RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Anarkismen under behandling Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Trotskij for begyndere ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

09.04.10 | Svend Vestergaard Jensen

Tip en ven      |    Print  

Boganmeldelse: Min ven Stieg Larsson

I marts udkom på Århus-forlaget Modtryk bogen "Min ven Stieg Larsson" - skrevet af hans ven, journalistisk og politisk kampfælle, Kurdo Baksi, der bor i Sverige med kurdisk flygtningebaggrund. Relationen mellem de to var arbejdsfællesskabet, men også det personlige venskab. Tæt venskab som Stieg Larsson ellers ikke dyrkede særlig meget. Hans liv var det politiske arbejde og det nærmest døgnet rundt.

Han sled sig op, fremgår det af bogen. De senere - efter hans død i 2004 - så berømte krimier skrev han om natten i stedet for at sove. "Han slappede af ved at skrive", som han sagde til sin ven. Folk omkring Stieg Larsson vidste næsten ikke, at han skrev på krimierne, Mænd der hader kvinder, Pigen der legede med ilden og Luftkastellet der blev sprængt.

Om dagen gik han på arbejde på det nyhedsbureau, hvor han arbejde i en del år. Derefter hen på Expo, som var et antiracistiske tidsskrift, og andet politisk arbejde i den sammenhæng. Det var det politiske arbejde, han, da han levede, var kendt for - som initiativtager, skribent, redaktør, foredragsholder. Og det var gennem dette politiske arbejde, venskabet med Kurdo Baksi opstod.

De lærte hinanden at kende i 1990'ernes kamp mod fremmedfjendtlige bevægelser. Kurdo Baksi startede i 1987 det antiracistiske tidsskrift, Svartvitt, mens Stieg Larsson var en af initiativtagerne til Expo, som blev grundlagt i 1995 og fokuserede på kortlægning og bekæmpelse af højreekstremistiske og racistiske bevægelser. Formålet med Expo var at "værne om demokratiet og om ytringsfriheden, imod racistiske, antisemitiske og totalitære tendenser overalt i samfundet". Tidsskrifterne sluttede sig sammen i 1999.

Dokumentation og registrering
Journalistgruppen Expo indsamlede oplysninger og materialer om det yderste højre. Det er blevet Nordens største arkiv med personfølsomme oplysninger over nazi-miljøet og den yderste højrefløj. Arkivet ligger i Stockholm. Expo er både et arkiv og et tidsskrift.

Baggrunden for at opstarte Expo var, at der i Sverige i 1995 blev begået syv nazi-relaterede mord. Disse omtales og beskrives alle i bogen, og vil være velkendte for folk, der fulgte denne udvikling. Inden initiativet til at oprette Expo havde Stieg Larsson skrevet en banebrydende bog, Extremhögern, en kortlægning af de antidemokratiske bevægelser. Han sammenlignede den begyndende racisme og organiserede fremmedfjendtlighed med en virus, der breder sig. Lod man den i fred for længe, kunne den brede sig, så den næsten ikke var til at standse.

Han havde tillige været nordisk korrespondent for det britiske antiracistiske tidsskrift, Searchlight, som fik - med Larssons initiativ - en svensk version i Expo. Expos opgave blev defineret: "At studere og kortlægge antidemokratiske, højreekstremistiske og racistiske tendenser i samfundet. Arbejdet udføres på et idealistisk grundlag. Stiftelsens grundidé er at værne om demokrati og ytringsfrihed mod racistiske, højreekstremistiske, antisemitiske og totalitære tendenser i samfundet. Expo er uafhængig af specifikke partier og politiske grupper, men samarbejder med alle individer og grupper, der deler stiftelsens grundidéer."
Der lød også kritiske røster blandt støtterne. Nogle mente, at Expo handlede uetisk og gik for langt i deres bestræbelser på at kortlægge racistiske netværk. Og så var der de evige trusler, som en stor del af Stieg Larsson og de andre medarbejdere konstant var udsat for.

Stien skal holdes ren
For Expo-folkene, med trusler konstant omkring sig, var det vigtigt at holde linien klar, holde stien ren, ikke sammenblande tingene og frem for alt undgå, at nogle af medarbejderne beskæftigede sig med ting, der var uforeneligt med grundlaget. På et tidspunkt blev Expo ramt af et alvorligt troværdighedsproblem, da det blev afsløret, at en af Expos researchere var blevet politianmeldt for hærværk. Det var en ung, meget dygtig researcher, der stod Stieg Larsson meget nær.

Det blev en nyhed i de landsdækkende medier. Expo blev uafbrudt afkrævet kommentarer og forklaringer. Politiet fik anledning til at tjekke diverse ting og sager hos Expo. Endvidere blev det til en føljeton i nazistiske, racistiske og fremmedfjendtlige publikationer. Til sidst så Expo ingen andre muligheder end at afbryde al kontakt med den unge researcher.

Denne episode udviklede sig til et traume for Stieg Larsson. Han kunne ikke forstå, hvordan han havde fejlbedømt en af sine allernærmeste medarbejdere så meget. Kurdo Baksi er overbevist om at denne researcher har meget at gøre med evnerne hos hovedpersonen i krimierne, Lisbeth Salander. I 1997 blev researcheren tvunget til at forlade Expo. Og Stieg Larsson skrev det første kapitel om Lisbeth Salander samme år. Den skuffede Larsson bearbejdede sin sorg ved at skabe en figur, der lignede researcheren. På den måde bearbejdede han nærmest sit traume: Hellere lade en person lide skade i fantasien end i virkeligheden.

Og Kurdo Baksi mødte faktisk researcheren fra Expo i sommeren 2009. Det første han sagde: "Stieg hævnede sig på sin egen måde. Det er mig, der er Lisbeth Salander, hvad angår hendes kompetencer. Og vi er begge to små personer, der vejer for lidt! Men jeg vil altid elske Stieg. Det er en ære at være et forbillede for Salander".
Baksi skriver selvfølgelig også meget andet om hvorfor og hvordan den antiracistiske skribent og politiske aktivist blev krimiforfatter!

Politisk vision
Stieg Larsson havde fra sit unge liv været politisk tænkende og handlende. Allerede som 12 årig fik han sin første skrivemaskine og ville være journalist. Og stærkt påvirket af den arbejderklassebaggrund, han var opvokset i - i det norrlandske omkring Umeå. Især påvirkede morforældrene ham tidligt i hans liv. Det som drev Larsson, skriver Baksi var "retfærdighed - uanset klasse, køn, etnicitet og seksuel orientering". Og ikke mindst som Baksi fortsætter, voksede Stieg Larsson op med en politisk vision - trotskisme.

Stieg Larsson skrev og medvirkede til flere bøger ud over de berømte, posthume krimier. "Handbok for hotade journalister" var en af dem - henvendt især til dem, der har "verdens farligste erhverv". Her får de at vide, hvordan de kan forholde sig til trusselsbilleder og hvilken hjælp, de kan få, hvis det rammer dem. Den handler også om udsatte journalister rundt om i verden.

Stieg Larsson døde uden tvivl af overanstrengelse, røg, for lidt søvn og for lidt motion, osv. Symbolsk nok døde han midt i forberedelsen af et seminar, der blev lavet i forbindelse med Krystalnatten.

Min ven - vores ven!
Kurdo Baksi har skrevet en bog, der hermed anbefales varmt, om aktivisten, der blev verdensberømt krimiforfatter efter sin død. "Min ven Stieg Larsson" er Kurdo Baksis billede af ham. Baksi skriver levende om relationen. Disse beskrivelser kommer kærligt og respektfuldt frem i bogen, men den er ikke et ukritisk portræt af ham og af relationen mellem dem. Det er ikke den nu verdensberømte krimiforfatter, Kurdo Baksi fokuserer på i bogen, men den person der brugte det meste af sit liv til at kæmpe for retfærdighed og mod racisme.

Min ven Stieg Larsson
Forfatter: Kurdo Baksi
Oversættelse: Kamilla Jørgensen
162 sider. Forlag: Modtryk
Vejl. udsalgspris: 199,95 kr.

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.