RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Anarkismen under behandling Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

12.06.10 | Jacob Stevne Jørgensen

Tip en ven      |    Print  

Anmeldelse: Trotskij for begyndere

Lenins højre hånd. Leder af den røde hær. Sovjets første udenrigskommissær. Kritiker af stalinismen. Stifter af Fjerde Internationale. Der hersker ingen tvivl om, at Lev Trotskij var en stor politisk personlighed i første halvdel af det 20. århundrede.

I tegneseriebogen Trotskij for begyndere (TFB) giver Tariq Ali og Phil Evans en god og hylende morsom introduktion til Trotskijs liv og Sovjetunionens tidlige historie.

Tegneserien er bygget kronologisk op, så vi følger Trotskijs liv fra purung skoledreng i Odessa til udstødt revolutionær i eksil i Mexico. Undervejs stifter vi bekendtskab med forfatteren, historikeren, litteraturelskeren, taleren, militærstrategen, teoretikeren og politikeren Trotskij.

Informativ lattervækker
TFB er bygget op af satiriske karikaturer blandet med sort/hvid fotos og gamle malerier. Skønt fremstillingen af persongalleriet derfor varierer meget i udtryk, er det ikke svært at skelne personerne fra hinanden, da de tidlige sovjetiske ledere havde meget karakteristiske træk, der gør dem til lette ofre for satiretegnere.

Phil Evans’ tegninger står ikke alene, og udover Tariq Alis humoristiske kommentarer, består tekstsiden hovedsageligt af en række citater og tekstuddrag fra såvel Trotskij som Lenin og andre relevante personer. Citaterne giver TFB en større troværdighed og er samtidig med til at inspirere til videre læsning om Trotskij.

I forhold til andre tegneserier er TFB ret teksttung, og Evans og Ali går derfor balancegang mellem en humoristisk tegneserie og et informativt værk. En balancegang de slipper godt fra.

Er den noget for mig?
TFB beskæftiger sig hovedsageligt med Trotskijs liv og historiske samtid, mens hans politiske teorier kun behandles meget overfladisk. Derfor kan TFB virke skuffende for den læser, der ønsker en introduktion til trotskismen.

Men TFB skal heller ikke tages for mere end den er – en humoristisk øjenåbner. Og til dette formål tjener tegneserien fint.

TFB kan varmt anbefales som en sjov Trotskijbiografi, en øjenåbner for folk på venstrefløjen, en introtekst til skolingskurser og som mandelgave juleaften.


Trotskij for Begyndere
Af Tariq Ali & Phil Evans
Socialistisk Arbejderforlag, 176 sider, 50 kr.
Kan bestilles fra forlaget: tlf. 33 33 79 48, eller mail: sap@sap-fi.dk

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.