10.03.08 | Fjerde Internationale

Tip en ven       |     Print  

Fjerde Internationale: Imod den columbianske regerings militære intervention i Ecuador

Situationen i Colombia og højreregeringens krænkelse af grænsen til Ecuador i forbindelse med angrebet mod FARC-guerillaerne blev diskuteret af IEK (Den Internationale Eksekutivkomité, Fjerde Internationales øverste ledelse) på deres møde den 5. marts. På mødet blev følgende udtalelse vedtaget.

I anledning af begivenhederne den 1. marts 2008 i det nordlige Ecuador, erklærer vi at:

Ecuador er, ved indsættelsen af bevæbnede colombianske styrker på ecuadoriansk territorium med det formål at gennemføre en massakre på colombianske guerillaer, blevet udsat for en alvorlig aggression fra Uribe-regeringens side. I denne seneste operation blev Raul Reyes og 19 FARC-guerillaer brutalt myrdet i en aktion, som vi stærkt fordømmer og beklager.

Vi fordømmer det faktum, at den colombianske regering har foretaget en række fjendtlige indtrængninger på ecuadoriansk territorium, som er skyld i alvorlige ødelæggelser i Ecuadors nordlige grænseområde. Dels har indtrængningerne dybtgående politiske, økonomiske, kulturelle og miljømæssige konsekvenser, ikke bare for den ecuadorianske befolkning, men også for colombianerne på grund af den colombianske regerings
oversprøjtning fra luften af store arealer med plantegifte. Dels betyder involveringen i den militære konflikt, som er blevet påtvunget de ecuadorianske lokalsamfund i grænseområdet, en øget risiko for kvinder, oprindelige folk og børns liv og menneskerettigheder, hver gang den colombianske hær gennemfører militære operationer mod FARC.

Vi afviser alle disse handlinger, som bliver gennemført af Uribe-regeringen i total disrespekt for Ecuadors suverænitet for at genoprette og udvide dens egen militære kontrol. Vi fordømmer også den amerikanske regerings indblanding, der har som mål at genvinde det geopolitiske herredømme ved at øge den colombianske statsterrorisme mod Ecuador og Venezuela, såvel som ved spionage-aktiviteter i Bolivia og promoveringen af pro-imperialistiske løsrivelsesbevægelser. På samme tid fordømmer og afviser vi alle Bush-administrationens forsøg på at destabilisere progressive regeringer og Latinamerikas og caribiske befolkninger.

Vi støtter de skridt, som Hugo Chavez’ regering i Venezuela og Rafael Correas’ i Ecuador har taget mod at afbryde diplomatiske relationer til Colombia og mod at forebygge Uribe-regeringens øgede militarisering, som har det bagvedliggende mål at blokere fremskridtene i den bolivarianske revolution og den venezuelanske, colombianske og ecuadorianske befolknings kampe mod den neo-liberale model.

Vi forlanger at Uribe-regeringen respekterer og ikke blokerer frigivelsen af Ingrid Betancourt og andre gidsler gennem en humanitær udveksling påbegyndt af FARC.

Vi opfordrer FARC til at løslade alle dem, de tilbageholder, som ikke er krigsfanger. For at genoprette diplomatiske relationer, mener vi, at Rafael Correas regering bør forlange, at den colombianske regering påtager sig ansvaret for ødelæggelserne i regionen, forpligter sig selv til ikke at foretage flere krænkelser af ecuadoriansk territorium og til fuldstændigt stop for oversprøjtning med pesticider fra luften.

Vi udtrykker vores solidaritet med mobiliseringen for fred og suverænitet den 6. marts, indkaldt i solidaritet med det colombianske folk af menneskerettighedsbevægelser i mange dele af verden, som forlanger fred og en undersøgelse af de dødsfald og forsvindinger, som er sket i forbindelse med paramilitære aktiviteter og krigen i Colombia.

Resolutionen er oversat fra www.internationalviewpoint.org af Christina Celeste Nielsen

Tip en ven       |     Print  

Ingen kommentarer endnu...

Skriv kommentar

For at undgå misbrug skal du nedenfor i feltet "Kodeord" indtaste: 28y2OP
Kodeord:
Navn:
E-mail:
Overskrift:

Socialistisk Arbejderpolitik - Studiestræde 24, o.g. 1.sal - 1455 København K - (+45) 3333 7948 - sap@sap-fi.dk