RELATEREDE ARTIKLER

En vej ud af krisen? Hvilken løsning for arbejderbefolkningen? Efter generalstrejken 28. april Brasilien ramt af første generalstrejke i 20 år Bliver Venezuela til et diktatur? Sandinisme eller "Danielisme"? Masseprotester over hele Mexico mod ”gasolinazo” - prisforhøjelser på el og benzin Historisk revolutionært massemøde Fidel Castro er død Skal vi stemme eller lade være? Temer opretter en komité for racerenhed Hilser freden velkommen, men presser på for social retfærdighed Bittersød eftersmag En blå bølge "Jordskredsvalget": Den bolivariske proces i krisetider »Vi vil have en hård venstrefløj, som fordømmer den politiske kaste og kæmper med arbejderne.« ”Der er ingen vej tilbage” "Hverken den 13. eller den 15. repræsenterer os" Vejen til folkemagt? Cuba: En sejr og et par risikomomenter Hvad har menneskerettighederne at gøre med en kanal i Nicaragua? Krise og modstand i Mexico Genvalg til Morales - revolutionær forandring stadig på dagsordenen? Den aktuelle debat handler om, hvordan man stopper offensiven fra den neoliberale højrefløj Kan et land have en revolutionær stat og en kapitalistisk økonomi? Vores Cuba Hernandez godkendt som vinder, anklager om valgsvindel Juni-vinden blæser stadig Da Pinochet inviterede nyliberalismen Ingen fredelig vej til socialisme Den folkelige opstand er retfærdig! Stop undertrykkelsen! Historien om en revolutionær Efter Chavez: Et muligt scenarie Nyt politisk landskab i Mexico Nederlag for højrefløjen, udfordringer til venstrefløjen “7. oktober: Chavez som præsident – 8. oktober: Ud med bureaukraterne” Argentinas eksempel fra 2001 Rio +20 og videre frem Topmøde i Venezuela starten på “ny historisk fase” Nye perspektiver for den antikapitalistiske venstrefløj Udsigt til et socialt og politisk forår Humalas sejr - et ryk til venstre Den neoliberale strategi slog fejl i Cuba Et farligt og modsætningsfyldt dokument Den venezuelanske revolution PT-valgsejr med bismag Venstrefløjen vinder valget, men højrefløjen gik frem Revolutionens udfordringer Den internationale situation sommeren 2010 Forsvar og styrk den bolivarianske revolution med et bevæbnet og mobiliseret folk Cochabamba viser vej Lav en aftale om jordens overlevelse! Solidaritet med indfødte folk fra den peruanske regnskov Uafhængig kandidat udfordrer de to blokke Tiltrængt demokratisering af medierne Det herskende oligarkis kup Nationaliseringer og klassekamp Venstrefløjen sejrede Morales vandt – igen Alle er enige: De andre tabte Fri abort stoppet af veto Regionalvalg i Venezuela Mexico i krig Livet efter Fidel Hugo Blanco – arresteret og løsladt Peruviansk bondeoprører arresteret Karakteristiske træk ved erfaringerne fra Venezuela, Bolivia og Ecuador Historisk afstemning viser vilje til forandring Karakteristika ved udviklingen i Latinamerika Venezuelas arbejderbevægelse ved en skillevej Venezuelas revolution i krydsild

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Latinamerika

13.02.10 | Todd Gordon and Jeffery R. Webber

Tip en ven      |    Print  

Pepe Lobo og modstanden : Konsolidering af kuppet i Honduras?

Med Porfirio “Pepe” Lobos overtagelse af magten er kampen i Honduras gået ind i en ny fase.

Kampscenen i Honuras er skiftet mange gange i løbet af de sidste syv måneder, efter militærkuppet mod den demokratisk valgte Manuel “Mel” Zelaya.

Senest er Porfirio Lobo blev indsat som præsident den 27. januar, efter svindelvalget den 29. november 2009. Hundredtusinder af honduranere svarede på indvielsen med en demonstration gennem hovedstaden Tegucigalpa i protest mod kuppet og dets præsident.

Zelaya - medlem af det brede Liberale Parti - vandt over Lobo i præsidentvalget i 2005, men blev fjernet fra magten og tvunget i eksil midt om natten den 28. juni 2009. Det var det første succesfulde statskup i Latinamerika siden Alberto Fujimoros selv-kup i Peru i 1992. Både kupforsøget mod Venezuelas præsident Hugo Chavez i april 2002 og mod Bolivias præsident Evo Morales i 2008 mislykkedes. Roberto Micheletti, medlem af det Liberale Partis højrefløj, blev hurtigt indsat som kup-præsident.
 

Zelayas 'fejltrin'
Zelayas 'fejl' var at gennemføre en række forsigtige progressive tiltag for at forbedre livsvilkårene for det store flertal af honduranere. Blandt andet blev minimumslønnen hævet med 60 procent, mineudvinding blev begrænset, gratis skolegang blev indført, og billig gas blev købt i Venezuela. Zelaya førte også Honduras ind i det latinamerikanske fællesskab ALBA. Selv om Zelayas progressive holdninger og alliance med Chavez - den hondurabnske elite ynder at udstille ham som en marionet for den venezuelanske leder - ikke skal overvurderes, så var disse tiltag nok til at ophidse Honduras' elite, som udgør en skamløst privilegeret og lille del af landets befolkning uden interesse i selv en beskeden omfordeling af landets rigdom.

Det var imidlertid Zelayas forsøg på, med støtte fra de sociale bevægelser, at gennemføre en ændring af grundloven - som misvisende blev præsenteret af eliten og ukritisk efterplapret af mainstream medier i Nordamerika som en tilraning af magten - som udgjorde dråben, der flød over.

Det nye Lobo-regime og kupmagernes medier fremstiller magtoverdragelsen som en tilbagevenden til demokrati og på denne måde en afslutning på kuppet. De påstår, at Lobo repræsenterer en ny begyndelse på et demokratisk Honduras under en ny national forsoningsregering. Ikke overraskende bliver dette synspunkt gentaget af USA's og den canadiske imperialisme.

Det var de samme kræfter, som støttede kuppet, uanset deres påstande om det modsatte. De har vedholdende set bort fra dokumenteret undertrykkelse af bevægelsen mod kuppet, og har ved hver eneste lejlighed bidraget til til at forhindre Zelaya i at generobre magten.

Politisk undertrykkelse og farcevalg
Ifølge Komiteen af Familiemedlemmer for Forsvundne i Honduras (COFADEH), en menneskeretsorganisation grundlagt i 1980'erne, er mindst 36 kupmodstandere blevet dræbt, og de siger selv, at tallet efter al sandsynlighed er sat for lavt, eftersom mange familier til de dræbte er bange for at træde frem af frygt for repressalier. Mange politiske mord sker under dække som bandevold, hævder COFADEH. Den Nationale Modstandsfront mod Statskuppet (FNRG) sætter atallet af dræbte til over 130. COFADEH har også dokumenteret mindst 95 tilfælde af tortur og ulovlig tilbageholdelse af flere hundreder.

Denne bølge af terror kastede en lang skygge over valgdagen den 29. november. Der herskede en stemning af militær undertrykelse og trusler. Valget blev boykottet af bevægelsen mod kuppet, der var ikke opstillet nogen kandidater fra oppositionen, og de fleste latinamerikanske regeringer har ikke anerkendt valget. Den officielle valgdeltagelse på over 60 procent, som opgives af det Honduras Valgtribunal, er næsten med sikkerhed overdrevet. Et medlem af Tribunalet udtalte anonymt, at tallet var en ren opfindelse. NGO-organisationen Hagamos Democracia, som Tribunalet havde kontrakt med for at få en hurtig indrapportering, sætter valgdeltagelsen til 47,6 procent. Ud fra græsrodsrapporter fra hele landet anslår ledere af FNRG, at valgdeltagelsen sandsynligvis var nærmere de 30 procent.

Imperialistisk anerkendelse
Både USA og Canada præsenterede hurtigt valget som fredeligt og redeligt, og bebudede deres uundgåelige støtte til Lobo-regimet. Craig Kelly fra USA's Udenrigsministerium erklærede for eksempel, at "det honduranske folk har talt meget klart, de har meget klart valgt Lobo som deres præsident," mens den canadiske udenrigsminister for amerikanske anliggender Peter Kent sagde, at "vi er opmuntret af rapporter fra borgerorganisationer om, at der var en høj valgdeltagelse, at de tilsyneladende forløb frit og retfærdig, og at der ikke var væsentlige tilfælde af vold."

Ved at ignorere omfanget af undertrykkelse fra kupmagernes side og ved at bygge på forfalskede valgrapporter, kan USA og Canada nu hævde, at hvor de var utilfredse med Michelettis regime, så er Honduras nu på vej til en ny, demokratisk periode efter kuppet, hvad der er vigtigt for støtten til, at den nye regering kan stabilisere sig selv og igen komme ind i varmen i det internationale samfund.

(EU fordømte kuppet og afbrød sin hjælp til Honduras, men har siden normaliseret forbindelserne og anerkendt valget af Lobo som præsident. Det vil bane vej for genoptagelse af forhandlinger om en frihandelsaftale mellem EU og Mellemamerika, red)

Udenlandsk kapital scorer kassen
Takket være USA's og Canadas regeringer lyder udsigten på 'business as usual' for udenlandsk kapital, som i stort omfang er domineret af nordamerikanske virksomheder.

Honduras er et vigtigt mål for lavtlønsindustrier og i stigende grad for investringer i turistindustrien, mens udenlandske mineselskaber, domineret af canadiere, savler ved udsigten til nye udvindingsrettigheder under det nye regime. Anti-mineaktivist Carlos Danilo Amador gør opmærksom på, at Honduras Minesammenslutning og Honduras Nationale Erhvervsråd, hvor canadiske minefolk er medlemmer (faktisk spiller de en ledende rolle i førstnævnte), udgjorde en vigtig støtte bag kuppet. Han gør også opmærksom på, at alle nuværende udvindingsrettigheder i landet er ejet af canadiere.

Håbet er i gaden
Men som det især kom til udtryk i gaderne i Tegucigalpa onsdag den 27. januar, vil business ikke fortsætte som hidtil uden protester. Trods de sortklædte skarpskytter placeret på toppen af bygninger parallelt med modstandsmarchen, og de hundredvis af militær- og politifolk udstyret med automatvåben, var det svært at se, at de protesterende masser havde mere at frygte end pepe Lobo.

Som der står på en af de polulælre t-shirts: "Nos tienen miedo porque no tenemos miedo"/De frygter os, fordi vi ikke er bange.

På et møde i Tegucigalpa før indsættelsen af Lobo sagde journalisten Felix Molina fra Radio Globo, at Honduras går ind i kuppets fjerde fase. Den første havde at gøre med forberedelsen og udførelsen. Den anden var samlingen af landets elite og de imperialistiske kræfter omkring San José-aftalerne (aftale mellem Zelaya og kupmagerne, indgået i den costaricanske hovedstad San José, men aldrig gennemført fuldt ud, red). Den treedje gennemførte disse aftaler.

Fra starten af sidste uge (slutningen af januar 2010, red) begyndte den fjerde fase at tage form. Plakater ophængt hovedstaden fejrede begyndelsen på Pepe Lobos regering 'nationale enhedsregering', angiveligt med fred og forsoning. "Denne fjerde fase," skrev Molina, "handler om at sælge et påstået nationalt samlingsprojekt. Grundlæggende er formålet at sige, at intet er sket, at et statskup kan være en demokratisk metode til at korrigere et demokrati, som er faret vild. Pointen med denne fjerde fase er at legalisere kuppet."

Lige så hurtigt som som statens plakater om ro og konsensus prægede gadebilledet i Tegucigalpa, svarede graffiti-kunstnere fra modstandsbevlægelsen igen: Fuera golpistas asesinos! Ud med kup-morderne! De fremherskende medier fremstiller Lobo som den 'valgte præsident', mens fronten fordømmer ham som 'søn af kuppet'. Medierne fejrer den nationale enhedsregering, mens FNRG afviser dialog med Lobos regime og forømmer den som det seneste udtryk for den oprindelige kup i juni 2009.

Regionale følgevirkninger
For modstandsfronten FNRG er Lobo ikke afslutningen på kuppet, men snarere dets konsolidering under dække af en demokratisk legitimitet. Kun en dag efter sin tiltrædelse erklærede Lobo en finansiel nødstilstand og opfordrede til nye finanspolitiske stramninger.

Sammen med amnestiloven for tilhængerne af kuppet og åbning af koncessioner for minerne, peger alt på konsolideringen af et skarpt højrefløjsskred i indenrigs- og økonomisk politik, som uden tvivl er designet til at rulle Zelayas beskedne refomer tilbage. De kommende sociale angreb på det honduranske folk, midt i en dyb krise som kun er forværret af kupmagerne, og sammmen med fortsat undertrykkelse og politisk skræmmekampagner, bliver en enorm udfordring for modstandsfronten i de kommende måneder.

Men hvis den 27. januar var udtryk for noget, så var det, at der to sider i Honduras. På den ene side Pepe Lobo og imperialisterne, og på den anden den store mængde af udbyttede og undertrykte. Hvis masserne endnu ikke har samlet tilstrækkelig styrke til at kaste Lobo på historiens mødding, så har de lige så klart demonstreret, at de ikke bare vil lade sig tryne af et lilke mindretal, ikke engang hvis det er bevæbnet til tænderne.

Todd Gordon underviser i politik på York University i Toronto, Canada. Jeffery R. Webber underviser i politik på University of Regina, Canada, og er redaktør af magasimnet New Socialist. De var begge i Tegucigalpa i januar som del af en solidaritetsdelegation.

Artiklen er forkortet og redigeret af Åge Skovrind. Den blev første bragt i webmagasinet
Counterpunch den 5-7. februar 2010

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.