RELATEREDE ARTIKLER

Hjælp vores kammerater i den værste flygtningekrise i nyere tid Baba Jan for Højesteret Alternative nyheder fra Indien og Kashmir Kammerat Ruben er død Smædekampagne mod Baba Jan og hans parti Med rigsretsdommen mod Park Geun-hye har ”stearinlys”-bevægelsen vundet en vigtig sejr Verdens største generalstrejke Baba Jan og hans kammerater dømt til 40 år i fængsel Filippinernes nye stærke mand Fanget i Kinas klapjagt på faglige aktivister Nationalisme og krigsmageri vandt valget Fra lokomotiv til bremsevogn "Jeg er marxist" Anti-terrordomstolene terroriserer arbejdere, fagforeningsledere og aktivister i sociale bevægelser Støt Hong Kong-borgernes kamp for frie valg Hvorfor regeringen ikke stopper højrefløjens sabotage Hayian-Yolanda: Klimaets budbringer 40.000 demonstrerer mod atomkraft i Tokyo Modstanden på Taksim Optøjer og politivold i Tyrkiet Støt asiatiske kammeraters regionale samarbejde En højreorienteret sejr Sabelraslen eller trussel mod mange millioner? Den tabte krig Det 21. århundredes socialisme i Pakistan? Stop de territoriale konflikters onde cirkel Høj bølgegang i den indonesiske arbejderbevægelse Baba Jan løsladt Arbejderkampe angriber elitens magt Terroranklage mod aktivister Den filippinske stat i stormens øje Fjerde Internationale går stærkt frem i Asien Update: Socialister frigivet Et år efter katastrofen på Fukushima atomkraftværket International aktionsdag mod atomkraft Hvilke nye vinde blæser i Burma? Sociale bevægelser i Mindanao har brug for hjælp efter stormen Venstrefløjen og de sociale bevægelser kæmper i Bangladesh Et slag mod Pakistans fagbevægelse Brutal undertrykkelse i det nordlige Pakistan Jaitapur: en ny nuklear tåbelighed Appel om solidaritet med malaysiske socialister Hævnfølelsen stopper ikke med Osamas død Økonomisk solidaritet med ofrene og de evakuerede fra jordskælvet, tsunamien og atomkatastrofen i Japan Katastrofen i Japan og dens konsekvenser Erfaringer fra Labour Party Pakistan Ikke med godgørenhed alene Stræben efter sindsro i en krigshærget region Den internationale situation sommeren 2010 Det ødelagte Pakistan venter på hjælp Hjælp "Labour Relief Campaign" med at hjælpe folk i Pakistan Ny fase i klassekampen Alcatel på oprørt hav Militære operationer styrker fundamentalisterne Fra valgfiasko til eskalerende krig Bryd tavsheden om krigen Socialistisk revolution, kapitalistisk genopretning Støt kampen mod Taleban og det pakistanske militær Den religiøse fundamentalisme, militæret – og befolkningen De første ni måneder med Pakistan Peoples Party Indiens ledere bør søge i egen baghave Den nye kinesiske kapitalisme Den gode krigs blændværk Afvis imperialistisk indgriben i Georgien! En besejret diktator

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Asien

24.10.09 | Åge Skovrind

Tip en ven      |    Print  

Pakistan: Militæret holder hånden over Taliban

Den pakistanske regering spiller et dobbeltspil, hvor den på den ene side støtter USA's krig i Afghanistan, men på den anden side holder fast i allancen med - dele af - Taliban. Det fortalte pakistansk socialist på besøg i Danmark.

Nyhedsmedierne fortæller ifor tiden om selvmordsangreb og blodige kampe i Pakistan mellem Taliban og det pakistanske militær. Men militæret er i virkeligheden ikke interesseret i at udrydde Taliban eller deres strukturer. Det er kun de dele af Taliban, som man ikke har kontrol med, som man ønsker at udrydde. Andre dele ønsker militæret fortsat at bevare en alliance med.

Det fortalte Khalid Mahmood fra den pakistanske organisation Labour Education Foundation (LEF) under et besøg i denne uge i Danmark. Khalid var inviteret af organisationen STS-International Solidarity, som blandt andet finansierer en skole drevet af LEF i Kashmir-området. Bag LEF står venstrefløjspartiet Labour Party Pakistan, som Khalid er ledende medlem af.

På et offentligt møde i Roskilde fortalte Khalid Mahmood både om skolen i Kashmir, den militære situation i Pakistan, utilfredsheden med den nuværende regering og udfordringerne for Labour Party Pakistan.

USA finansierede Taliban
Talibans tilstedværelse i Pakistan er ikke et nyt fænomen. Det går tilbage til den tid, hvor Taliban var forenet med USA i kampen mod de sovjetiske styrker i Afghanistan. Derfor blev Taliban støttet af USA og kunne operere fra Pakistan. Da de sovjetiske tropepr trak sig uf af Afghanistan, mistede USA interessen, men Taliban havde stadig mange våben og penge.

»Disse grupper reorganiserede sig og blev en strategisk partner for det pakistanske militær, blandt i forholdet til Indien« fortalte Khaled Mahmood.

Fundamentalisterne voksede i styrke, trods indbyrdes sekteriske slagsmål.
De blev en institution i undervisningssektoren. De forhindrede progressive kræfter i at vise sig på universiteterne, og med rundhåndet støtte fra arabiske lande oprettede de egne skoler på et islamisk grundlag.

Khalid fortalte, at der i dag findes over 80.000 islamiske skoler - såkaldte madrasser, som rekrutterer millioner af børn fra fattige familier. På skolerne kan de bo og få mad, mens de undervises på et sekterisk religiøst grundlag. For mange familier er det den eneste mulighed for at forsørge deres børn.

Dobbeltspil
Den 11. september 2001 kom angrebet på World Trade Center i New York, og kort efter indledte USA krigen mod Taliban-styret i Afghanistan. Taliban flygtede til de bjergrige grænseområder til Pakistan, som derfor igen blev en nødvendig allieret for USA. Men for Musharraf, Pakistans daværende leder, som tog magten ved et militærkup i 1999, var der tale om et dobbeltspil. Et dobbeltspil, som er fortsat frem til i dag.

På den ene side er Pakistan allieret med USA, men samtidig bevarer man en alliance med dele af Taliban. Det gælder også i Swat-dalen, hvor militæret for få måneder siden indledte en offensiv mod Taliban, som sendte over 2 millioner civile på flugt. Men her tillod man Taliban at forsvinde ad flugtruter i god tid, fortalte Khaled. Ligeledes er der eksempler på, at lokalbefolkningen selv har taget affære, men hvor Taliban er blevet beskyttet af militæret.

»Hvis man virkelig ville af med Taliban, kunne man lykkes med det,« siger Khaled, »men det er ikke kun en miilitær kamp. Det handler også om at fjerne grundlaget for, at fundamentalisterne kan vokse,« påpeger han.

»USA må ophøre med at dræbe civile. Det er en af grundene til, at Taliban kan rekruttere, at amerikanske ubemandede fly dræber uskyldige civile.«

»Men det vigtigste er fattigdommen, især i grænseområderne, som betyder at mange sender deres børn til de religiøse skoler. Derfor bør man sætte ind mod fattigdommen og nationalisere de religiøse skoler, som i dag er rekrutteringssteder for Taliban,« siger han.

Upopulær regering
Intet tyder imidlertid på, at det er den vej, regeringen i Pakistan vil gå.

Da Pakistan Peoples Party (PPP) overtog regeringsmagten efter valget i 2008 var der store forhåbninger, om at den ville løse de økonomiske problemer. M;en i stedet har befolkningen oplevet voldsomme porisstigninger, blandt andet på olie og el. Den Internationale Valutafond har ydet lån til regeringen med skrappe betingelser om at fjerne statsstøtte, pålægge befolkningen nye skatter - og samtidig er udgifterne til militæret steget.

»Det har skabt stor skuffelse og stor utilfredshed med regeringen, men dens prioritering er at fortsætte ad samme vej. Det stiller os over for en stor udfordring,« siger Khaled.

»Mange arbejdere kontakter os for at få hjælp til at organisere sig på arbejdspladsen eller blive medlem af vores parti.«

Betingelserne for faglig organisering i Pakistan er meget svære. Højst 3 procent af landets omkring 47 millioner lønmodtagere er organiseret. Inden for mange sektorer er det forbudt at have fagforeninger, og andre steder slår arbejdsgiverne hårdt ned på ethvert tilløb til faglige protester. Falske anklager fabrikeres mod arbejdere, som man vil af med, og domstole bestikkes for at godkende arbejdsgivernes dispositioner.
Labour Party Pakistan er konstant inddraget i sager ved domstole, hvor arbejdere forsvarer sig mod uretmæssige ovegreb.

Khaled understregede, at støtteerklæringer fra udlandet er vigtige og kan spille en stor rolle. International støtte til en faglig leder på en møbelfabrik i Lahore, som var arresteret på falske anklager om terrorvirksomhed, var formentlig årsagen til, at han reddede sit liv, sagde han.

Succes med faglig organisering
Men trods undertrykkelsen er der en voksende bevægelse for faglig organisering. Inden for de sidste par år er det lykkedes LPP at oprette 23 nye fagforeninger inden for flere forskellige sektorer, blandt transportområdet, metalindustrien og hjemmeindustrien, der hovedsageligt beskæftiger kvinder.

Specielt i Pakistans tredjestørste by Faisalabad har LPP haft succes med at organisere arbejdere i tekstilindustrien. Der er dannet en ny fagforening for 10.000 ansatte.

Det er også positivt, at arbejdere i stigende grad indser, at de må blive en del af den politiske proces, påpeger Khaled.

Traditionelt er fagforeningerne ikke særligt politiske, men LPP forsøger at rejse politiske diskussioner i fagforeningerne. Partiet prioriterer også højt at få kvinder med i det politiske arbejde.

Læs mere på Labour Party Pakistans hjemmeside

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.