RELATEREDE ARTIKLER

Tyske lærere siger nej! Strejken på Danfoss Status nu og kampen herfra Blokade mod underbetaling Nu også protester i Danmark den 13.-14 marts Udfordringen fra den gule fag-forretning Kage i cup’en og flammer i Joes juice Vi tog skraldet CSC-strejken slut efter dom i Arbejdsretten En sag for hele fagbevægelsen Amerikanske fagforeninger slår igen Fagforeningsfolk vil stille krav til en rød regering Eventyret i Odense Kampen for holdbare industriarbejdspladser Postarbejdere kommer til at betale for privatisering 19.000 bygningsarbejdere i strejke OK 2010 - midt i en krisetid Venstrefløjens alternativ skal ikke kun handle om ”mere velfærd”. Tæt løb om formandsposten 23 faglige netværk oprettet Norsk fagforening organiserer flere migranter end etniske nordmænd Parolen om ”britiske jobs til britiske arbejdere” er forkert SUF skærper faglig profil Pædagoger gør status Hvad har vi lært? Peruviansk bondeoprører arresteret Faglig mobilisering i støbeskeen Et gennembrud for skifteholdsarbejderne Venezuelas arbejderbevægelse ved en skillevej Sejr og nederlag Regeringen skal opfylde kravene – hverken mægle eller diktere Politiske krav er nødvendige Mens der ventes på teaterdirektøren ... 33 dages strejke endte med sejr Trykkere fra 6 lande mødes i Polen Strejkebølge får bred opbakning Overenskomstkamp er velfærdskamp En irriterende sten i EU-skoen En sejr i stormvejret Den sidste skanse holdt heller ikke Hvem satte Trump i Det Hvide Hus? Kampen for et arbejderparti Standing Rock: Et slag er vundet, men krigen fortsætter Donald Trump, eliten og arbejderklassen Myten om den arbejderløse fremtid Nyliberalismens sorte hul 5000 mod CETA og TTIP Venstrefløjen og det “mindste onde” Nogle aspekter af USAs politik i dag Socialistisk samling i Philadelphia Den nye politiske unormalitet TTIP sætter løn- og arbejdsforhold under pres En politisk revolution på vej? Når neoliberalismen forgifter børn Bernie Sanders udfordrer Hilary Clinton Massakren i Charleston har racistiske rødder 15-dollarkampagne skal sætte liv i arbejderbevægelsen Stor sejr for homoseksuelles rettigheder Genopbygning af venstrefløjen Amerikansk socialist får hævet mindstelønnen Jagten på en ny uafhængig politik Arbejderbefolkningen er taberen i tovtrækkeriet om betalingsstandsning En heltegerning imod systemet To Amerika'er – hvor racismen lever Øretæve til Charets liberale regering Hvorfor Tea Party? Nordamerikas største studenterstrejke Faglig støtte til ”Besæt Wall Street” kan give den nye sociale bevægelse muskler Legalisering af pot kan blive virkelighed Den internationale situation sommeren 2010 Obamas sundhedsreform. Er der noget at fejre? Vinter-OL – et orgie for erhvervslivet Fortsat kamp imod nyliberalismen Store forventninger til rød regering Historisk forandring af det politiske landskab Nytænkning af USA’s venstrefløj Barack Obamas dobbelte mandat Kandidater til venstre for midten Venstrefløjen og præsidentvalget Bag Obamas sejr En økonomi smurt i gæld

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Faglig kamp | Nordamerika

15.03.10 | Nina Trige Andersen

Tip en ven      |    Print  

Bilkrisen: "Når amerikanske arbejdere bliver ramt, står I næst i rækken i Europa"

Den tidligere bilfabrikarbejder fra Detroit, Wendy Thompson, troede hun skulle nyde sit otium. Men så kom krisen. Nu kæmper hun for retten til sin optjente pension sammen med tusinder andre.

23.-25. april er hun med til at arrangere Labor Notes' konference om faglig organisering – og opfordrer europæiske aktivister til at deltage.

International Troublemakers & Boat-Rockers Union. Det er en af parolerne, der knytter sig til den amerikanske organisation Labor Notes arbejde. Uafhængig af de etablerede fagforeninger er Wendy Thompson, en af de første kvindelige arbejdere i bilindustrien i Detroit, med til at organisere nytænkning af den faglige organisering i USA. Og det er mere nødvendigt nu end nogensinde før.

»Fagforeningerne i USA har været i defensiven siden 1980’erne. Siden Chryslers massive krise i sluthalvfjerdserne, har fagbureaukraternes ’strategi’ har været indrømmelser til arbejdsgiverne, angiveligt for at sikre arbejderne mod endnu værre angreb. Og de har absolut ingen redskaber at kæmpe med nu, hvor krisen har kastet hundredetusinder ud i arbejdsløshed,« siger Wendy Thompson.

Alle kneb gælder
Hun har været fagligt aktiv siden 1970’erne, og egentlig gik hun på pension for et par år siden. Men det kan ikke nytte noget nu:

»Jeg er nødt til at blive ved at kæmpe. Vi, der var ansat i Detroits bilindustri, risikerer at miste næsten hele vores pension, når vores tidligere arbejdsgivere går konkurs. Der er stort set intet net, der kan sikre os,« siger Wendy Thompson.

»Det, vi forsøger nu, er, at starte organiseringen helt forfra. Alle kneb gælder – mange af dem kan du f.eks. læse om i Troublemakers Handbook,« siger Thompson.

Og selvom Troublemakers ikke er navnet på en ’rigtig’ fagforening, er der ingen tvivl om, at folkene omkring Labor Notes mener det alvorligt.

»Vi støtter ethvert forsøg på nytænkning; direkte aktioner, faglig organisering i boligkvarterer, hvad som helst. Arbejdsmarkedet har ændret sig radikalt de sidste årtier, og fortsætter med det. Antallet af papirløse migrantarbejdere er steget til millioner, antallet af løstansatte og deltidsansatte stiger hver dag. Folk arbejder langt fra, hvor de bor, i modsætning til ’gamle dage’, hvor byerne skød op omkring arbejdspladserne. Som f.eks. i Detroit. Men nu er arbejdspladserne væk, gået nedenom og hjem,« siger Wendy Thompson.

Ind i kampen
Hun mener arbejdsgiverne og staten har været langt hurtigere til at finde på strategier og taktikker i klassekampen end arbejderne.

»Og de amerikanske fagforeninger har bare siddet og ventet på, at myndighederne skulle gøre arbejdsmarkedslovgivningen bedre for arbejderne. Senest har de sat deres lid til præsident Obama. Det har naturligvis vist sig at være aldeles frugtesløst. Det er først og fremmest den handlingslammelse, vores organisation forsøger at gøre op med,« siger Wendy Thompson om Labor Notes arbejde.

Labor Notes samler jævnligt fagforeningsaktivister på tværs af delstater og sektorer til at udveksle ideer til organisering og kampstrategier. De største konferencer, der bliver holdt hvert andet år i Detroit, samler op mod 1000 aktivister – også aktivister fra resten af verden, bl.a. Tyskland, Japan.

Dette års konference foregår fra d. 23-25. april, og Wendy Thompson opfordrer til deltagelse fra de skandinaviske lande:

»Konferencerne er et skattekammer af ideer til faglig organisering, og en fantastisk mulighed for at etablere kontakter på tværs af nationalstater og kontinenter. Og vi har brug for hinanden – når amerikanske arbejdere bliver ramt, står I næst i rækken i Europa.«

Socialistisk Information mødte Wendy Thompson, da hun deltog som gæst ved Fjerde Internationales Verdenskongres i Belgien i februar. Thompson har været bilfabrikarbejder i 33 år, de 22 af dem som faglig repræsentant, og de sidste seks år af sit arbejdsliv som formand for den lokale fagforeningsafdeling i Detroit.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.