkende ideologier og systemer skulle opløses, så mennesket kunne leve frit. Gennem kunsten kunne beskuerens drifter og fantasier vækkes, og det ville blive tydeligt, at undertrykkende regimer skulle omstyrtes.

Andre Breton og Trotskij mødtes i 1938 i Mexico, hvor Trotskij var i eksil. Deres diskussioner om kunsten og litteraturen resulterede i et fælles udarbejdet manifest med en appel til dannelsen af en international organisering af revolutionære forfattere og kunstnere, som skulle bekæmpe ethvert totalitært forsøg på at styre litteraturen og kunsten.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.