10.03.08 | Åge Skovrind

Tip en ven       |     Print  

SF's deroute: HB-medlem forlader SF

Erik Bach meldte sig ud af SF efter partiets beslutning om at støtte Lissabontaktaten. Nu vil han danne et nyt Folkesocialistisk Alternativ, »på den brede motorvej, som tegner sig mellem SF og Enhedslisten.«

»SF fjerner sig med sit ja til Lissabon-traktaten fra en del af sit socialistiske grundlag. Lissabon-traktaten forhindrer ikke markedsgørelsen af helt centrale samfundsområder som energi-, transport-, vand- og elforsyning. EU er ganske vist en kampplads, men også en skæv sådan, hvor markedet vinder over lønarbejderen og den almindelige befolkning.«

Med disse ord tog Erik Bach konsekvensen og sagde farvel til SF umiddelbart efter partiets HB-møde den 2–3. februar.

11 ud af 27 medlemmer af Hovedbestyrelsen krævede en folkeafstemning om Lissabontraktaten, for at kunne gå ind for at ændre på forbeholdene. Hver tredje stemte mod en ændring af forbeholdene. Men kun Erik Bach stemte imod ratificering af Lissabontraktaten. To undlod.

– Jeg havde da håbet på et par stykker mere. Men af folk som har en ledende position, er det kun mig, som har taget konsekvensen og er gået ud.

En del medlemmer har henvendt sig efter bruddet, fortæller han. Halvdelen dog for at sige, at de mener det er urealistisk med et nyt parti.

Indtil videre fortsætter Erik Bach dog bestræbelserne.

Foreløbig er der en gruppe på omkring ti personer bag projektet. I Indenrigsministeriet har man i første omgang taget forbehold for partibetegnelsen Folkesocialistisk Alternativ, på grund af ligheden med Socialistisk Folkeparti.

Men uanset navnet forventer Erik Bach, at det bliver organiseret i løbet af forsommeren,

Samtidig har han valgt at organisere sig i forhold til EU-politikken ved at tilslutte sig JuniBevægelsen, hvor han er parat til at opstille som kandidat.

– Jeg føler ikke, at der er nogen overordnet modsætning mellem Junibevægelsen og Folkebevægelsen, eller at det er et problem, hvis folk går ind i Folkebevægelsen – det er ligesom Enhedslisten.

Du meldte dig ind i SF i 2003, og næsten lige efter vedtog SF i en urafstemning at støtte forslaget til EU-forfatning. Det kan vel ikke komme bag på dig at SF nu støtter en næsten identisk Lissabontraktat?

– Jeg vidste godt at det trak den vej, men jeg ville være i partiet, så længe der var en kamp. Men det overraskede mig, at man er gået så langt i accepten af liberaliseringer. SF vil udvikle sig til et socialdemokratisk parti med visse liberale elementer.

Erik Bach fremhæver Margrethe Aukens optræden i Europa-parlamentet som et særligt problem.

– I 2005 stemte hun for liberalisering af jernbanesektoren, og i år har hun stemt imod et forslag fra Søren Søndergaard om at fastholde konfliktretten. Når man stemme for liberaliseringer og ikke bakker op om den faglige organisering, så forlader man i væsentlig grad en socialistisk politik.

Hvorfor melder du dig ikke bare ind i Enhedslisten?

– Jeg har ikke noget imod Enhedslisten, men de har en anden politisk kultur end jeg kommer fra, lyder svaret fra Erik Bach, som ikke kan nævne konkrete eksempler, hvor han er uenig med Enhedslisten.

Han mener, at der er for meget partikommunistisk tradition i Enhedslistens udtalelser og organisering. Hans nye parti skal bygge på et bredere folkeligt grundlag. Så længe det nye parti ikke er opstillet, vil stemmen dog tilfalde Enhedslisten.

Tip en ven       |     Print  

Ingen kommentarer endnu...

Skriv kommentar

For at undgå misbrug skal du nedenfor i feltet "Kodeord" indtaste: qsQLtd
Kodeord:
Navn:
E-mail:
Overskrift:

Socialistisk Arbejderpolitik - Studiestræde 24, o.g. 1.sal - 1455 København K - (+45) 3333 7948 - sap@sap-fi.dk