RELATEREDE ARTIKLER

En vej ud af krisen? Hvilken løsning for arbejderbefolkningen? Efter generalstrejken 28. april Brasilien ramt af første generalstrejke i 20 år Bliver Venezuela til et diktatur? Sandinisme eller "Danielisme"? Masseprotester over hele Mexico mod ”gasolinazo” - prisforhøjelser på el og benzin Historisk revolutionært massemøde Fidel Castro er død Skal vi stemme eller lade være? Temer opretter en komité for racerenhed Hilser freden velkommen, men presser på for social retfærdighed Bittersød eftersmag En blå bølge "Jordskredsvalget": Den bolivariske proces i krisetider »Vi vil have en hård venstrefløj, som fordømmer den politiske kaste og kæmper med arbejderne.« ”Der er ingen vej tilbage” "Hverken den 13. eller den 15. repræsenterer os" Vejen til folkemagt? Cuba: En sejr og et par risikomomenter Hvad har menneskerettighederne at gøre med en kanal i Nicaragua? Krise og modstand i Mexico Genvalg til Morales - revolutionær forandring stadig på dagsordenen? Den aktuelle debat handler om, hvordan man stopper offensiven fra den neoliberale højrefløj Kan et land have en revolutionær stat og en kapitalistisk økonomi? Vores Cuba Hernandez godkendt som vinder, anklager om valgsvindel Juni-vinden blæser stadig Da Pinochet inviterede nyliberalismen Ingen fredelig vej til socialisme Den folkelige opstand er retfærdig! Stop undertrykkelsen! Historien om en revolutionær Efter Chavez: Et muligt scenarie Nyt politisk landskab i Mexico Nederlag for højrefløjen, udfordringer til venstrefløjen “7. oktober: Chavez som præsident – 8. oktober: Ud med bureaukraterne” Argentinas eksempel fra 2001 Rio +20 og videre frem Topmøde i Venezuela starten på “ny historisk fase” Nye perspektiver for den antikapitalistiske venstrefløj Udsigt til et socialt og politisk forår Humalas sejr - et ryk til venstre Den neoliberale strategi slog fejl i Cuba Et farligt og modsætningsfyldt dokument Den venezuelanske revolution PT-valgsejr med bismag Venstrefløjen vinder valget, men højrefløjen gik frem Revolutionens udfordringer Den internationale situation sommeren 2010 Forsvar og styrk den bolivarianske revolution med et bevæbnet og mobiliseret folk Cochabamba viser vej Lav en aftale om jordens overlevelse! Solidaritet med indfødte folk fra den peruanske regnskov Konsolidering af kuppet i Honduras? Uafhængig kandidat udfordrer de to blokke Det herskende oligarkis kup Nationaliseringer og klassekamp Venstrefløjen sejrede Morales vandt – igen Alle er enige: De andre tabte Fri abort stoppet af veto Regionalvalg i Venezuela Mexico i krig Livet efter Fidel Hugo Blanco – arresteret og løsladt Peruviansk bondeoprører arresteret Karakteristiske træk ved erfaringerne fra Venezuela, Bolivia og Ecuador Historisk afstemning viser vilje til forandring Karakteristika ved udviklingen i Latinamerika Venezuelas arbejderbevægelse ved en skillevej Venezuelas revolution i krydsild

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Latinamerika

27.09.09 | Leif Mikkelsen

Tip en ven      |    Print  

Venezuela: Tiltrængt demokratisering af medierne

De sidste par måneder har der været en del artikler i den danske og internationale presse omkring presse- og ytringsfrihedeni Venezuela.

Især den internationale menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch har været ude med riven, blandt andet med en omfattende rapport om udviklingen i Venezuela under Chavez.

På det seneste har fokus været på Venezuelas nye presselovgivning og en debat om behovet for lovgivning omkring grov misinformation fra mediernes side. Dette får HRW til at udråbe Venezuela til enestående i Latinamerika i landets eklatante mangel på hensyn til almindelige standarder for ytringsfriheden.

Denne kampagne sker samtidigt med, at den ulovlige regering i Honduras brutalt undertrykker modstanden mod kuppet. HRW advarer for tiden politiet mod overdreven vold mod demonstranterne ved Brasiliens ambassade, der huser Honduras præsident – der trues med arrestation.

Hvilke initiativer er det, Venezuelas regering har taget:
1) Frataget stationen RCTV dens sendetilladelse på grund af gentagne brud på lovgivningen

2) Vedtaget en lov om omfordeling af sendetilladelser på det luftbårne net.
Loven indeholder bestemmelser, der stopper adgangen til æteren for stationer
• der aldrig har haft sendetilladelser
• der ikke betaler afgifter eller ikke følger lovens retningslinjer
• begrænser antallet af sendetilladelser til 6 per person
• samt at sendetilladelser ikke er arvelige, men personlige

3) En lov om kabelbaserede tv- og radiostationer begrænser muligheden for at sende ens programmer over hele landet. På denne baggrund har CONATEL – radio og tv nævnet – taget 34 stationer ud af æteren og omfordelt sendetilladelserne dels til statsejede stationer, dels til græsrodsstationer. 103 andre stationer er ved at blive udredt.

Medier kontrolleret af de få
Hvorfor denne konflikt?
Tv-mediet i Venezuela har gennem årtier været ejet af et meget snævert oligarki, det vil sige ganske få personer/familier. 5 stationer har ejet 90 procent af fjernsynsmarkedet. Derudover er der mindre stationer og statsdrevne medier.

Disse monopoler har vendt sig mod Hugo Chavez fra dag et. Det kulminerede i 2002, hvor dele af militæret kidnappede præsidenten og indsatte en ny, som var loyal overfor monopolerne.
RCTV hyldede kuppet og transmitterede indsættelsen af kuppræsidenten. Samtidigt bragte RCTV og andre medier opfordringer til at gå på gaden mod Chavez.

Da udviklingen vendte, da græsrodsmedier fortalte om kuppet og organiserede moddemonstrationer, bragte medierne intet herom, men sendte sæbeoperaer, madprogrammer mv. I sidste ende vandt befolkningen, og Chavez forsatte som præsident.

Regeringen har indtil dette forår gjort meget lidt for at ændre denne udvikling af frygt for reaktionerne. Straks efter kuppet blev der taget initiativ til at styrke græsrodsmedier, som ikke må være styret af partifunktionærer. Præsidentens ugentlige dialogprogram på fjernsynet »Hallo, præsident!« har også været vigtig for at få regeringens politik ud. Det er et live program, hvor borgerne ringer eller skriver ind. 25.000 har skrevet til præsidenten, og 6.000 har talt med ham i sendetiden i de seneste 10 år.

I udsendelsen bliver der også bragt klip for eksempel omkring samspillet mellem mediemonopoler, oppositionen og den amerikanske regering, når de planlægger strategier for at vælte Chavez. For eksempel i efteråeret 2008, da mediebosserne kom hjem fra en sådan drøftelse i Puerto Rico, forsøgte græsrods-tv at interviewe deltagerne ved hjemkomsten.

Opfordrer til at lynche præsidenten
I foråret har regeringen og dens støtter sat flere skibe i søen:
Dels er der blevet lanceret en ny landsdækkende avis, som støtter og afspejler revolutionen.
Dels er der uddelt sendetilladelser til flere lokale stationer og græsrodsmedier.

Denne udvikling sætter ikke spørgsmål ved, at medierne og sendetilladelser stadig er domineret af de samme monopoler – det har blot forskubbet balancen.

Den gamle magtelite er ikke holdt op med at bruge sin dominans efter det mislykkede kup i 2002. Ikke blot har man brugt demokratiet til at sprede sine holdninger, man har også demonstreret en udpræget mangel på respekt for demokratiets spilleregler:

En af de dominerende stationer, Globovision, bringer udtalelser fra studieværter og deres gæster, som opfordrer til lynche præsidenten. Tillige bringes der tekst i bunden af skærmen med beskeder, som opfordrer til vælte regeringen med vold.

Den samme station viste en lignende adfærd under et jordskælv 4.maj. Direktøren gik på skærmen for at berolige befolkningen – og samtidig meddelte han, at han ingen informationer fik fra Venezuelas myndigheder, men byggede på amerikanske kilder, da han end ikke kunne få kontakt med myndighederne. Denne information viste sig at være falsk.

Debat om ytringsfrihed
På den baggrund er der blevet indledt en første debat om, hvordan ytringsfrihed og retten til fri information kan sikres, samtidigt med at åbenlyst misbrug kan straffes efterfølgende.

Debatten indtil nu har vist, at de forslag, den nationale anklager har luftet for kongressen, ikke har den rette balance.

I sidste ende er bruddet med monopolernes magt over medierne den eneste farbare vej for at komme misinformation til livs. De fleste andre lande har lovgivning omkring medier i nøds- og krigssituationer, og det vil Venezuela også få i den kommende periode.

I 2002 er græsrodsmedierne vokset som reaktion på, at befolkningen blev taget på sengen ved kuppet, og som en konsekvens af, at revolutionens sociale indhold bliver uddybet, hvor bevægelser søger at presse regimet fremad i et opgør med monopoler, godsejere og modstræbende og korrupte politikere, embedsmænd og militærfolk.

Græsrodsmedier
Et eksempel på denne udvikling er AviIla TV i Caracas. Stationen er finansieret af regeringen.
Den er startet med udgangspunkt i en medieskole, hvor lokale unge er blevet trænet i alle sider af mediet. Da stationen startede, var målet at nå ud til nye målgrupper i fattigkvartererne og blandt de unge.
Programmerne har til formål at afspejle de problemer og begivenheder, der er i lokalområdet.

Hold med kameraer og mikrofon er altid parat til at rykke ud – det afspejler sig i sendefladen. Derudover beskæftiger stationen sig med ungdomskultur med moderne musik a la MTV. Stationen tager afstand fra annoncer og kommercialiseringen af kulturen. De synes, det er det, revolutionen drejer sig om. De fattiges livsvilkår bliver sat på dagsordenen. Det er med til at drive de sociale programmer fremad , som er underpres på grund af finanskrisen.

Kanalen bruger også kræfter på at afsløre korruption og magtmisbrug, uanset om det sker fra oppositionen eller fra regeringsstøtter. (Læs Lainien Cassels artikel 11. juni 2009 på Upsidedownworld.org: Avila TV in Venezuela: Revolutionizing television)

Det er blot i Caracas, overalt dukker nye medier op. Medier der skal uddybe revolutionen og forhindre et nyt 2002.

Venezuela er ikke på vej mod diktatur, men derimod på vej til at uddybe demokratiet. Farerne mod demokratiet skal søges fra oppositionens forsøg på mord, kup og intervention fra udlandet.

Gode hjemmesider:
Venezuelaanalysis.com er baseret i Venezuela. Hoveddrivkraften er den amerikanske socialist Gregory Wilpert. Siden opdateres dagligt.
Intenational Viewpoint.org bringer Fjerde Internationales holdninger og mere dybtgående analyser.
Links.org.au bringer debat og dokumentation fra hele verden.
Upsidedownworld.org bringer nyheder og debat fra hele Latinamerika
 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.