læs mere om: Dansk venstrefløj

10.03.08 | Åge Skovrind

Tip en ven      |    Print  

SF's deroute: HB-medlem forlader SF

Erik Bach meldte sig ud af SF efter partiets beslutning om at støtte Lissabontaktaten. Nu vil han danne et nyt Folkesocialistisk Alternativ, »på den brede motorvej, som tegner sig mellem SF og Enhedslisten.«

»SF fjerner sig med sit ja til Lissabon-traktaten fra en del af sit socialistiske grundlag. Lissabon-traktaten forhindrer ikke markedsgørelsen af helt centrale samfundsområder som energi-, transport-, vand- og elforsyning. EU er ganske vist en kampplads, men også en skæv sådan, hvor markedet vinder over lønarbejderen og den almindelige befolkning.«

Med disse ord tog Erik Bach konsekvensen og sagde farvel til SF umiddelbart efter partiets HB-møde den 2–3. februar.

11 ud af 27 medlemmer af Hovedbestyrelsen krævede en folkeafstemning om Lissabontraktaten, for at kunne gå ind for at ændre på forbeholdene. Hver tredje stemte mod en ændring af forbeholdene. Men kun Erik Bach stemte imod ratificering af Lissabontraktaten. To undlod.

– Jeg havde da håbet på et par stykker mere. Men af folk som har en ledende position, er det kun mig, som har taget konsekvensen og er gået ud.

En del medlemmer har henvendt sig efter bruddet, fortæller han. Halvdelen dog for at sige, at de mener det er urealistisk med et nyt parti.

Indtil videre fortsætter Erik Bach dog bestræbelserne.

Foreløbig er der en gruppe på omkring ti personer bag projektet. I Indenrigsministeriet har man i første omgang taget forbehold for partibetegnelsen Folkesocialistisk Alternativ, på grund af ligheden med Socialistisk Folkeparti.

Men uanset navnet forventer Erik Bach, at det bliver organiseret i løbet af forsommeren,

Samtidig har han valgt at organisere sig i forhold til EU-politikken ved at tilslutte sig JuniBevægelsen, hvor han er parat til at opstille som kandidat.

– Jeg føler ikke, at der er nogen overordnet modsætning mellem Junibevægelsen og Folkebevægelsen, eller at det er et problem, hvis folk går ind i Folkebevægelsen – det er ligesom Enhedslisten.

Du meldte dig ind i SF i 2003, og næsten lige efter vedtog SF i en urafstemning at støtte forslaget til EU-forfatning. Det kan vel ikke komme bag på dig at SF nu støtter en næsten identisk Lissabontraktat?

– Jeg vidste godt at det trak den vej, men jeg ville være i partiet, så længe der var en kamp. Men det overraskede mig, at man er gået så langt i accepten af liberaliseringer. SF vil udvikle sig til et socialdemokratisk parti med visse liberale elementer.

Erik Bach fremhæver Margrethe Aukens optræden i Europa-parlamentet som et særligt problem.

– I 2005 stemte hun for liberalisering af jernbanesektoren, og i år har hun stemt imod et forslag fra Søren Søndergaard om at fastholde konfliktretten. Når man stemme for liberaliseringer og ikke bakker op om den faglige organisering, så forlader man i væsentlig grad en socialistisk politik.

Hvorfor melder du dig ikke bare ind i Enhedslisten?

– Jeg har ikke noget imod Enhedslisten, men de har en anden politisk kultur end jeg kommer fra, lyder svaret fra Erik Bach, som ikke kan nævne konkrete eksempler, hvor han er uenig med Enhedslisten.

Han mener, at der er for meget partikommunistisk tradition i Enhedslistens udtalelser og organisering. Hans nye parti skal bygge på et bredere folkeligt grundlag. Så længe det nye parti ikke er opstillet, vil stemmen dog tilfalde Enhedslisten.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.