RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Anarkismen under behandling Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Trotskij for begyndere Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

03.12.09 | Mikael Hertoft

Tip en ven      |    Print  

Anmeldelse: Drengerøvsroman uden hemmeligheder

Det største ved Thomas Rathsacks bog »I krig med eliten« er uden tvivl den skandale, den vakte omkring den danske regering, forsvarsminister Søren Gade og det danske forsvars ledelse.

Først sagde forsvaret at offentliggørelsen af romanen på dansk vil gavne fjenden. Så viser det sig, at forsvaret selv har fået romanen oversat til arabisk og distribueret …. Vi lader den lige stå et øjeblik. Arabisk … det er naturligvis fjendesproget for dem, der tror på myten om det gode Vesten i kamp mod terroristerne fra Al Quaeda, for ikke at tale om alle dem der kun husker Danmark takket være Mohammed tegningerne..
Den danske offentlighed måtte altså ikke kende til bogen, mens forsvaret selv sørger for at fjenden får den.

Forsvarsministeren tager det fulde ansvar, men går ikke af. Imens bliver det mere og mere tydeligt, at Danmark har ikke noget krigsmål i Afghanistan, ligesom amerikanerne og NATO ikke har det. Der er ikke noget punkt hvor Vesten kan trække sig tilbage og sige, nu har vi klaret den. En vittigheds tegning i The Economist slog hovedet på sømmet: Hvorfor tager det Obama så lang tid at lave en strategi for at komme ud fra Afghanistan? Fordi den først skal oversættes fra russisk. Og husk, hvordan det gik for Sovjetunionen den gang.

Først og fremmest var jeg nysgerrig på et spørgsmål, da jeg læste ”Jæger i krig med eliten": Er der nogen hemmeligheder i bogen? Det er der ikke, med mindre man regner afsløringen af det danske forsvars amatøragtige stil i Afghanistan med blandt hemmelighederne.

På et tidspunkt er agent Rathsack under cover - det hedder kapitlet – en slags livvagt for en agent ved navn ”Eric” som holder hemmelige møder. De kan kun køre ud om natten, for ellers vil de straks blive afsløret. Til gengæld slæber de rundt på en utrolig masse udstyr, således ”en skudsikker vest, et bælte med en 9 mm USP pistol, to ekstramagasiner, en Gerber stik kniv, en radio, der er forbundet til min diskrete, hudfarvede og formstøbte øresnegl i deres gamle Toyota og ”det eneste umiddelbart synlige, der afslører, at jeg er soldat er mine Lowa ørkenstøvler. Men går noget galt, skal jeg kunne stå fast.”.

I den udslidte Toyota, som falder i med gade billedet, fordi den ikke er blevet vasket i flere måneder er der mere udstyr: ”Vores C8 karabiner ligger klar mellem forsæderne skjult af et mørkt tørklæde. Mellem sæderne har jeg en ekstra pistol, en såkaldt ”third gun” klar i et hylster. I siden af døren diskret bag et stofklæde sidder seks magasiner klar med hver 28 patroner. Og under sædet ligger et antal håndgranater og røggranater. Desuden har Mikkel og jeg hver sin snatch pack under sædet, hvori vi har ekstra ammunition, natbriller, en satelittelefon, batterier, 500 dollars, vand og en nødration.” …

For bedre at falde i med lokalbefolkningen ”har vi lært basale gloser på Pashtu, det mest udbredte sprog i Afghanistan. Og som de første danske soldater gennemfører vi et kursus i hvordan man sminker sig, farver sine øjenbryn, smører sin hud i en gylden brun creme og påsætter store sorte fuldskæg med lim.”

Det må virkelig være et ømt syn at se Thomas Rathsack forklædt som afghaner i fuld udrustning, men det er der desværre ikke noget billede af i bogen.

Bogen har en vis kvalitet, hvis man er til drengerøvsromaner med våben og krig. Her kan man finde OK skildringer af, hvordan man springer ud i faldskærm f.eks. Thomas Rathsack har trods alt været en del steder, som minerydder i Ingushetien i nord Kaukasus f.eks., hvor man ganske vist ikke kunne komme til at rydde så mange miner, fordi russerne ikke var så begejstrede for situationen, men dog kunne uddele plakater på skoler og gennem lærere drive oplysning om at undgå miner blandt børn og unge.

Thomas Rathsacks hele liv har været at være jægersoldat. Han løber rundt i dusinvis af kilometer med op til 80 kilo på ryggen, først i Danmark og så senere i Afghanistans bjerge. Han er livvagt for ambassadøren i Bagdad, så man får et close up billede af de to krige Danmark i de senere år har været involveret i Irak og Afghanistan. Men nogen dybere analyse eller forståelse af krigen finder man ikke i bogen.

Nu er manden ikke længere jægersoldat. Han når dog at få en medalje med uddelt for sin indsats i ”Task Force Ferret”  7. december 2004 uddelt af selveste George Bush, en mand der burde sidde i Haag. Det er åbenbart også pinligt for det danske forsvar og den danske regering. For den største skuffelse i Rathsacks liv er at man holder dette hemmeligt at jæger korpsets medlemmer får en militær medalje fra den store ven i vest – USA.

Thomas Rathsack: 304 sider. I krig med eliten. People’s Press. Bogen er skrevet i samarbejde med Dennis Drejer.


 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.