RELATEREDE ARTIKLER

Hjælp vores kammerater i den værste flygtningekrise i nyere tid Baba Jan for Højesteret Alternative nyheder fra Indien og Kashmir Kammerat Ruben er død Smædekampagne mod Baba Jan og hans parti Med rigsretsdommen mod Park Geun-hye har ”stearinlys”-bevægelsen vundet en vigtig sejr Verdens største generalstrejke Baba Jan og hans kammerater dømt til 40 år i fængsel Filippinernes nye stærke mand Fanget i Kinas klapjagt på faglige aktivister Nationalisme og krigsmageri vandt valget Fra lokomotiv til bremsevogn "Jeg er marxist" Anti-terrordomstolene terroriserer arbejdere, fagforeningsledere og aktivister i sociale bevægelser Støt Hong Kong-borgernes kamp for frie valg Hvorfor regeringen ikke stopper højrefløjens sabotage Hayian-Yolanda: Klimaets budbringer 40.000 demonstrerer mod atomkraft i Tokyo Modstanden på Taksim Optøjer og politivold i Tyrkiet Støt asiatiske kammeraters regionale samarbejde En højreorienteret sejr Sabelraslen eller trussel mod mange millioner? Den tabte krig Det 21. århundredes socialisme i Pakistan? Stop de territoriale konflikters onde cirkel Høj bølgegang i den indonesiske arbejderbevægelse Baba Jan løsladt Arbejderkampe angriber elitens magt Terroranklage mod aktivister Den filippinske stat i stormens øje Fjerde Internationale går stærkt frem i Asien Update: Socialister frigivet Et år efter katastrofen på Fukushima atomkraftværket International aktionsdag mod atomkraft Hvilke nye vinde blæser i Burma? Sociale bevægelser i Mindanao har brug for hjælp efter stormen Venstrefløjen og de sociale bevægelser kæmper i Bangladesh Et slag mod Pakistans fagbevægelse Brutal undertrykkelse i det nordlige Pakistan Jaitapur: en ny nuklear tåbelighed Appel om solidaritet med malaysiske socialister Hævnfølelsen stopper ikke med Osamas død Økonomisk solidaritet med ofrene og de evakuerede fra jordskælvet, tsunamien og atomkatastrofen i Japan Katastrofen i Japan og dens konsekvenser Erfaringer fra Labour Party Pakistan Ikke med godgørenhed alene Stræben efter sindsro i en krigshærget region Den internationale situation sommeren 2010 Det ødelagte Pakistan venter på hjælp Hjælp "Labour Relief Campaign" med at hjælpe folk i Pakistan Ny fase i klassekampen Militære operationer styrker fundamentalisterne Fra valgfiasko til eskalerende krig Bryd tavsheden om krigen Militæret holder hånden over Taliban Socialistisk revolution, kapitalistisk genopretning Støt kampen mod Taleban og det pakistanske militær Den religiøse fundamentalisme, militæret – og befolkningen De første ni måneder med Pakistan Peoples Party Indiens ledere bør søge i egen baghave Den nye kinesiske kapitalisme Den gode krigs blændværk Afvis imperialistisk indgriben i Georgien! En besejret diktator

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Asien

17.04.10 | Danielle Sabaï

Tip en ven      |    Print  

Burma: Alcatel på oprørt hav

En dokumentarfilm af journalisten Paul Moreia afslører, at Shanghai Bell, der er et kinesisk datterselskab under det fransk-amerikanske multinationale Alcatel-Lucent, og som er specialiseret i kommunikationsteknologi, har hjulpet militærjuntaen i Burma med at skabe telekommunikations- og internet-netværk.

Siden 1962 har Burma været slavebundet af et militærdiktatur, som er blandt de mest undertrykkende i verden. Den junta, der sidder ved magten, bygger grundlæggende sin magt på de investeringer, som lande som Indien, Kina og Thailand og multinationale firmaer som Total og Chevron foretager i landet.

For at cementere sin magt og fortsætte med at berige sig selv har militærjuntaen aldrig tøvet med at undertrykke og kontrollere befolkningen. Men under safran-revolutionen (opkaldt efter farven på buddhistmunkenes klædedragt. o.a.) i september 2007, brugte systemkritiske bloggere, eller almindelige mennesker internettet til at sende fotografier og videooptagelser af begivenhederne, for at vise hvor brutalt undertrykkelsen var. Det har skærpet fordømmelsen af, og presset på militærjuntaen.

Siden er der blevet gjort alt for at kontrollere internettet. Internet-cafeer skal nu gøre rede for alle brugere i deres butikker. Den burmesiske junta har også planer om at udstede digitale certifikater til alle internetbrugere. Autoriteterne ønsker at kontrollere alle informationer ind og ud af landet, især for at kontrollere adgang til websites, faktisk for at blokere dem. Det er grunden til, at regeringen har oprettet Yadanabon - en digital landsby på 50 hektar nær Pyin Oo Lwin, så de har mulighed for centralisere og kontrollere alle kommunikationsmidler i landet.

Den officielle avis The New Light of Myanmar fortæller, at tre udenlandske firmaer: Alcatel Shanghai Bell, ZTE (Kina) og CBOSS (Rusland) bidrager til projektet i Yadanabon, som skulle koste omkring 22 millioner dollars. Alcatel bekræfter, at ”efter underskrivelsen i 2006 af en kontrakt, finansieret af den kinesiske regering, deltager Alcatel-Lucent, gennem sit kinesiske datterselskab Shanghai Bell i bygningen af en informationsmotorvej i Myanmar”.

Alcatel har leveret et integreret aflytningssystem til de kinesiske myndigheder, ”Lawful Interception Integrated”, som kan aflytte og overvåge al elektronisk kommunikation. På trods af, at repræsentanter for Alcatel nægter det, er det meget sandsynligt, at Shanghai Bell har tilladt den burmesiske regering at benytte sig af dette værdifulde redskab til undertrykkelse og overvågning. Det er en dramatisk situation, når man husker, at i Burma er regimet den eneste, der giver adgang, og at internetbrugere, der deler informationer, som regeringen regner for ”følsomme eller undergravende”, risikerer fængselsstraffe på mellem syv og 15 år.

Alcatels argument om ,at ”forbedringen af kommunikations-infrastrukturen er for at fremme den økonomiske og kulturelle udvikling af landet og bidrage til udviklingen hen mod demokrati”, er en løgn. Den løgn tjener til at dække over indbringende og moralsk forkastelige investeringer. Der er ikke fulgt noget politisk fremskridt med de multinationale investeringer i Burma. Det har i højere grad favoriseret en fantastisk berigen sig blandt de herskende generaler, og en fastholdelse af deres magt.

Det ”konstruktive engagement”, som de sydøstasiatiske lande prædiker, har slået fejl. Det eneste sprog, som den burmesiske regering forstår, er sanktioner, især et forbud mod investeringer i de sektorer, som er mest lukrative for juntaen: sjældne træsorter, ædelstene, mineraler, olie og gas.
 

Danielle Sabaï er en af IV’s korrespondenter i Bangkok.
Artiklen er oversat fra webmagasinet
International Viewpoint af Martin Mørch.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.